perjantai 7. marraskuuta 2014

Mistä tietää että on aika luopua vanhasta hevosesta?


Immun kuolemasta on pian kuukausi.

Ei päivääkään etten olisi miettinyt, muistanut. Mutta surua ja ikävää enemmän on ollut hyviä läikähdyksiä, hyviä muistoja, Immu olisi tehnyt näin tässä tilanteessa. On ollut levollinen olo, ikävä, mutta hyvällä tavalla. Vaan olen myös ajatellut, että hyi kauhea mikä ilma, onneksi Immun ei tarvitse olla enää kun se ei niin välittänyt. Olen ollut onnellinen siitä ettei Immua enää ole, jos niin saa ylipäätään sanoa.


Immu oli 25-vuotias. Sain omistaa sen viisitoista vuotta. Siinä ajassa hevosen oppii tuntemaan kuin omat taskunsa. Siinä on puolensa ja puolensa: kun katsoo liian läheltä, tulee helposti sokeaksi muutoksille. Toisaalta, siinä ajassa on varmasti saanut kokea riittävästi - jossain vaiheessa hevosen elämänkaarta aletaan selvästi olla ehtoopuolella, liikuttaminen ja rasittaminen vähenee, hevosesta tulee vanha ja sille tulee vanhan hevosen tarpeita. Luopumisprosessi käynnistyy, asiaa alkaa sulatella mielessään. Tietää ja ennen kaikkea alkaa hyväksyä, ettei aikaa ole rajattomasti.

Vanhuus itsessään ei ole sairaus. Minusta oli ihan ok, että hevoseni alkoi olla hieman kankea liikkeissään, ja että rasituksen vähennyttyä myös sen lihakset alkoi tippua. Immu näytti iäkkäältä, mutta se pysyi virkeänä. Sen ilme oli edelleen Immun ilme. Siksi olikin vaikea päättää, koska olisi oikea aika luopua. Selvää oli, että en halunnut riuduttaa hevosta, en pitää sitä kivuissa, ja jos sille olisi tullut jotain äkillistä terveyshäikkää, olisi pitänyt todella tarkasti miettiä, mitä hoidattaa ja millä panostuksella.

Toisaalta en ihan ymmärrä eläinten vanhainkoteja, ja hevosen hengissäpitämistä vain sen vuoksi, että jokainen elämä on arvokas. Hevonen ei tiedä huomispäivää eikä eilistä, se elää hetkessä. Palvelemiseen ja työntekoon tottunut eläin ei ymmärrä nauttia eläkepäivistä eikä arvostaa kevyttä elämää. Saaliseläimen kipua on äärettömän vaikea havaita, varsinkin iän tuomaa pientä jäytämistä. Lauma hylkii heikkoja ja elinkelvottomia, hevosen on siis salattava haurautensa viimeiseen saakka. Huomasin kyllä itsessänikin hölmöjä, inhimillistäviä ajatuksia: olisinko voinut pitää Immun vielä siihen asti, että ensimmäinen porkkanakuorma tuli tallille, Immu tykkäsi niin kovasti porkkanoista? Tai siihen asti, että se olisi vielä päässyt piehtaroimaan lumessa?



Vanhuuden tuomat muutokset tulivat hiipimällä. Vähitellen Immun luonne alkoi muuttua. Sen "huonot puolet" korostuivat - se oli aina ollut hätäinen hevonen ja kova hermoilemaan, ja iän myötä se tuli entistä hätäisemmäksi. Aamuisin sen oli juoksukiire ulos ja iltaisin juoksukiire sisään. Se pelkäsi aina sähkölankoja, ja viimeisenä vuotenaan se pelkäsi sähkölankoja niin että meni aivan pois tolaltaan jos porttilanka hipaisi maata ja napsutti. Siitä tuli vähän höperö - tuntui ettei se aamuisin muistanut, mihin suuntaan tallin ovelta pitikään lähteä kävelemään. Sitä sai ohjata ja työntää oikeaan suuntaan. Se tuntui dementoituneelta vanhukselta, josta tulee kiukkuinen. Varsinaisen ilkeä Immu ei koskaan olisi edes osannut olla, mutta siitä tuli viimeisinä vuosina juuri kiireisyyden kautta vähän äksy. Pienetkin arkirutiinin muutokset saivat sen hermostumaan, ja rauhoittuminen kesti aina vain kauemmin. Pelkäsin, että jos se pääsee irti, se ei todellakaan tiedä minne mennä tai mitä tehdä.

Tottakai vanhan hevosen pitämisessä on myös taloudellinen puoli. Harrastehevosen pito ei nyt ikinä ole muuta kuin tappiollista toimintaa, mutta sitten kun hevonen ei oikeastaan enää täytä edes harrastehevosen kriteerejä, on sen pitämisen mielekkyyttä vaikea arvioida. Sanoisin, että Immun kanssa viimeiset kolme vuotta olivat eräänlaisia luopumisvuosia, jolloin sillä oli lähinnä vain se arvo, että se oli koska se oli aina ollut. Jos minulla ei olisi omaa tallia, olisin luultavasti tehnyt lopettamispäätöksen jo aiemmin, taloudellisista syistä.

Ihan viimeisinä aikoina mietin myös, kannattaako minun enää vuolla Immun kavioita, kun kohta on kuitenkin Se Päivä. Annanko sille vielä matolääkkeen, ostanko rehusäkin sen erikoisrehua, kun se ei tule syömään sitä loppuun. Pienet päätökset tuntuivat toisinaan hirvittävän raskailta ja epämiellyttäviltä tehdä.


Noina viimeisinä vuosina pelkäsin, tuleeko minulle koskaan tunnetta siitä, milloin on oikea aika.

Tuli se.
Ja siihen pitää hevosenomistajan luottaa. Tunteeseen. Olkoon luopumisajatukset mielessä vamman vuoksi, tai jonkun käytöshäiriön, tai sairauden, tai vanhuuden. Jos miettii, olisiko hevoselle jo armollisempaa päästä pois, niin luultavasti olisi. Kenenkään en ole kuullut katuvan liian aikaista poislaittoa. Liian myöhäisiä senkin edestä.

Nyt kun katson kuvia Immusta, olen edelleen hyvin varma siitä, että päätökseni oli oikea-aikainen. Nyt kuvista näen, miten paljon Immu vanheni viimeisenä vuotenaan. Ja miten se sen ilmekin oli muuttunut. Se oli väsynyt, väärällä tavalla väsynyt vanha hevonen. Sen oli aika mennä.



Luopuminen on rakastamista.
Ja minä rakastin, ja rakastan edelleen. Enkä yhtään kadu.

Rohkeutta sinulle, jos mietit näitä asioita.

9 kommenttia:

  1. Ajankohtainen kirjoitus siinä mielessä, että minä olen miettinyt.. Olen todellakin miettinyt näitä asioita. Mutta en tiedä kuitenkaan varmaa vastausta, enkä tiedä mikä olisi oikein. Toisena päivänä mietin asiat jo loppuun asti, totuttelen ajatukseen ja mieli on musta. Toisena päivänä olen taas täynnä taistelutarmoa. On helpompaa lopettaa hevonen, kun sillä on selvä vamma tai sairaus, johon ei ole parannusta. Mutta kun minä tiedän, että on parannus, mutten löydä sitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi sentään. Käyt läpi vaikeita asioita!
      Silloin kun käytiin klinikalla Penan kintereitä ja mahaa kuvaamassa, ja sille reissulle jäi meidän matkaseuralainen... Niin se oli vähän Taavinkaltainen tapaus. Oli tutkittu niin maan perusteellisesti kaikki mahdollinen, hevosesta ei löydetty vikaa mutta se oli käyttökelvoton, ei liikkunut puhtaasti mutta ei myöskään ontumalla ontunut. Suolisto ihan sekaisin mutta ei mitään diagnoosia eikä mitään mikä olisi auttanut. Hevonen parhaassa iässä. Monta vuotta jo yritetty ja odotettu, jos tulisi jotain mikä ratkaisisi. Vaan ei tullut. Sen lopettaminen oli niin huutava vääryys, mutta sitten kun se veti viimeisen kerran henkeä, tuli minuun sanoinkuvailematon rauha. Hevonen näytti niin levolliselta, rentoutuneelta. Kivuttomalta. Vasta kun kivut ihan todella olivat poissa, näin siitä miten kipeä se oli ollut.

      Sinä tiedät, mikä on oikein. Et ehkä ihan vielä, mutta oikea ratkaisu tulee sinun luoksesi. Luota siihen.

      Poista
  2. Upea kirjoitus jälleen kerran. Tuo on niin totta, ettei kukaan kadu liian aikaista päätöstä. Liikaa taas kuulee sitä ettei päätöstä pystytä tekemään ja pahimmassa tapauksessa hevonen oikeasti kärsii. Helppohan minun on tietysti sanoa kun en ole päätöstä oman hevosen kohdalla joutunut tekemään, mutta toivon että jos/kun hetki joskus tulee niin osaan päästää irti ajoissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mitä nuoremmasta hevosesta on kyse, sitä vaikeampaa se varmasti on! Jokaisella hevosenomistajalla on toivottavasti jonkinlaiset suuntaviivat siitä, mitä lähtevät hoitamaan ja millaiset vammat/sairaudet ovat niitä joista seuraa lopetuspäätös. Minä aion osaltani puhua lopettamisen puolesta, sillä kammottavinta mitä näin nöyrille, hienoille eläimille voi tehdä, on niiden riuduttaminen ja kivulla ja avuttomuudella nöyryyttäminen. Eikä minusta kovin arvokasta ole sellainenkaan elämä, ettei kukaan koskaan hoida, harjaa, liikuta tai muulla tavoin huomioi.

      Poista
  3. Todella hieno kirjoitus, josta löytyi niin paljon tuttuja tunteita ja ajatuksia.

    VastaaPoista
  4. Itsellä on oman 26v ruunan poislaitto käsillä. Tällä viikolla pitää poislaittaa, mutta jonkun takia asiat pitkittyy. Ihmisille ei sovi ja pitää etsiä ihmisiä joille sopii. Siis lopettamaan ja kaivurin kaivamaan. On todella raskasta päästää rakas hevonen pois, joku on ollu mulla vajaa 15v. Ei siihen oo sanoja, ei mitään mikä lohduttaisi. Muutakuin tieto siitä, ettei sen sitten enää tarvitse syödä huononevilla hampaillaan. Todella suuri ikävä jää. Just mieheni eilen puhui, että on hevosia ja sitten on meidän Stolle. Se on niin suurella sydämellä varustettu hevonen ja haluan, että se lähtee nyt, kun se vielä jaksaa käydä lenkillä, syö hyvin ja itselleen ominaiseen tapaan lähtee ravaamaan maastossa tietyissä kohdissa ilman, että sitä pyytää ♡

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi, tiedän niin hyvin tunteet joita käyt läpi ja voin vain toivottaa voimia! Toivon hevosellesi lempeää, nopeaa loppua, jonka jälkeen saat alkaa surutyön viimeisen vaiheen, elämän ilman vanhaa tuttua ystävää. Uskon että sinullakin on siellä vastassa tunteiden koko kirjo, eikä pidä pelätä sitäkään tunnetta, että on helpottunut kun vanha ystävä on poissa. Lopun pelkääminen oli minulle ainakin pahempaa kuin itse loppu.

      Ylihuomenna tulee jo neljä vuotta ensihevoseni Immun lopetuksesta. Laitan kynttilän ja muistan Immua.

      Poista
    2. Kyllä sitä kaikenlaista tässä on miettinyt ja ehtii vielä miettimään. Huomenna on lopetuspäivä ja olen itkeny silmät päästäni jo valmiiks :(
      Ja kiitos ♡
      Ei nää jutut oo helppoja, mutta kun hevosen hankkii, niin tietää, että joskus sen aika on. Jokaisen aika tulee joskus. On vaan todella surullista ajatella, että rakkain maanpäällä ei kohta enää täällä olekkaan :( Tuntuu kuin jäisin hevosettomaksi, vaikka on mulla noita 2 tossa tallissa jotka jää. Ja toivon, ettei mun innostus harrastukseen lopu. Sitäkin olen tässä pelännyt.. Suru on sanaton :(

      Poista