sunnuntai 6. syyskuuta 2015

Minä oon kyllä hullu

Mitä muutakaan tekisi kaikki illat kuin istuisi silmät lasittuneena koneella ja selaisi... satuloita? Estesatuloita? Ja päivät ajelisi ympäri maakuntaa hakemassa niitä sovitteille, ja kaikki väliajat pimpottaisi viestejä eestaas vieraiden ihmisten kanssa ja sopisi miten, milloin ja mistä voisi hakea minkälevyisen, -pituisen, -merkkisen, -kuntoisen satulan sovitukseen?

Kuka käski ruveta tähän?
Ja kuka käskee olla niin hemmetin itsepäinen, että kun on päättänyt hankkia estesatulan niin sitten ei suostu hyväksymään, ettei tuolle kopukalle tuosta vain löydy sopivaa?

Nostan kuitenkin itselleni hiukan hattua: olen kehittänyt varsin erehtymättömän satulankuvasilmän ja osannut myyjien lähettämien valokuvien perusteella haalia sovitteille monta melkein-mutta-ei-ihan-sopivaa satulaa. Yksi ainokainen oli monesta kohtaa epäsopiva, ja muiden suhteen olen osannut sanoa jo ennen kuin olen laittanut satulan selkään, mistä se tulee olemaan epäsopiva. Ja ikäväkseni ollut myös oikeassa...

Ihan vain siitä syystä jos joku muukin painii samankaltaisen ongelmaselän kanssa, listaan tähän omat havaintoni:

Selkä: lyhyt, hieman takakorkea, kaarevahko, pitkä ja LEVEÄ säkä, ei lapakuoppia, taakse tulevat lavat.
Jos satulan runko on sopivasti hiukan kaareva eikä liian pitkä, ei siinä riitä selkärangantilan eikä säkätilan leveys. Meidän koulusatulaan (Frank Baines Elegance Deluxe) minulla menee koko kasipuolikkaan hanskakoon kämmeneni peukaloineen päivineen säkätilaan paneelien väliin ja molemmille puolille jää vielä sentti-pari varaakin. Tätä tarkoittaa leveä säkätila.

Jos satulassa sattuukin olemaan riittävän leveä selkärangantila ja säkätila, on runko liian suora. Tai hintalappu joka alkaa kakkosella tai kolmosella ja perässä on kolme muuta lukua. Tämmöiselle hyvän kelin hyppääjälle se vain on aivan liikaa.

Malliltaan muuten hyviä olivat Heritage ja Henri De Rivel, mutta näissä ei säkätila riittänyt leveyssuunnassa. Kumpaakaan en kokeillut ratsailta koska jo käytävällä vyö kiinnitettynä Hra Herkkäselkä viuhtoi hännällään ja ilmaisi että ei hyvä. Sään ympäriltä puristaa. Selkään saakka kiipesin Jeffries Falcon -ponisatulan kanssa, jossa oli riittävästi tilaa säälle ja selkärangalle, mutta liian suorarunkoisena painui minun painoni alla kuitenkin lepäämään kiinni säkään. Globuksen Ordo Equesterissa en laittanut edes vyötä kiinni, se ei sopinut mitenkään päin, oli liian pitkä, vastinhihnat oudossa kohdassa, liian ahdas, siivet tuli ihan lapojen päälle jne.

Oikeasti tälle saattaisi sopia Albion Kontrol/Legend K2 tms. estesatula, mutta ne eivät tahdo käytettynäkään sopia minun kukkarolleni. Jos kuitenkin sinulla on ylimääräisenä 16,5"-17" ja W niin nakkaa viestillä!

Huomenna jatkuu maakuntaralli ja kokeiluun saapuu Karl Niedersuss -merkkinen satula. Lupaava ja kalliimpi kuin ajattelin.

9 kommenttia:

 1. Oletko kokeillut Batesin satuloita? Meille löytyi säkähirviölle (todella pitkä, leveä säkä) sopiva koulusatula lopulta, Bates Dressage. Selkärangan tila 10 cm luokkaa. Noissa on "sisäänrakennettu" palasysteemi, millä saa hiukan muutettua kaarevuutta, se voisi olla vastaus muuttuvan selän ongelmiin. Kaarevahkoon, suorahkoon, suoraan selkään tuon saa muokattua, kunnolla kaarevaan ei. -Kathy

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole selkään kokeillut mutta Batesit taitaa olla aika pitkiä? Nyt olisi etuna jos asuisi isolla tallilla, voisi kokeilla kaikkien tallikaverien ja tuttujen satulat ja raakata sillä tavoin sopivat hakuun.

   Poista
  2. Batesin satuloissa on myös Pony-mallit, niissä istuinkoot 16 asti, jos oma persuus siihen mahtuu, niin satulan pituus voisi Penalle passata :) -Kathy

   Poista
  3. Yksi mun sovittama satula oli 16-tuumainen ja sen pituus oli Penalle just hyvä, yhtään ei tarvinnut tinkiä. Mutta mun jaloille 16 tuumaa on vaan auttamatta liian pieni. Joistain satuloista 16,5 voisi olla ok etenkin kun haen "vain" kakkossatulaa. Tämä on juuri tämä ongelma, kun se mikä sopii hevoselle, ei sovi ratsastajalle!

   Poista
 2. Mä niin ymmärrän sua... Ei meidänkään kerran viikossa tapahtuvaan minihyppelyyn estesatulaa tarvittaisi, mutta kun mä HALUAN!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan! Ja oikeasti onhan tuollaisessa supersyvässä kuppimaisessa isotukisessa koulusatulassa aika paha hypätä tai edes olla kevyessä istunnassa. Seliseli :)

   Poista
  2. No joo ;) Mutta pakko sanoa että kun se hyppääminen on mulle muutenkin haasteellista, niin koulusatula vaikeuttaa entisestään. Nyt kun on pari kertaa hypännyt estesatulalla niin onhan se aivan eri.

   Poista
  3. Mulla sama ongelma :) esteet tosiaan on aivan minejä, mutta kun rutiini ja tasapaino on muutenkin hukassa, niin koulusatula ei auta asiaa. Kesällä aloitin estesatulaetsinnät, mutta nyt otin järjen käteen (suomeksi: ei oo rahhoo) ja panin etsinnät jäihin.

   Poista
  4. Kyllä hyvässä estesatulassa vaan on hyvä hypätä, siitä ei pääse mihinkään. Eikä pääse siitäkään, että satulan hankinta on rasittavaa ja kallista eikä satula ole kannattava sijoitus kun ikinä siitä ei saa lähimainkaan omiansa pois.

   Poista