lauantai 19. syyskuuta 2015

Kantapallohaava ja sen paraneminen

Pena polkaisi 10.7. kesäkengällä vasemman etusen kannan halki hyvin vaatimattoman kompuroinnin seurauksena.

Tässä vielä kuvakertaus tuon haavan e-r-i-t-t-ä-i-n hitaasta paranemisprosessista. Mitään takapakkeja ei tullut, Pena söi yhden pönikän Oriprimia ja muuten mentiin paikallishoidolla. Eläinlääkäriä ei konsultoitu.

1 vrk

6 vrk

14 vrk

22 vrk (päällä likaa ja rupea) 
27 vrk, paluu töihin

45 vrk

63 vrk

Ja viimein, 17.9., 70 vrk ja kokonaan ummessa
Haavan umpeutumiseen ilman mitään tulehdusta tai takapakkia meni siis huikeat 70 päivää! Se tarkoittaa liki 2,5 kuukautta.

Alkuun Pena oli pari päivää koppilevossa, sitten pari viikkoa vain yöt ulkona tarhassa yhden kaverin kanssa (kärpästen takia yöt eikä päivät) ja sitten vähitellen yöt laitumella lauman kanssa. Helteiset kelit osuivat haavanparanemisaikaan jolloin joka tapauksessa koko lauma oli päivät sisällä, sinällään päästiin siis aika vähällä puljaamisella.

Aluksi haava oli sidottuna koko ajan, pesin ja puhdistin sen 2 krt/vrk. Sitten hieman myöhemmin se oli sidottuna vain sisälläoloajan, jotta turvetta ei menisi haavaan. Sidoksessa käytin erinomaiseksi osoittautunutta Sorbact-verkkoa (ihmisten tuote apteekista, imee bakteereja ja haavaeritettä) pienen palan suoraan haavan päälle, sitten sidetaitos ja sitten sideharsoa mahdollisimman ohuelti, mutta kuitenkin niin että sidos pysyi ruununrajassa paikallaan. Sideharson päälle pari tarkkaan aseteltua suirua jesaria auttamaan paikallaanpysymistä ja hidastamaan kosteuden nousua maasta/kuivikkeista.

Päivittäisistä pesuista luovuin parin ensimmäisen viikon jälkeen. Pääasiassa pesin vedellä ja lopuksi huuhtelin laimennetulla Betadinella, ja kun haava oli jo jonkin verran umpeutunut (ei enää onkaloita), laitoin siihen Jodopax-geeliä pesun päätteeksi.

Sairaslomaa Pena piti haavan vuoksi 3 viikkoa. Se ei ontunut, mutta syvää haavaa oli mahdoton pitää tarpeeksi puhtaana kentällä ja ohjattu liikunta olisi saattanut tuottaa kipua. Sitten kun taas ruvettiin liikkumaan, oli haavan päällä sidos + bootsi, myöhemmin enää vain bootsi - enkä muuten enää aio ratsastaa ilman bootseja etusissa!

2 kommenttia:

  1. onko sulla ja penalla jonkunlainen treenisuunnitelma? tai suunnitteletko penan liikutukset aina etukäteen, esim. joka viikon alussa? tai oletko miettinyt suurinpiirtein, kuinka monta rankempaa päivää, kuinka monta kevyempää päivää ja kuinka monta mahdollista vapaapäivää tms. ?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Isommassa mittakaavassa on treenisuunnitelma - pyrin kehittämään hevosta kohti ihannettani ja suunnittelen harjoitukset sen mukaan. Mutta koska olen pienen lapsen äiti ja mieheni työt ja menot vaikuttavat paljon omaan harrastusaikaani, ei orjallisia viikkosuunnitelmia vain voi tehdä. Pena on varmasti enemmän vapaalla kuin moni muu hevonen. Mutta joo, löyhästi suunnittelen mutta en ruoski itseäni siitä jos en pysty pysymään suunnitelmassa. Mitään kisatavoitteitahan meillä ei ole, joten sinällään kaikki tekeminen on vain omaksi iloksi ja hevosen parhaaksi.

      Poista