keskiviikko 6. maaliskuuta 2013

100. blogiteksti, greippitesti ja tule kesä tule!

Tämä on sadas blogitekstini täällä Penan blogissa, hui! Paljon on ollut asiaa reilun vuoden aikana.

Täällä on manattu talvea ja toivottu kesää. Eilen juoksutin Penaa kentällä ja halusin opettaa sitä kokoamaan ravia liinassa pikkuympyrällä ja lisäämään ravia isolla ympyrällä. Tämä toimi tosi kivasti ja Pena hoksasi nopeasti mitä halusin. Olisin halunnut koittaa samaa laukassa, mutta siihen kentän pohja oli liian jäinen ja laukka hajosi tikuttavaksi kaahaamiseksi "nivelet suorina" ja koko poni sisään kaatuen. Lisäksi nostot oli tosi tiukassa ja ymmärrän sen kyllä hyvin, Pena on tarkka jaloistaan ja alkaa todella nopeasti himmailla ja varoa jos huomaa ettei töppöset pidä. Ensi talviksi kuusi hokkia per koipi ja vaikka sitten sitä tarhasuojitusrumbaa, mutta pitoa on saatava.

Tänään sitten muutin sen verran mieltäni kesän toivomisen suhteen, että kenttä voisi sulaa ja kuivua hiekalle, mutta radalla voisi säilyä sellainen hanki kuin siellä on nyt! Lauantain ja maanantain lumimyräköissä tuli yhteensä ehkä kolmisenkymmentä senttiä köykäistä pakkaslunta, jota ei olle vielä ehditty lingota radalta pois. Hanki oli aivan täydellinen hankitreenaamiseen! Kierrettiin heti aamusta viisi ratakierrosta, melko rauhallisella tahdilla koska lumi antoi hyvän vastuksen. Kuitenkaan hanki ei ollut liian syvä ja raskas, vaan lumi oli kevyttä ja sitä oli sopivasti, sen verran että Penan piti hiukan normaalia enemmän käyttää voimaa etenemiseen, mutta liikkumisesta ei vielä tullut pomppimista.

Mentiin ensin käyntikierros, sitten kierros ravia, sitten puoli kierrosta välikäyntiä, neljäsosa ravia ja reilu puolikas laukkaa. Sitten vielä puolikas ravikierros ja viimeinen kierros kokonaan taas käyntiä. Pena töristeli innoissaan, koipi nousi, tuli kevyesti hiki ja tuntui siltä, että poni oli varsin tyytyväinen tämänpäivän liikunta-antiin. Mitään suurempia säikkymisiäkään ei koettu, hiukan ne vakipaikat vielä jännittää mutta tänään ei tehty yhtään sivuloikkaa eikä stoppia, ja pystyin pääasiassa menemään vapain ohjin tai kevyellä tuntumalla. Lopuksi tulin vielä alas selästä ja kävelytin Penan takaisin pihalle sekä pari kierrosta kentällä, jotta hengitys varmasti oli tasaantunut. Olin tosi reipas hevosenhoitaja ja laitoin oikein linimenttiä kaikkiin jalkoihin lenkin jälkeen!

Tänään myös tarjosin Penalle greippiä. Greippitestistä liikkuu monenmoista väitettä ja saattaa olla että se on ihan kukkua koko juttu, mutta lyhykäisyydessään greippiä tarjoamalla uskotaan että voidaan selvittää onko hevosella mahassa/suolistossa jotain ongelmia. Varsinaisesti en ole saanut pätevää vastausta siihen, mitä ongelmia ja missä tarkalleen ottaen, mutta pH-tasapainosta lienee kuitenkin kyse. Uskotaan, että terve hevonen ei syö greippiä. Väitetään myös, että vaikka greippi itsessään on voimakkaasti hapan, niin se jotenkin hevosen elimistössä sitten kuitenkin muuttuu emäksiseksi ja korjaa kenties liian hapanta pH:ta? Viisaammat korjatkoon, jos puhun höpöjä.

Ajattelin, että voin laittaa 50 senttiä kiinni tähän testiin ja syöttää Penalle greipin. Ostin verigreipin, koska olin epätietoinen pitäisikö syötettävän greipin olla greippi-greippi vai kelpaako verigreippi. Kuorin ja lohkoin sen ja laitoin vatiin. Pena kävi ahneesti kiinni, otti lohkon suuhunsa, sylki pois, otti uudestaan, söi kuola tirskuen yhden lohkon eikä huolinut enempää.

Mitäs tästä nyt sitten päätellään?
En tiedä. Tulipa kokeiltua. Greipit jääköön vastedes kauppaan, se syö joka tykkää. Minä en ainakaan eikä näköjään hevosenikaan.

1 kommentti:

  1. Heh, meillä greipit meni viikon jälkeekin ihan muitta mutkitta alas, kuola suusta lentäen ja lisää piti aina kerjätä. Ei ollut väliä oliko tavallinen vai verigreippi.
    Ilmeisesti Taavi pitää niiden mausta, nytkin tuossa pöydällä on yksi kaupasta ostettu Taaville herkuksi.

    VastaaPoista