lauantai 29. joulukuuta 2012

Tulevan vuoden tavoitteet

Tänään alkoi treeni.
Mentiin pellolla hangessa ehkä 40 min, ravia ja laukkaa isoilla ympyröillä ja pidempiä suoria. Tuli hiki ja väsy ja hyvä mieli! Hiihtäjä meinasi nostattaa tunnelmaa vähän turhan paljon mutta onneksi oli tilaa valita toinen suunta. Laukassa ohjaus voisi toimia paremminkin mutta ei se niin nuukaa ole, me vasta harjoitellaan, ja kuten sanottua, tilaa riitti ja aina lopulta mentiin sinne minne minä alunperin halusinkin. Loppukäynnit talutin kentällä. Treenin jälkeen Pena kerrospukeutui ja meni vielä iltapäiväksi takaisin tarhaan ettei lyö lihaksiaan jumiin. Olen taas kuin hangon keksi loppupäivän, ratsastaminen on niiiiiin kivaa!

Tosin jos sanoo että treenaa johonkin niin pitäisi ehkä sanoa myös tavoitteita.
Uusi vuosi alkaa aivan juuri ja tässä olisi vähän niin kuin tarkoitus alkaa kauppakirjaa luonnostella tuosta poniinista. Nyt kun se kerran selvisi hiekkamahastaan hengissä niin ei ole mitään syytä lykätä kaupantekoa. Uuden vuoden kunniaksi olen siis siirtymässä liisaajan/ylläpitäjän/haltijan roolista omistajaksi, ja ehkä siinä sivussa voisi sitten katsoa tulevaa vuotta myös sillä silmällä, että sinne uskaltaisi asettaa tavoitteita.

Me emme ole niin kunnianhimoisia kilparatsastuksen ystäviä, että tavoitteet asettuisivat varsinaisesti kisaamiseen. Mutta tietenkin kilpailut luokkinensa ovat a) hyviä tasomittareita ja b) erinomaisia kannustimia harjoitteluun - on pakko harjoitella suunnitelmallisesti ja päämäärätietoisesti, kun kilpailukalenterissa on merkintöjä.

Penan kanssa tavoitteet alkavalle vuodelle voisivat olla jotain tämännäköistä:


  • Maastossa liikkuminen osaksi arkea. Ensin luotettavan kaverin hännässä, sitten toivottavasti jossain vaiheessa myös yksin. Ensin käynnissä, sitten ravipätkiä, jossain vaiheessa toivottavasti kaikkia askellajeja. Olen ihan huipputyytyväinen että pellolla lumihangessa liikkuminen on nyt vuoden viimeisinä päivinä alkanut sujua ongelmitta!
  • Säännöllinen valmentautuminen eli valvovan silmän alla ratsastaminen. Tekee hyvää niin ponille kuin kuskillekin, tuo sitä kaivattua suunnitelmallisuutta ja ryhtiä, kun on sovittu tunti tiettyyn ajankohtaan. Ja kehitystä on todistamassa joku muukin kuin vain minä itse...
  • Reissut. Haluaisin tulevana vuonna käydä Penan kanssa valmennuksissa myös kodin ulkopuolella, mennä ratsastamaan jonnekin maneesiin sekä kesäkaudella käydä muutamissa kilpailuissa. Ei niinkään kilpailemisen itsensä takia, vaan reissaamisen ja kokemuksen vuoksi. Ja sen harjoittelun päämäärätietoisuuden säilyttämiseksi!
Yksityiskohtaisemmin ratsastuksellisia tavoitteita:


  • Laukan hiominen. Penan laukkaa on vienyt taaksepäin niin satula- kuin terveysmurheetkin, ja aina kun laukka on alkanut parantua, on tullut jokin takapakki ja laukan harjoittelu on jäänyt vähemmälle. Penan laukka on valtavasti kehittynyt vuodessa, mutta se on yhä sen raain askellaji. Haluan siis saada laukkaan laatua, voimaa ja ulottuvuutta, niin että siirtymät laukkaan ja laukasta pois toimivat yhtä pehmeästi ja varmasti kuin siirtymät raviin, ja että muoto säilyisi myös laukassa. Laukkaan pitäisi saada säädeltävyyttä enemmän. 
  • Keskiaskellajit. Pena tarvitsee laajuutta ja voimaa ja joustavuutta jotta löydän sille keskiaskellajit. 
  • Kahden edellisen kohdan yhteenvetona: jos ja kun laukka hioutuu paremmaksi ja varmemmaksi, haluaisin saada Penan "kisatasoksi" ensi vuonna helppo C ja jos keskiaskellajit löytyy, niin "kotitasoksi" helppo B. Kuluneena vuonna koen että Pena on kotona ollut helpon C:n tasolla, koska kotona laukkaaminen on tuttua ja turvallista. Kisoissa kävimme vain raviohjelman, koska koin että laukkaaminen muutenkin jännittävässä tilanteessa saattaisi räjäyttää pienen ponin tajunnan ja suistaa meidät pimeän syövereihin. (mitenkään liioittelematta)
  • Temppurepertuaaria laajemmaksi ja varmemmaksi: Pena tekee jo nyt väistöt käynnissä ja ravissa, avotaivutukset käynnissä ja ravissa, etu- ja takaosakäännökset niin että ne sellaisiksi tunnistaa. Näihin haluan suoritusvarmuutta ja säädeltävyyttä. Haluaisin myös pohjustaa laukanvaihtoja, mahdollisesti jotain laukkaväistön alkua ja vastalaukkoja, ja muuta semmoista pientä ja uutta jännittävää, jolla ei nyt varsinaisesti tällä tasolla vielä mitään tee mutta jotka vahvistavat hevosta fyysisesti ja psyykkisesti. 
  • Esteet. Kai niitäkin täytyy taas uskaltaa hypätä. Tai no, oikeastaan vähän kaipaan hyppäämistä. Ja sydämeni itki verta kun näin myynnissä käytettynä samanmerkkisen ja -mallisen estesatulan kuin millainen meillä on koulusatulana. Värikin oli oikea! Satula on täydellinen minun pyllylleni, ehkä paras mahdollinen Penan hankalalle selälle, eikä näitä ole koskaan myynnissä käytettynä. Miksei minulla ollut juuri silloin varaa siihen satulaan, miksei?! No mutta. Esteet. Haluan tulevana vuonna hypätä säännöllisemmin, saada siihen hommaan jotain tolkkua, Penalle varmuutta, taitoa, intoa. Itselleni rohkeutta sen verran ettei tartte nieleskellä jos este korotetaan seitsemäänkymppiin. Jos olen oikein hullu, saatan haluta lähteä johonkin puomiluokkaan kilpailemaankin. Mutta vain kokemuksen nimissä!
Näin pelottomasti viime kesänä!


Ja tottakai haluamme pysyä terveinä ja treenikuntoisina molemmat, jotta voimme saavuttaa tavoitteitamme. Yksinkertaistettuna haluan vain ratsastaa ensi vuonna niin, että minulla on allani nuori, kehittyvä ja pystyvä hevonen, jolle saa ja uskaltaa asettaa haasteita ja tavoitteita. Jota saa ratsastaa ja liikuttaa niin että se hikoaa ja rasittuu ja sitä kautta voimistuu. Jonka kanssa saa ja pitää suunnitella viikko-ohjelmaa siten että lihas kasvaa ja kehittyy. Olen niin pitkään liikuttanut vain iäkkäitä hevosia että minusta on mahtavaa ajatella, että voin treenata nousujohteisesti rasitusta kasvattaen, enkä vain peruskuntoa ylläpitäen ja palautellen. Enkä tarkoita etten arvostaisi sitä että saan omistaa ja liikuttaa myös vanhoja hevosia, en tietenkään, mutta koska minulla itselläni on koko ajan halu ja nälkä kehittyä ja oppia enemmän, olen todella kiitollinen myös siitä, että pystyn niin tekemään nyt kun minulla on seniorien rinnalla nuori hevonen, jolla on käyttövuosia edessä kenties kymmenenkin.

Tällaisilla mietteillä eteenpäin! Olisi kiva lukea tulevan vuoden suunnitelmia myös blogini seuraajilta, vink vink!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti