torstai 13. joulukuuta 2012

Kipeä poni

Viikonloppuna olin molempina päivinä kevyesti ratsastamassa. Pena oli energinen mutta ei sitten energian laantumisen jälkeen kuitenkaan yhtään oma itsensä. Ratsastukset kestivät ehkä 20 minuuttia. Liikutuksen jälkeen alkaa aina paska liikkua, mikä on tietysti hyvä ja liikuttamisen tarkoituskin tässä kohtaa.

Eilen oli taas tarkoitus mennä selästä käsin hetki, mutta Pena oli kuntoonlaitossa jo tosi kipeä ja äkäinen. Sen koko mahanalus on mahdottoman kosketusarka ja nyt kipu säteilee myös selkäpuolelle. Poni seisoo ihan köyryssä kun harjaan sitä, ja jos osun arkaan paikkaan, tulee hammasta. En voi kuvailla kuinka kurja oloni on! Toivon vain, että kivut ovat merkki paremmasta - siitä että hiekka on lähtenyt liikkeelle ja mennessään raapii suolta.

Mahahaava-asiaa olen miettinyt niin että savu nousee korvista, ja eilen tunnustelin Penaa löytämäni videolinkin ohjeiden mukaan. Videossa näytetään mahahaavahevosen diagnosointia akupainannan avulla, se löytyy täältä. Reagoihan se, mutta mistäs sitä tietää, onko kivut "vaan" siitä hiekasta. Todennäköisesti kuitenkin ovat, mutta kun on pieni paikka hermostua niin kannattaahan sitä.

Eilen sain myös hartaasti odottamani paketin postissa. Siellä oli ne ökykalliit satulavyöni sekä ensimmäinen hiukan arvokkaampi satulahuopani! Wintecin cair-vyö oli todella massiivinen kapistus, mutta tuntui pehmeältä ja joustavalta. Joustavuus saattaa olla ongelma, mutta katsotaan. Toinen, nahkainen Rossner-vyö oli sekin odotusten mukainen, laadukasta nahkaa, reilu mutka, ei joustoja ja mielenkiintoiset patenttisoljet, joiden avulla vyötä pitäisi olla helppo kiristää selästä käsin. Satulahuovan kohdalla jäin kaipaamaan cob-kokoisia huopia! Onko niitä? Full näyttää melkein loimelta tällaisen lyhytselkäisen hevosen yllä, etenkin kun meidän satulassa on lyhennetty siipi. Vai riittäisikö tuolle pony-koon huovat?

Päädyin eilen sitten vain juoksuttamaan Penaa hetken, leikkaamaan sen tukan fiskarsseilla (melkoista siksakkia, täytyy palata asiaan tänään) sekä antamaan sille satsin kipulääkettä. Vielä viikko psyllium-kuuria jäljellä, sitten viikon tauko ja uudestaan kuviin.

6 kommenttia:

 1. Voi Penaa :( Toivottavasti psyllium tekee tehtävänsä ja poni paranee.

  Cob-kokoisia huopia on nykyään tosi harvassa. Mun ponin koulusatulaan ei pony-kokoiset mene (siipi liian pitkä), joten pakko käyttää full-kokoa joka on kyllä hiukan iso. Isoimmat pony-kokoiset huovat taitaa olla Eskadronilla, mutta nekään ei mene mun satulaan.

  VastaaPoista
 2. Noora, minkälainen satula sulla on? Meillä on Sommerin Esprit -koulusatula jossa on tosi lyhyet paneelit ja myös lyhennetty siipi, on siis normikoulusatulaa pienempi vaikka istuin onkin ihan aikuisen pyllyn mentävä 17,5". On sopivan kokoinen ja näköinen tuollaiselle semi-ponille ja tämmöiselle persjalkaisella kuskille sopii myös :) Mutta kivannäköisten huopien valinta on vaikeaa!

  VastaaPoista
 3. Löysin sattumalta blogiinne, kun etsin tietoa hiekkakertymästä. Täällä on kohtalon toveri(suokki tammallani), jolla todettiin kaksi viikkoa sitten saman verran hiekkaa mahassa kuin Penalla. Nyt alkaa toinen psyllium kuuri viikko ja toivotaan, että hiekkaa tulisi pois. Lisäksi tammalla oli paha tukos paksusuolessa ja tilanne näytti alkuun tosi pahalta. Onneksi tukos laukesi ja päästiin aloittamaan hiekanpoisto. Nyt vain odotellaan ja toivotaan parasta. Paranemisia Penalle, toivottavasti kaikki menee hyvin :)

  VastaaPoista
 4. Moi Stina, kiva kun kommentoit! Hiekkavaivoja on ollut ihan hirveästi tänä syksynä, tai sitten vaan tuntuu että poimii tietoonsa kaiken hiekkaan liittyvän nyt kun omakin hevonen sairastaa. Tsemppiä myös teille!

  VastaaPoista
 5. Moi! Mielenkiintoista lukea teidän mahaongelmista, ei sillä että ne mitään kivoja olisivat.
  Meille klinikalla sanoivat, että usein hiekka ja mahahaava kulkevat käsi kädessä; jos löytyy toinen, löytyy yleensä se toinenkin.. Näin oli meilläkin, tosin hiekkaa aika vähän 2x15cm ja oletetaan sen poistuvan itse. Paitsi jos oireet jatkuvat, niin sitten annan psyllium-kuurin.

  Meillä on Prestige-Appaloosa Hippos-koulusatula 16" ja siihen sopii (esim. Horzen) pony-kokoiset huovat hyvin.

  VastaaPoista
 6. Satula on Ruiz Diazin 16,5" koulusatula. Nyt kun tarkemmin mietin niin onhan mulla yksi pony-kokoinen huopa joka sopii. Se on Hööksin. Siellä on aika kivoja huopia ja ainakin tuo mun on kestänyt käyttöä ja pesuja hyvin.

  VastaaPoista