perjantai 17. lokakuuta 2014

Heinät verkkoon, erä yksi

Niin surullista kuin se onkin, että Penan lauma kutistui viime viikolla viidestä hevosesta kolmeen, oli nyt hyvä sauma lähteä kokeilemaan osittaista verkkoruokintaa. Pienempi hevosmäärä laski kustannuksia ja järjestelyjen määrää.

Ajatuksena minulla on ruokkia aamuheinät entiseen malliin rajoittamatta heinälaatikoihin (ja keräillä tässä samalla tyhjät verkot pois). Päiväruokinnalla vien täytetyt verkot laatikoihin, ja toiveena olisi että hevoset söisivät niistä heinää pitkin päivää, jolloin niillä olisi tekemistä ja minulta jäisi iltapäivästä yksi heinänjakokerta pois. Yöksi hevoset sitten saavat taas karsinassa heinänsä vapaasti. 

Halusin verkoista huolimatta syöntiasennon mahdollisimman luonnolliseksi, eli minulle verkkojen ripustaminen ei ollut vaihtoehto (ainakaan tässä ensimmäisessä erässä, katsotaan miten tilanne kehittyy). Päädyin seuraavanlaiseen ratkaisuun: 

Laarien pohjaan ruuvattiin kaksi rinkulaa

Heinäverkon kulmiin tuli palohaat (varjokuvassa minä ja mun ihan paras mies joka jaksaa värkätä kaikkea tällaista mun kanssa <3)

Palohaka napsautetaan rinkulaan kiinni

Siellä on!

Ostin tarvikkeet Agrimarketista. Verkkoa joutui tuunaamaan vähän, sillä tässä systeemissä se on suurimman osan ajasta väärinpäin, ja verkon suuaukolla oli valmiina vain kaksi onnetonta narua sulkemista varten. Lisäsin kolme ylimääräistä narua ja voi olla että joudun lisäämään vielä muutaman, sillä hevoset näyttivät oppivan nopeasti kääntelemään verkkoa niin että saivat syödyksi suuaukkojen isoista rei'istä. Verkkoja tuli tarhaan yhtä monta kuin laumassa on hevosia, eli kolme. Heinälaatikot meillä oli jo ennestään.

Tällä hetkellä verkotuksen kustannukset yhteen tarhaan, kolmelle hevoselle olivat:
verkot á 22,50 e * 3 = 67,50 e
Palohaat á 2 e * 6 = 12 e (kaksi hakaa per laatikko)
O-renkaat á 2 e * 6 = 12 e (kaksi rengasta per laatikko)
Ruuvit, ylimääräiset narut ja muut tilpehöörit omasta varastosta.
Yht. 91,50 e

Testaajat työssä

Mee muualle, mun verkko

Ensimmäisen päivän hevoset ainakin kuluttivat naamat kiinni verkoissa kunnes verkot oli syöty tyhjäksi. Heinää oli määrällisesti ehkä vähän niukemmin kuin mitä vapaasti syötäväksi jakaisin, oli vaikea arvioida kahden ruokintakerran heinämäärää. Aikaa kului verkkojen tyhjenemiseen 3-4 h, mutta hevoset tosiaan söivät ihan koko ajan (paitsi Pena kävi välissä n. tunnin treenissä).

Pakko lyhyesti vielä hehkuttaa kun on niin hyvä fiilis Penan treeneistä! Eilen juoksutin sen ensimmäistä kertaa pessoa-juoksutusjärjestelmällä, ja sehän olikin ihan mahtava laitos! Ensimmäinen juoksutusapuohja, jolla ihan oikeasti Pena pyöristyi ja liikkui oikeassa muodossa selkäänsä käyttäen. Kikkailtiin vähän kokoamista ravissa ja laukassa, ja Pena teki hienosti töitä vaikka aluksi pessoan kanssa laukkaaminen olikin pelkkää paikallaan pukittelua. Loppukäynnit ajattelin tehdä taluttaen postilaatikolle ja takaisin, mutta sitten viileä, hämärään kääntyvä syysilta otti vallan ja jatkettiinkin "isolle tielle" ja sieltä pienen lenkin kautta radalle ja takaisin kotiin. Ihan siis maastokävely!


Tänään oli tunti ja tehtiin puomi/kavaletti/pikkuestejumppaa innarilinjalla. Pena oli niin hieno ja kiva. Ei helppo, oli taas ryykäämistä linjaan sisään ja jonkin verran loppakoipisuutta niin että puomit lenteli, mutta laukka oli hyvää ja kun vaan muistin että parempi kertarytinä kuin ainainen kitinä jarruttamisessakin, niin laukkaan tuli säädeltävyyttä. Ja pitää laittaa ihan muistiin: tänään estekorkeus oli 60 cm eikä pelottanut yhtään! Olen sitä mieltä, että ratsastin tänään hyvin. Se on kiva tunne se.

6 kommenttia:

 1. Jotain tuollaista minäkin rakentaisin jos olisi mahdollista. Katselen mielenkiinnolla, miten kokeilu etenee..

  Siihen verkkojen suuaukon kiinnilaittoon; minä olen agrin verkoissa pujottanut sen kiinnitysnarun verkon rei'istä pitkin sitä suuaukkoa ja sitonut lopulta kiinni vetosolmulla tmv. Siis ikäänkuin ommellut suun kiinni niillä naruilla. Toisesta tosin omat kiinnitysnarut on hajonneet ja olen laittanut tilalle paalinnarun, sitä riittää yksi pätkä. :)

  VastaaPoista
 2. Toistaiseksi ehjät verkot, ja kakkospäivänä hoksasin itsekin pujotella verkon suun kiinni paremmin! Nyt kolme lisänarua tuntuivat olevan jopa liikaa. Edelleen syöntiaika kuitenkin alle 4 h, ja tyypit portilla norkoomassa lisää ruokaa kun muille, verkottomille, jaoin iltapäiväheiniä.

  VastaaPoista
 3. Aika nopeasti tosiaan syövät. :o Tekevätkö ne mitään muuta, kun mutustavat heinää? Onko verkot pysyneet kuitenkin ehjinä? Paljonko heinää olet laittanut? Laatikko ja sitä vasten oleva verkko toki nopeuttaa ja helpottaa nyppimistä jonkin verran verrattuna roikkuviin, vaikka se onkin toki muuten parempi ratkaisu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eivät tee mitään muuta kuin syövät, vielä ainakaan! Lauman pomo on ihan törkeän ahne, se imaisee sitten ainakin kaikki verkot tyhjäksi jos joku muu harhautuu hetkeksi muualle. Tai no, Mikuponi ei syö koko ajan, ja se taas saisi syödä!

   Heinää olen laittanut n. 4-5 kg per säkki, eli kahdelle hevoselle ja yhdelle shettikselle n. 12-15 kg heinää. Tästä ei kyllä oikein voi enää määrää nostaa kun ei nuo isot hepat saisi lihoa, ja syöntijakaumahan menee kutakuinkin niin että hidas, ei-ahne pikku-Miku syö ehkä kaksi kiloa ja Pena ja Emmi mättävät loput. Ja vapaasti syötävien heinien määrän haluaisin kuitenkin pitää myös reiluna, etenkin yöheinät.

   Kiitos ihana Elina kun jaksat pohtia näitä <3

   Poista
  2. Hih, nää on niin lähellä mun sydäntä ja lisäksi minusta on kivaa jos joskus on jotain fiksua kommentoitavaa. ;)

   Joskus aikakin auttaa ja syöminen tasaantuu. Määrä kuulostaa kyllä ihan hyvälle, ne vaan ahneesti vetää sitä! Tietysti jos syöntinopeus pysyy yhtä korkealla, niin olisi mahdollista kokeilla kahta verkkoa päällekkäin? Sitten saattaa kyllä kärsimättömällä mennä hermo.

   Meillähän syöntitahti verkoista on noin neljä paalia vuorokaudessa niin, että kaksi on ulkona yötäpäivää ja kolme hevosta sisällä 12 tuntia (ja saavat yöksi ½ paalia per hepo). Lisäksi pihatossa on verkot, mutta niitä joutuu täyttelemään 4-5 päivän välein ja silloin laitan yhden paalin puoliksi. Paalit on sen noin 10kg.
   Laskin äkkiseltään, että yhden hevosen päiväannos olisi noin 11,4 kiloa heinää. Jos siis kaikki söisi yhtä paljon, mutta niinhän tilanne tuskin on. ;) Laskelmaa hankaloittaa se, että osa on syömässä vain 12 tuntia ja pihatossa olevista verkoista syö ainakin kolme hevosta sillointällöin. Ainoastaan varmaa on se, että sisähevoset syövät yön aikana jokainen noin 5 kiloa. :D

   Poista
  3. Meillä on tosi kuivaa esikuivattua, paino ei ole ihan hirveästi kuivaheinää suurempi, se unohtui tuosta aiemmasta sanoa.

   Penan vrk-heinämäärä on kutakuinkin ollut 3+4+3+4,5 eli n. 14,5 kg, mutta tässä siis myös määrää hämää se että kolme ruokintakertaa on ulos laumaan ja vain tuo yöheinä, reilut neljä kiloa, päätyy ihan varmasti kokonaisuudessaan Penan mahaan. Ja jos nyt olisi tavoitteena se -50 kg painoa, niin ei tuonkokoisen ponin vuorokautista heinän määrää ainakaan nostaa voi (joskaan en ihan kamalasti halua siitä nipistääkään, koska varmin ja samalla typerin nipistyskohde olisi nuo yöheinät). Meillä on vaaka mutta siis käsipelillä "punnitsen" heinät, oma käsi on aika hyvin kalibroitu näihin hommiin.

   Toivoisin että heinänmussutus vähän tasaantuisi kun alkuhuuma menee ohi. Saattaa tosin olla että tuolla pomotammalla se ei mene ikinä ohi... Enkä millään haluaisi sitä erottaa omaan tarhaansakaan.

   Poista