tiistai 19. helmikuuta 2013

Se oli kivaa niin kauan kun sitä kesti

Kun alkukankeudesta päästiin, siitä tuli osa laumaa. Sitä heiluteltiin ja heiteltiin ja potkittiin. Sitä yritettiin välillä myös häätää laumasta siirtämällä se tarhan ulkopuolelle, mutta aina se palasi (palautettiin) takaisin. Sen kanssa oli niin kivaa että se piti kantaa iltaisin portille näytille. Se näytti tosi vieraalta ja pelottavalta kun sen päälle oli satanut yöllä lunta, heinätkin jäi sen vierestä syömättä. Mutta töykkäisy todisti että tuttu tyyppihän se on. Ja miten kätevää, se sopi juuri täydellisesti vesiastiaan, score!

Kunnes tänään päiväheinänjakoaikaan siitä oli jäljellä vain riekaleet. Hei hei kengurupallo, kestit Penan rakkautta kokonaiset viisi päivää!

Koska kengurupallo oli melkoinen suksee, taidan satsata ihan oikeaan heppaleluun, tällaiseen: 

Kuva hööks.fi
Siitä ainakin luvataan, ettei sitä saa rikki. Olen tosin pahemman luokan skeptikko mitä tulee "kaikenkestäviin" leluihin. Meillä on kaksi 45-kiloista uroskoiraa jotka ovat aika hakoja lelujen nylkemisessä. Myös niiden lelujen, joiden luvataan kestävän tiikereitä. No, ehkä ne sitten kestävät tiikereitä, mutta yhdistelmä rhode & beussi on niille liikaa. 

Asiaan. 

Eilen oli pikatunti, oltiin Penan kanssa kaksin joten saatiin jakamaton huomio ( = 45 min. rääkki). Pena oli oikeastaan aika mainio. Tehtiin vähän raviväistöjä, jotka sujuivat paljon paremmin kuin viime kerralla, vaikka en ole harjoitellut niitä yhtään tässä välissä. Lisäksi työstettiin aika paljon laukkaa ja nostoja varsinkin. Note-to-self: olen vino! Ei ihme että Pena nostaa toisinaan väärän eli vasemman laukan kun kuvittelen pyytäväni oikeaa. Oikea jalkani nousee lonkasta asti, polvi irtoaa, kantapää nousee ja paino kellahtaa vasemmalle pakaralle. En tiedä miksei se jalka vain pysy alhaalla vaikka koitan keskittyä siihen. Sama väistöissä vasemmalle, väistättävä oikea pohkeeni tahtoo nousta rumasti ylös niin että koukin kantapäällä. Ei hyvä. 

Mutta poni oli hyvä. Nostot oli teräviä ja laukka pyöri hyvin, jos kuski muistaa ratsastaa eikä haaveilla. Jään onnellisena vaan matkustelemaan kun laukka nousee hyvin... Sama juttu laukasta raviin siirtymisissä, Penan pää nousee ja selkä tippuu jos en tee mitään. Mitäs jos vaikka koittaisin tehdä jotain niin ongelma katoaisi...?

Tänään käytiin pikaisesti kahlaamassa pellolla hangessa. Ja huh kun olikin lunta, mahaan asti! Oli siis tosi rankkaa, joten mentiin käyntiä vain viitisentoista minuuttia ja sen jälkeen kentälle jäähdyttelemään vapain ohjin hölkkäämällä ja kävelemällä. Huomenna tulee eläinlääkäri raspaamaan ja rokottamaan Penan, joten Pena jää vajaaksi viikoksi pikku tauolle. Sitten palaamme taas työn pariin. 

7 kommenttia:

 1. tos sun jalan nousemises, ku mulla on/on ollu kans mikillä lukassa tuppaa mun jalat nousee. oon kokeillu taivuttaa laukassa kantapäätä alas niin on pysyny jalat paikallaa :D ...ainakin jotenkin

  VastaaPoista
 2. Huh huh kertoo jotenkin aivokapasiteetin määrästä kun luin tätä tekstiä ja olin ihan et "hei ei oo totta tol tyypil on beussi!?!" kunnes muistin että sehän oli se syy miten tänne päädyin. Tuli tosi fiksu olo hetkeksi. Mut siis leikkisät hevoset on niin parhaita. Minuu ihan inasen harmittaa se, että Bronca näytti siinä perhelaumassaan Seinäjoella todella ilottelevan lapsihevosten ja muiden kanssa. Nyt kun täytyy paimentaa omaa laumaa itse eikä ole oria sitä tekemässä niin humma on ihan vakava :/

  VastaaPoista
 3. Enni,

  nopeutesi yhdistää asioita on ilahduttanut mua jo monta päivää :D

  Mutta tiedän tunteen, beusseja kun ei ihan joka tyypillä ole niin siihen kummasti takertuu vaikka kuinka sivulauseessa vain mainittaisiin.

  Onko teillä Nalle koittanut paimentaa hevosia? Tai jotain muuta liikkuvaa?

  VastaaPoista
 4. Nalle suhtautuu hevosiin aika samalla tavalla kun ihmisiin, varovammin tosin. Se ei paimenna mutta vähän kyllä tsekkailee koko ajan että lauma pysyy ns. kasassa. Se meni raukka ihan sekaisin tuossa syksyllä ollessaan mukana sillä reissulla kun tulin taas Ponilta tonttiin. Se oli selvästi hädissään että mitä nyt pitää tehdä kun ratsu lähti tuonne ja me jäätiin tähän.
  Kottareita se koitti pienenä poikana vähän paimentaa, mutta muuten en ole kyllä juuri huomannut. Kun vertaa esimerkiksi tädin edesmenneeseen malinois-belggariin, joka juoksi orjallisesti ympyrää leikkivien lasten ympärillä, niin aika vaisulta paimennusvietti Nallella vaikuttaa. Sehän on meidän noutava metsästyskoira :D Yhden sorsan roikotti ukolle siivestä raahaten kun se tippui rantaveteen. Ootkos omasi kanssa kokeillut paimennusta? Onko teillä paimennusominaisuus enemmän pinnassa?

  VastaaPoista
 5. Ei meilläkään juuri paimenneta, ei harrastusmielessä eikä onneksi myöskään tahattomasti. Mulla on siis oma täysihoitotalli, joten Igor on kasvanut niin että hevoset ovat kuulunut sen jokapäiväiseen elämään ihan sieltä 7-viikkoisesta asti. Hyvin kivuttomasti se(kin) oppi, ettei esim. tarhoihin ole mitään asiaa koskaan. Hiukan Igorilla on sellaista "silmää" paimentamiseen tai pikemminkin lauman kontrolloimiseen, eli jos sitä ei käske kauemmas niin se saattaa alkaa kiertää talutettavaa hevosta joko edessä tai takana ja sinkoilla siinä siksakkia niin että meinaa olla vaarallista.

  Olenkin joskus todennut, että nimensä lisäksi Igor tuntee kaksi käskyä ja ne ovat pois ja kauemmas :D

  VastaaPoista
 6. Ja niinhän se varmaan on että paimennusvietti on usein jollakin tavalla hallittavissa. Ajavaa, metsästävää koiraa et pidä pihassa millään kimityksellä tai karjumisella jos sen vietit lyö päälle :D

  VastaaPoista
 7. Ikävä kyllä on kokemusta tästäkin, meillä on siis myös rhodesiankoira, joka on näöllään ajava kuten vinttikoiratkin. Se ei lähde hajujen perään, ei ole millään muotoa nenänkäyttäjä, mutta näkölähdöllä lähtee, ja lujaa. Tulee takaisin kun hukkaa kohteen. Boris on jäänyt auton alle ja katkaissut toisen etujalkansa, koska lähti rusakon perään... Toipui kyllä leikkauksella, mutta entistä enemmän täytyy koko ajan olla silmät auki, että on askeleen edellä koiraa ja ehtii nähdä kaiken. Tähän verrattuna beussi on ollut tosi huoleton irtipidettävä!

  VastaaPoista