keskiviikko 14. lokakuuta 2015

Yhdessä niin myötä- kuin vastalaukassakin

Ratsastus on sitten mielenkiintoinen laji. Koskaan ei voi selkään noustessaan varmaksi tietää, mitä on luvassa ja mikä on fiilis treenin jälkeen. Tämänpäiväiset pohdintoni liittyvät otsikon mukaisesti laukkaan.

Pena täällä, tammat toisaalla

Suunnitelmani oli ratsastaa ravihommat lyhyesti (hyvä päätös jo siitä syystä että ampaisin ratsaille suoraan ruokapöydästä, uh ja äh sitä oloa kun yrittää jyskyttää harjoitusravia täydellä vatsalla) ja keskittyä laukkaan, ja kokeilla pitkästä aikaa vastalaukkaharjoituksia. Pena oli supervastaanottavainen jo alkuverryttelyssä, ja pystyin kerrankin keräämään sitä pikkuhiljaa ylemmäs. Pena siis malttoi ravata alkuhölkät matalana ja pitkänä, mutta silti tahdikkaana ja itse edeten. Tein ravissa kuviota avotaivutus pitkällä sivulla, päätyyn voltti ravia kooten, lävistäjällä keskiravia (toim. huom: Olen kiristänyt ruuvia myös itseni suhteen, en enää ajele vain temponlisäyksiä vaan haluan löytää keskiravia), taas päätyyn voltti ravia kooten ja pitkälle sivulle avoon jne. Ei moitittavaa, paitsi että keskiravissa saan olla tahdin kanssa tarkkana - jos tulen keskiraviin perusistunnassa ja alan keventää kun pyydän eteen, muuttuu tahti helposti kipittäväksi. Kun taas tein koko hässäkkää keventäen, pysyi keskiravinkin tahti vaivattomasti yllä.

Välikäynnin jälkeen sitten laukkaan. Yritän uskotella opettaa itselleni että laukka on askellaji siinä missä käynti ja ravikin, siksi alkuun vain laukkailin. Siis tein laukassa samanlaisia asioita ja kuvioita kun teen ravissakin valmistautuessani varsinaiseen tehtävään. Harvoin "ei-minkään" tekeminen tuntuu näin hyödylliseltä! Keskityin siihen missä ja miten istun, ja siihen etten vedä tai kannattele hevoseni etuosaa. Tuntumamantrassa olen heilahtamassa sinne toiseen äärilaitaan, jossa alan vetää. Haluan että Pena on ohjan päässä, tuntuu siellä, mutta en saa sitä sinne vetämällä, enkä missään nimessä voi kannatella sen etuosaa vaan se työ sen on tehtävä itse.

Oikea laukka oli vuorossa ensin, ja se on Penan heikompi kierros. Nyt kuitenkin kaikki vastalaukkatäyskaarrot onnistuivat ilman mutinoita, ja lopulta laukkasin melkoisen sujuvasti myös lävistäjäkahdeksikkoa koko ajan oikeaa laukkaa. Olin aivan ällistynyt tästä ja positiivisena ajattelin että laukka on vaan niin paljon parantunut että vastalaukasta on tullut helpompaa. No joo... Vasen kierros palautti minut maan pinnalle. Tasapaino ei riittänyt ja tehtiin jatkuvasti rikko, yhden raviaskeleen kautta vaihto myötälaukkaan. Yritin täyskaartoa, jolta jatkaisin pitkän sivun loppuun ja päädyn läpi. Ei sujunut. Lopulta helpotin harjoitusta niin että tein vain pitkille sivuille loivat kiemurat, ja ne Pena kesti vasemmassa laukassa ilman rikkoja.

Mutta fiilis. Se tässä oli nyt olennaista. Pena yritti hermostua kun se ei saanutkaan tehtävää kerrasta oikein. Ja kun se hermostuu, se hukkaa rentouden ja kuuliaisuuden eikä se silloin ainakaan selviä tehtävästä. Se alkaa roiskia ja hosua. Tällä kertaa kuitenkin minä olin varma siitä etten pyydä mahdottomia. Osasin helpottaa tehtävää oikeassa vaiheessa jotta Pena sai onnistumisen kokemuksen ja kehuja. Osasin auttaa hevostani, tulla sitä vähän vastaan. Ja lopuksi jatkoin vain vasenta laukkaa ilman kiemuroita, ja Pena palasi alun rentouteen ja alkoi tarjota matalampaa muotoa ja venytystä eteen, laukassa!

Puikulapää!

Summa summarum. Tehtävä ei onnistunut ihan päivän agendan mukaisesti, mutta silti jäi hyvä fiilis. Pääsimme kiinni johonkin meille yleensä vaikeaan - hermostuneisuuden purkamiseen. Minä ratsastin hyvin. Ja Pena pinnisteli vaikka sillä oli vaikeaa.

Kaikesta kenttähyvästä huolimatta eniten iloinen olen siitä, että loppukäynnit suoritettiin radalla ratsain, ihan kaksistaan, ohjat koko ajan löysinä ja minulla ote niistä vain toisen käden sormenpäillä.



PS. Blogiin on tipahdellut tasaiseen, verkkaiseen tahtiin uusia lukijoita, tervetuloa kaikille! Ei tässä nyt vielä ennätystilastoja hätyytellä, mutta 40 rekisteröitynyttä lukijaa on minulle iso joukko jo. Kommentoikaapa rohkeasti, keitä olette ja mistä tulitte!

7 kommenttia:

  1. Mua alkoi hihityttämään kun luin sun tekstiä - siinä ei ole mitään ihmeellistä, eikä sinäänsä humoristista, mutta osaat hyvin tuoda esiin sen, kuinka olet konkreettisesti nyt "työntänyt kädet saveen" ja alkanut työstää asioita odottamatta aina hermeettisintä hetkeä maan päällä. Kun vertaa noita vuoden takaisia ratsastusmuistiinpanojasi, on sävy aika toinen. Ei muuta kun tsemppiä treeniin ja täytyypä tarkistaa, että olenko rekisteröitynyt lukija... olen aika laiska näissä osioissa..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nimenomaan Laura, kyse on paljon omasta asenteenmuutoksestani. Ja paljon myös Penan asenteenmuutoksesta, se tuntuu aikuistuneen huimasti viimeisen vuoden aikana, ja sen myötä olen alkanut myös edellyttää siltä vähän enemmän.

      Voi olla, että joku taitavampi olisi puristanut Penasta suoritushevosen nopeammassa tahdissa, mene ja tiedä, mutta näin kun yksinään turaa ja kokeilee ja erehtyy, on meidän reittimme ollut tällainen. Toisaalta minusta tuntuu että tällaisen pitkän kaavan kautta rakentamalla olen saavuttanut (tai saavuttamassa) jotain sellaista "henkistä yhteyttä" joka tulee vielä tiukan paikan tullen auttamaan meidät eteenpäin.

      Poista
  2. Kuulostaa kyllä todella hyvältä, tuollaisista ratsastuskerroista tule niin hyvä mieli. Ja oi kun näen silmissänne kuinka hienosti menette!
    Laura sen tuossa kiteytti, näissä on niin eri sävy kuin ennen. Jossain todettiinkin, että juuri herkkiä hevosia ei saisi kohdella herkkinä, vaan ihan normaalisti vaatia niiltäkin osaamisen rajoissa napakasti, mutta ystävällisesti. Herkkistä kun kohtelee aina silkkihansikkain ja hengitystä pidättäen, niin ne muuttuvat entistäkin herkkähipiäisimmiksi. Helppo sanoa, vaikea toteuttaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siis näen tietysti silmissäNI :)

      Poista
    2. On muuten hyvin sanottu tuo, ja sen sisäistäminen näköjään vaatii ainakin multa aikaa, aikaa ja vielä kerran aikaa :D Mutta eihän sitä Roomaakaan päivässä ja niin poispäin...

      Poista
  3. kuka voi kirjoittaa? kuka voi ryhtyä kirjailijaksi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pysytään täällä blogissa nyt näissä hevosasioissa, mutta lyhyt vastaus: kuka tahansa voi kirjoittaa jos kirjoittaminen tuntuu mukavalta. Kirjailijaksi pääseminen vaatii pitkäjännitteistä työtä, lahjakkuutta, sinnikkyyttä ja paljon myös onnea. Kirjailijuudesta päättää aina joku muu kuin kirjoittaja itse. Ei ole kirjailijaa ilman kustantamoa ja kustannusalan ammattilaisia.

      Poista