lauantai 10. lokakuuta 2015

Lyhyet mietteet tunnilta

Note-to-self -tyyppiset muistiinpanot tämän päivän opetustuokiolta:

- Se että kentällä seisoo ope ei tarkoita että voi vain ajella ympäriinsä ja odottaa ohjeita. Kummasti alkoi tulla palautetta "hyvä", "nyt näyttää hyvältä siinä", "loppuun asti näin" kun ihan konkreettisesti hiukan ravistelin itseäni hereille ja aloin ottaa vastaan aistihavaintoja siitä miltä ratsuni tuntuu allani enkä tyytynyt korjaamaan vain niitä asioita joista ope ehti huomauttaa. Meneehän Pena ihan pikkunäppärää hölkkää siinä itsekseenkin mutta ei sillä ole mitään tekemistä ratsastamisen kanssa.

- Jos Pena väittää ettei siihen saa vaikuttaa tai koskea, tee toistoja. Älä lisää äläkä vähennä apujen voimakkuutta vaan toista kunnes se päästää luokse.

- Kun Pena on rento, pyydä hiukan enemmän kuin mikä tuntuu itsestä turvalliselta ja tutulta (se kirottu mukavuusalue...).

- Iso ravi on hevosen tekemä työ, ei ratsastajan. Älä kiirehdi kevennystä, älä työnnä äläkä etuile. Hevonen jalasta eteen, tuntumaa kohti, ajattele etuosa ylös ja takajalkojen alta pois. Vauhti ei ole se juttu vaan askellus ja tahti!

- Laukka on askellaji siinä missä muutkin. Älä yliajattele sitä vaan istu ja ratsasta.

- Keskity laukassa siihen missä pylly on (toim. huom. tällä kertaa puhutaan ratsastajan pyllystä). Se pysyy satulan kupissa kun hevonen laukkaa itse eikä laukkaa tarvitse saa puristaa eteenpäin. Nopea irtonainen jalka johon reagoidaan! Loput on hevosen vastuulla.

- Nyt tarkkaan syyniin seuraava: nosta laukka aina hyvästä ravista! Pena on nyt hoksannut ennakoida laukannostoja (kerjää kiitosta) ja ennakoidessaan laskee selän ja juuttuu miniraviin, josta laukannosto helposti jää paikalleen. Innokkuus hyvä, malttamattomuus ei niinkään.

- Usko pois, tulee vielä sekin päivä kun Penan kanssa laukkatyö luonnistuu ravia paremmin. Tänään oltiin hetkittäin aika lähellä sitä fiilistä.
"Kyllä Penasta on vaan tullut aika hieno", sanoi tuntia seurannut ihminen joka on nähnyt Penaa sivusta liki koko Penan elinkaaren, alkuräpistelyistä lähtien.

Ruma ankanpoikaseni kaksivuotiaana

Sama kaveri yhdeksänvuotiaana (videolta kaapattu)


Samaa mieltä.

8 kommenttia:

 1. Hieno Pena! Ja hyvä muistilista.

  VastaaPoista
 2. Hyvät muistiinpanot todellakin! Täytyy lukea oikein ajatuksella, jos vaikka muistuisi mieleen joku niistä sitten kun taas ratsastan parin päivän päästä (ai että, mä tosiaan voin nyt jo sanoa noin)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan huippua että olet taas päässyt säännöllisemmän hevostelun pariin!

   Poista
 3. Muutama näistä sopii ihan täysin mun omiin valmennuksen jälkeisiin mietteisiin. "Iso ravi on hevosen tekemä työ, ei ratsastajan" on aihe joka oli meilläkin esillä, ja nuo laukkaan liittyvät asiat myös.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen päätellyt että tuo ison ravin työntäminen johtuu mulla siitä, kun Pena ei luonnostaan ole mikään liitokavio voimanpesä. Sitten helposti koitan tuupata siihen enemmän lentoa kuin mitä siltä irtoaa, vaikka parempaan lopputulokseen pääsisin jos rehellisesti antaisin hevosen tehdä oman osuutensa sillä kapasiteetilla mikä sillä tässä vaiheessa on.

   Poista
 4. Mikäköhän auttaisi siihen kun hevonen ei millään haluaisi liikkua uralla? sisäpohkeella saa kokoajan olla muistuttamassa..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan mahdotonta vastata ratsukkoa näkemättä. Voi olla hevosen tai ratsastajan tai molempien vinoutta, ihan vaan puutteellista taitoa vaatia apu läpi, merkki siitä että jossain on kipua, varusteissa epäsopivuutta tms. tms. Kysy joltain osaavalta joka näkee ratsastustasi! Tällaisia asioita ei pysty nettimaailmassa ratkomaan.

   Poista