maanantai 7. heinäkuuta 2014

Sports tracker taskussa tunnilla

Helle!

Epäilin suuresti Penan motivaatiota tehdä töitä iltapäiväaikaan sovitulla tunnilla. Olin hakenut hevoset aamupäivällä talliin hellettä ja paarmoja pakoon, ja siellä ne nuokkuivat unisina koko joukkue. Pena ei todellakaan arvosta paarmoja, vaan muuttuu tosi levottomaksi ja huiskii ja potkii ympäriinsä vaikka olisi kuinka ötökkämyrkyllä valeltu.

Olen kuitenkin niin tyytyväinen tuntiin! Laitoin Sports trackerin päälle ja kännykän taskuun tallista lähtiessäni, ja sain kiinnostavaa dataa valmennustunnista.

Kesto oli 42 minuuttia (aivan riittävästi 26 asteen helteessä...) ja keskinopeus hiukan vajaa 9 km/h. Kilometrejä tunnin aikana tuli taitettua 6,34 km (yllättävän paljon, mielestäni!). Maksiminopeus oli 28 km/h - tästä olin yllättynyt, mutta kai se on laukkalisäyksen aikana mahdollinen nopeus kentälläkin?

Tällainen syherö saatii aikaan!

Vauhdinjako

Työskenneltiin koko tunti lävistäjillä, ja päivän teemat olivat jatkoa viimeviikkoiselle tunnille: sulkutaivutukset ja vastalaukat. Ja voi että, Pena oli tosi hyvä! Se oli taas pähkäillyt sulkutaivutusasiaa ja suoriutui tänään todella hienosti. Se todella malttoi kuunnella ja yrittää, vaikka olosuhteet olikin melko hikiset. Ensin tehtiin sulkuajatuksella vain puolikkaita lävistäjiä ja lopulta kokonaisia, ja nyt tuli todella olo siitä että saatiin askeleita ihan oikeaa sulkua eikä vain sinnepäin räpistelyä. Nämä kokonaiset sulkulävistäjät näkyy vauhdinjakokuvassa keskellä: ravin vauhti on selvästi edellistä ravityöskentelypätkää hitaampi.

Välikäynnit pidettiin lyhyinä, vain kierroksen mittaisina jotta paarmat eivät ehtineet hyökätä. Lopuksi tehtiin vielä laukkaa lävistäjillä niin että jatkoin ensin vastalaukassa muutaman metrin uraa pitkin lävistäjän jälkeen ja siirsin raviin ennen kulmaa, ja siitä taas uusi laukka uuteen suuntaan. Sitten lisättiin vastalaukan osuutta niin että menin myös yhden kulman laukassa, tosin aika paljon Penan kanssa täytyy vielä oikaista ja loiventaa kulmaa jotta se ylläpitää laukan. Minun täytyy muistaa selkeämmin pitää paino laukan puolella vastalaukkaosuuksissa, silloin Pena suoriutui paremmin.

Oltiin aivan yltäpäältä hiessä molemmat tämän rutistuksen jälkeen, olisin voinut mielelläni huuhtoa itsenikin pesupaikalla viileällä vedellä. Huomasin taas, miten omillakin varusteilla on merkitystä - olin jättänyt kuumuuden takia saappaat pois ja ratsastin vain matalissa ratsastuskengissä. Pohje huiteli missä sattuu ja tiputin jalustimenkin laukassa pitkäksi aikaa.

Olen nyt holvannut arnikalinimenttiä Penan lanneselkään aina rankemman ratsastuksen jälkeen, en tiedä olisiko sillä vaikutusta siihen että Pena ei enää tunnu ihan niin vinolta. Ehkä sen vinous todella vain on lihaskireyttä, mene ja tiedä. Tänään se kuitenkin oli tosi hyvä, ja olen siihen ihan hirmuisen tyytyväinen!

6 kommenttia:

 1. Kiva kuulla, että muutkin ovat jaksaneet huhkia helteestä huolimatta! Mukava idea tuo sports tracker valmennustunnilla, pitää itsekin kokeilla joku kerta. Itse sitä on aina jotenkin yhdistänyt sen tuohon maastoiluun, mutta hyödyllistä tietoa saa kentällä työskentelystäkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, mullakin on ollut Sports tracker päällä ennen vain kun olen ratsastanut tuolla meidän radalla. Nuo kentällä kuljetut kilometrit jaksavat yllättää - eräs asiakkaani tämän "villityksen" aloitti ja laittoi seurannan päälle tuntinsa ajaksi, ja etukäteen veikkasin että kilometrit olisivat jotain kolmen luokkaa. Vaan ei, nyt kun näitä olen seurannut niin ihan tuollaisella kevyelläkin tunnilla saa aika helpolla 4-5 km kasaan.

   Poista
 2. Kyllä tuo on ihan mahdollinen huippunopeus, itse olen joskus saanut maneesissa nopeuden 40 km/h tuolla vähän nopeasti kiihtyvällä tammallani :D ja maastossa lähemmäs 55 km/h.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huimia vauhteja! Meillä aikaisempaa dataa on vain radalla laukkaamisesta reilu vuosi sitten, ja silloin edettiin sellaista mielestäni normaalia kenttätyöskentelylaukkaa n. 24 km/h. Täytyy kyllä viimeistään syksyllä sänkipellolla vähän koittaa, kuinka lujaa Penalla pääsee (ja uskaltaa mennä ettei tuu riemupukkisivuloikkaa, joka viime syksynä vei minut päivystykseen...)

   Poista
 3. Joskus aikoinaan ratsastuksenopettaja sanoi yhdellä tallilla, että oli laskenut hevosten ja taluttajan liikkuvan noin 7km tunnin aikana maneesissa. Ei se siis kovin pahasti pielessä siis olekaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei lainkaan, meidän otos oli sentään vain neljältäkymmeneltä minuutilta, ja muistin sammuttaa vekottimen vasta pesupaikalla...

   Poista