torstai 29. toukokuuta 2014

Vino, vinompi

Nyt täytyy alkaa jostain suunnasta perata tätä Penan vinousongelmaa. Yritin tässä eräänä päivänä ratsastaa sitä ympyrällä vasempaan kierrokseen niin että asetan oikealle (eli ulos), eikä se onnistunut, ei sitten millään. Yritin ensin ravissa mutta tuntui että Pena vain lyhenee ja lyhenee eikä fyysisesti kykene suorittamaan sitä mitä pyydän. Sen takaosa luisuu vasempaan ja oikea lapa karkaa ja asetus on ja pysyy vasemmalla vaikka yritän kaikin niksein ponia suoristaa. Ja kun Penasta on kyse, niin kaikin niksein suoristaminen aiheuttaa ratsastettavuuden katoamisen, kun poni kerii itsensä ylilyhyeksi ja alkaa tikuttaa jännittyneenä. Toisen vaihtoehtona se vetää itseään liian matalalle, kuolaimen taakse silloinkin. Lopulta käynnissä sain joitain onnistuneita pätkiä ja niihin tyydyin.

Edelleenkään en halua Penaa grillata väkisin. Olen oppinut sen kanssa luottamaan vaistooni - nyt minun vaistoni sanoo että se on jostain jumissa ja kipeä. Eikä mitenkään pienesti ja pinnalta.

Muutoinkin ratsastaessa tuntuu siltä, että vasemman istuinluuni alla ei ole hevosta lainkaan. Ollaan käyty kavereiden kanssa maastossa ja kolmen vartin lenkillä kipeydyn itsekin, koska istun niin vinossa. Ei hyvä.

Olen myös ohjasajanut Penaa yhtenä päivänä (tai juoksuttanut kahdella liinalla, kuinka nyt vaan haluaa sanoa), ja siinäkin oli merkittäviä puolieroja ja hankaluuksia kulkea oikeaan kierrokseen ilman että tulee tuntu siitä että koko hevonen kaatuu sisään. Tänään pikajuoksutin kentällä vesisateessa ja totesin taas, että vaikka välineenä on vain riimu, Pena on koko ajan asettunut vasempaan, juoksutussuunnasta viis. Laukassa ero on kaikista merkittävin.


Ja jotta vikalista ei jäisi tähän, tällä viikolla kävi myös kengittäjä ihmettelemässä kanssani Penan vinoksi menneitä takakavioita. Sillä oli taas taittunut kavion ulkosyrjä ruununrajan alle ja sisäsyrjältä sai vuolla sentin kaviota pois ennen kuin kavio oli taas suora. Penaahan on talven läpi kengittänyt joku muu kuin tämä minun käyttämäni kengittäjä, ja ikävä kyllä sen näki... Lisäksi takakengät olivat todella oudosti kuluneet, ja olinkin jo ehtinyt kiinnittää huomiota siihen että Pena näytti kiertävän oikealla takasella enemmän kuin ennen.

En tiedä mikä on syy ja mikä seuraus. On ikävä kutina siitä että tämän probleeman selvittäminen vaatii käynnin klinikalla, joka on erikoistunut hevosten rankavaivoihin. Ikävää siitä tekee klinikan hintataso ja se ettei vakuutus korvaa esim. fysioterapiaa tai laserhoitoja.

Aloitan kuitenkin jostain. Kysyin meille kotiin ammattitaitoiseksi kehuttua hierojaa, josko hän osaisi edes vinkata suuntaa, missä vika piilee.

5 kommenttia:

 1. Nuo kaikki vinousongelmathan ovat voineet saada alkunsa tuosta erilaisesta kengityksestä? Jos se on kavioitten takia joutunut liikkumaan vinossa, niin ei se varmaan nytkään voi suoristua, jos tekee kipeätä ja kiristää. Miettii vaikka omalle kohdalle, että käyttää toisessa jalassa korkkaria ja toisessa lenkkaria, niin saattaisi paikat tulla kipeäksi.
  Toivottavasti hellittää pahimmat jumit hieronnalla ja normaaliin kengitykseen palaamalla!

  VastaaPoista
 2. Totta tuokin, että kavioiden vinous voi olla kaikein alku! Toivottavasti kuitenkin vika jostain löytyy ja kipu helpottaa.

  Taavillahan on tapana ohjasajaessa ympyrällä asettua ensin vasemmassa kierroksessa oikealle ja tunkea myös koko pylly sinne oikealle. Lämmetessään sitten suoristuu ja taipuu, tämän takana on satavarmasti se oikea polvi, jossa on sanomista ja joka ei alkuun varmasti pysty venymään niin pitkälle alle.

  VastaaPoista
 3. Kaikki nivelet minäkin olen miettinyt läpi, että voisiko vika olla kuitenkin siellä. En ole kuvauttanut Penan jalkoja edes ostotarkastuksessa, koska taivutuskoereaktiot oli puhtaat nollat. Ehkä nekin voisi joskus katsoa, varmuuden vuoksi...

  Mulla on sellainen olo että vinoon kuluneet kaviot on kuitenkin seuraus eikä syy. Penalla ei ole kovin priimat jalka-asennot muutenkaan joten sen kengityksen kanssa saa olla tarkkana (esim. kengättömyys vei siltä takakaviot käytännössä kokonaan ja niitä fiksailtiin vuoden verran ihan silloin meidän alkutaipaleella), eikä väliä parane päästää juurikaan yli 7 viikon. Mutta sitä tarkkana olemista haittaa himpan verran se, että Pena ei ole helppo eikä kiltti kengitettävä... Yhtään lyhytpinnainen kengittäjä ei tasan jaksa keskittyä sen huolelliseen laittamiseen, kun Pena sätkii ja potkii koko ajan. Kiitän omaani, hermoista ja ammattitaidosta!

  Niin, ja Pena oli muuten myös erityisen hankala kengittää nyt, etenkin oikea takajalka aiheutti aikamoisen sirkustemppushown. Tosin Pena söi koko toimituksen ajan heinää saavista ilmekään värähtämättä - en siis tiedä sattuiko siihen vai vituttiko vain.

  VastaaPoista
 4. Hyvä kengittäjä on kyllä kultaakin arvokkaampi!

  Minä kyllä ehkä kallistuisin siihen, että syy on se kengitys ja siitä johtuen lihakset ovat, ehkä jostain tosi syvältä jo, menneet jumiin. Toivottavasti saat selville mikä on!

  Ja jatka samaa rataa hevosen kuuntelussa! Musta tuntuu, että oikeasti ymmärrät hyvin Penaa ja osaat lukea niitä pieniä merkkejä, jotka varmaan suurimmalta osalta menisivät kokonaan ohi. Se on valtavan hieno taito!

  VastaaPoista
 5. Kiitos Heli, olipa kivasti sanottu :) Parhaani yritän.

  VastaaPoista