tiistai 6. tammikuuta 2015

Mitä tänään syötäisiin

Tänään syödään sitä samaa mitä eilen ja toissapäivänäkin. Yksinkertainen on paitsi kaunista, myös hyväksi hevoselle. Hevonen on korsirehunsyöjä, ja sillä ohjenuoralla meillä mennään. Tästä postauksesta ei siis löydy kymmeniä ihania puuroja, mössöjä, purkkeja tai säkkejä. Sen sijaan on monta kuvaa hevosen perusrehusta.

Esikuivattua säilöheinää. 

Aamu
alkaa n. 7.30 karsinaan jaettavalla pienellä heinätukolla. Heinää saa sisälle sen verran, että kerkeän jakaa varsinaiset aamuheinät tarhoihin ja loimittaa ne jotka täytyy loimittaa. Sitten jaetaan aamun väkirehut, jotka Penan kohdalla ovat melko niukat:

Kuiva leipäpala!
Ulos tarhaan menee heinää tarkka mitta eli pöntöllinen. Tämä pöntöllinen jaetaan lohikärmestoverin kanssa. Lohikärmestoveri on tiukka eukko mitä ruokaan tulee. Siksi ruoka hajasijoitellaan niin ettei tule kähinää.
Pöntöllinen. Kiloissa 5-6 kg, riippuu täyttäjän runnomishalusta.

Puolen päivän tietämillä
jaetaan taas samanlainen pöntöllinen heinää lohikärmeskaverin kanssa.

Heinät on toistaiseksi taas vapaassa syötössä laareissa. Verkkoiluun palataan ehkä sitten kun keksin miten sen verkon saisi oikeasti hidastamaan ruokailutahtia.

Vimmaista lajittelua!

<3
Iltapäivällä
siinä plusmiinus kolmelta tarjoillaan pienet väliheinät tarhaan. Määrä täsmällinen noin puolikas pönttö. Kiloissa siis jotain kahden ja kolmen kilon välissä, ja nämäkin jaetaan lohikärmeksen kanssa.

Lohikärmes etualalla. 

Turpa rullalla!

Sisääntuloaikaan
joka näin talvikaudella on n. klo 17-18, huonolla säällä aiemmin ja valon lisääntyessä taas myöhemmin, odottaa karsinassa pieni keittiön tervehdys eli jälleen pieni tukko heinää. Kiloissa ehkä 1,5 kg?

Tervetuloa sisälle!
Karsinassa Penalla on tarjolla myös suolakivi sekä Likit-karkkikivi, jos vain omistaja joskus jaksaisi ostaa siihen uuden karamellin...



Iltaruokinta
tapahtuu 21-22 aikoihin. Silloin karsinaan saa ihan yksin mutustettavaksi pussillisen heinää. Penan pussillinen on n. 5 kg.


Illalla jaetaan myös väkirehua. Penan annos on yksinkertainen ja pieni. Pellavaa pari desiä, kivennäistä, ja pari desiä St. Hippolytin Struktur E -täysrehutiivistettä. Tosin nyt kun poni ei ole tehnyt töitä niin ei ole ollut tarvetta energiarehullekaan, eli viime viikot ruokailu on pitänyt sisällään vain pellavan ja kivennäisen.

vas. täysrehu, kivennäinen, pellava

Struktur E on matalatärkkelyksinen energialisä, jossa on erilaisia yrttejä, kasviöljyjä ja kuitua.

Kivennäisenä käytän Marstallin Forcea.

Jos on tullut treenissä hiki, iltaruokaan tulee sekaan elektrolyyttiä. Kesäaikaan tarjoilin hikiliikunnan jälkeen mash-vellin, johon sekoitin elektrolyyttijauheen. 

Miksi näin? Tämä tuntuu toimivan. Riittävän. Hyvänä rehunkäyttäjänä Pena saa hyvästä heinästä kaiken tarvitsemansa, kivennäinen varmistelee ja paikkaa. Pellavaa turvotan mahan hyvinvoinnin edistämiseksi. On väitetty että pellava saattaa poistaa myös pieniä määriä hiekkaa, joten jos tässä on edes hippunen totuutta mukana niin aina parempi. Täysrehua käytän energialisänä tarpeen mukaan. Kesällä laidunnetaan eikä syödä väkirehuja (paitsi kivennäistä).

En laske enkä taulukoi. On tunnettava teoriaa ja perusperiaatteita, mutta osattava myös katsoa hevosta ja ruokittava sen mukaan, mitä näkee ja kokee. Tällä hetkellä olen onnellinen siitä, että Pena on perusterve yhdeksänvuotias harrastehevonen eikä tarvitse tämän ihmeellisempää ruokintaa voidakseen hyvin. On paljon toisenlaisiakin hevosia.

Nopealla laskutoimituksella Pena saa n. 13-14 kg heinää vuorokaudessa, jaettuna kuuteen annokseen. Vapaa heinä ei sovi Penalle, se on kokeiltu silloin kun Pena asui pihatossa. Se söi kolmekymmentä kiloa heinää päivässä ja muutti asumaan paaliin kaikista verkotusyrityksistäni huolimatta. Ja oli lihava. Ei Pena laiha nytkään ole, saisi laihtua vähän, mutta nämä kilot haluaisin karkottaa tehokkaammalla liikkumisella, en ruokaa (heinää!) nipistämällä.

Pena todennäköisesti voisi ihan yhtä hyvin kokonaan ilmankin väkirehujaan, mutta myönnän että tykkään antaa sille jotain.

Kerran vielä. Heinää. Vähän ja usein. 
Mitä teillä syödään? Ja ennen kaikkea, miksi?

8 kommenttia:

  1. Leo saa hyvälaatuista heinää 4 kertaa päivässä. Heinän määrään en voi suoraan vaikuttaa koska täysihoitotallilla työntekijä hoitaa ruokkimisen. Olen kuitenkin pyytänyt Leolle kunnon annokset, ei mitään "poniannoksia". Leo ei ole kovin taipuvainen lihomiseen/ahmimiseen ja mahan ja yleisen hyvinvoinnin takia haluan että se saa runsaasti korsirehua, ja olen tsekkaillut silloin tällöin että annettavat määrät ovat riittäviä. Lisäksi Leo saa aamuin illoin puoli litraa Racing Selectediä energialisänä, ja liikutuksen jälkeen turvotettua pellava-greenline-sekoitusta jossa on seassa suola, kalkki ja vaihtelevasti/tarpeen mukaan esim. ADE-vitamiini.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Helpottaa eloa kummasti kun hevonen ei paisu kuin rantapallo heti ruokaa nähdessään! Ei Penakaan pahimmasta päästä ole, mutta ei sitä kovin helpolla laihaksikaan saa.

      Poista
  2. Heinät 4 x pv, ulos 4kg:n satsi kahdelle hevoselle kerrallaan, yöksi LV 6-7 kg, SH 4-5 kg. LV on laihtumiseen taipuvainen, SH taas käyttää kaiken turhankin paljon hyödykseen "Väkirehuina" tai oikeastaan juotavana lämpimänä vellinä (lähinnä ajatuksena tarpeellinen nesteensaaminen, mikäli eivät ulkona ymmärrä juoda) saavat seuraavat: LV 3 dl rypsirouhetta energia+valkuaislisänä, 1 dl pellavaa, pari rkl merisuolaa, 1 dl ADE-pellettiä, 1 mitta ruokintakalkkia. SH 1/2 dl pellavaa, pari rkl merisuolaa, 1 dl ADE-pellettiä, 1 mitta ruokintakalkkia. Tarhassa vapaassa käytössä mineraali/kivennäiskivi, jota päivittäin nakertavatkin kiitettävästi. Outo juttu, miten tuo lämppäri pysyy tuolla rypsirouheella pienillä annoksilla lihassa, kun taas täysrehua saisi mättää litrakaupalla päivässä, että saisi saman tuloksen. -Kathy

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja heinä on siis kuivaheinää pienpaaleissa. -Kathy

      Poista
    2. Mä olen kuullut paljon hyvää tuosta rypsirouheesta! Maistuuko se sun hevoselle hyvin?

      Poista
    3. Laidunkauden alku -ja loppupuolella pitää keksiä jotain muuta, silloin ei niin öljyinen ruoka meinaa maistua. Muuten tykkää kyllä, karva kiiltää hyvin talvellakin ja tuntuu energiakin olevan kohdillaan. Ennen annoin soijaa ja rypsiöljyä, mutta tuo rypsipuriste on niiiiin paljon helpompaa käyttää ja hankkia. Soijaa sai olla aina hakemassa 90 km päästä, kun ei meidän paikkakunnalta sitä saanut ollenkaan :O -Kathy Ps. Tänä vuonna ei ole psylliumkuuria jouduttu vielä antamaan, en tiedä johtuuko enemmän kalkista vai kivennäiskiven jyrsimisestä, maan syöminen vähentynyt paljon. Pitäisi kait koputtaa puuta, ettei liian aikaisin riemuitse...

      Poista
  3. Meillä syödään vähintään neljä kertaa päivässä hyvälaatuista kuivaheinää, kiloina arviolta noin 14kg. Heiniä ei punnita. Tällä hetkellä Vihru syö noin 2,5dl Black Horsen Balance -kauratonta täysrehua päivässä, sekä 1 dl Kraftin Röd -kivennäistä + MSM ikääntyville nivelille ja talvisaikaan valkosipulirouhe. Karsinassa suolakivi. Kaurattomaan rehuun siirryttiin tallin vaihdon yhteydessä ja meille se on sopinut hyvin yhdessä tuon kuivaheinän kanssa. Totuteltiin tuohon rehuun vanhassa paikassa noin kuukausi yhdessä kauran kanssa. Säilöheinän ja kauran aikaan oltiin maha löysällä miltei koko ajan, nyt ei oikeastaan koskaan. Ehkä suurin syy kuitenkin heinän vaihtumisessa. Väkirehumäärä tosi pieni tällä hetkellä sairasloman ja pelkän kävelyn takia, mutta ruokintaa kohta tarkistettava uudelleen tiineyden edetessä.
    Ja silloin joskus muinoin, kun vielä urheiltiin ja hikoiltiin, niin elektrolyyttilisä veteen sekotettuna, mutta viime aikoina ei ole juuri ollut tarvetta....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva että kurailu jäi pois, kaikille ei vain säilötty heinä sovi. Vaan eipä käy kateeksi niitä tallinpitäjiä jotka joutuvat tekemään itse / metsästämään hyvää kuivaheinää hankalana kesänä!

      Poista