torstai 18. syyskuuta 2014

Hyvä svengi jatkuu + hysteerinen hevosenomistaja

Oltiin tunnilla tänään, ja aikataulukuplassa vedettiin napakka 40 minuutin hikireeni, jonka aikana ei juuri pitkin ohjin lorvittu. Eilisen kaltaisiin sfääreihin ei noustu, mutta perushyvä meno jatkui silti. Tehtiin väistöjä ensin kevyessä ravissa ja loivana, ja myöhemmin harjoitusravissa ja jyrkempinä, sekä melko paljon laukkaa.

Laukannostot oli tänään erityisen hyvät, ja myös muoto laskeutui aika kivasti matalaksi jopa siinä laukassa. Tänään onnistuin myös laukasta raviin siirtymisissä ratsastamaan Penan nopeammin pidempään muotoon, sillä se mielellään jäisi ravaamaan virkkuukoukkumallisena. Täytyy vain muistaa itse antaa sille ihan selvästi sisäohjalla tilaa ja viedä ravia jalalla eteenpäin jo ensimmäisestä askeleesta alkaen.

Lopuksi tehtiin vielä vähän lisää laukkaa, meille ihan supervaikeaa laukan säätelyä ison ja kootumman laukan välillä. Pitkät sivut eteen isoa laukkaa, kulmassa kiinni ja laukkaa koko ajan lyhentäen päätyyn voltti, ja siitä taas pitkälle sivulle isoon laukkaan. Nykyisin Pena jo lähtee isoon laukkaan koko kehollaan ja pysyy melko kivasti kaulastaankin pyöreänä, mutta laukan kokoaminen on ihan myrkkyä. Se ei pidä ohjalla jarruttamisesta, mutta voimaa ei ole takana vielä riittävästi jotta se voisi koota vain istunnan avulla, ja yleensä lopputulos on kuolaimeen pureva hevonen joka koittaa spurtata kulman läpi pää pystyssä minun vastaanpitämisestä huolimatta, ja siinä tohotuksessa rikkoo raville. Voltilla saan jo laukkaa lyhennettyä, mutta se perhanan kulma eteenlaukkaamisen jälkeen on v-a-i-k-e-a. Enkä edelleenkään osaa istua Penan laukassa.

Tunneilla teemme kaiken selvästi nopeammassa tempossa kuin missä itsekseni ratsastan. En tiedä onko se hyvä vai huono asia. Olen saanut Penan hyväksi itsekseni hipsuttelemalla, mutta myös tunnilla eteenratsastuksen kautta.

Pena on jo liki täydessä talvikarvassa. Sen "täysi talvikarva" on talvella aivan riittämätön ja silloin se tuntuukin ihan kaljulta. Nyt kun on ollut näin lämmin syyskuu, se hikoaa pienestäkin tosi paljon ja on aika vetelän oloinen turkissaan. Olen vähän haaveillut sen klippaamisesta, mutta ei se oikeasti ole talvella Penan kanssa tarpeen. Ehkä vaan sinnittelemme kohti kylmempiä kelejä.Olen pohtinut, vienkö Penan klinikalle kuvattavaksi niistä sen takajaloista vai en. Nyt se on taas liikkunut ihan kivasti, ei erityisen vinossa eikä erityisen vastahakoisesti. Meiltä lähtee yksi hevonen lokakuun puolella käymään Viikissä, ja tämä hevonen tarvitsee traileriin kaverin. Joko sinne täytyy ajeluttaa joku toinen hevonen ihan muuten vaan, tai sitten voisin pakata kyytiin Penan ja otattaa kuvat sen kintereistä ja ehkä vuohisistakin. Mietin vain, olenko ihan hysteerinen hevosenomistaja, jos roudaan kuvattavaksi hevosen jolla ei nyt juuri tällä hetkellä oikein ole mitään selkeää vikaa? Kun oikein tihrustin ja syynäsin Penaa liinassa, näytti siltä kuin se olisi ravissa vähän laahannut vasenta takajalkaansa, eikä mielestäni jalan liikerata parantunut vaikka käskin Penaa reippaampaan raviin. Kyllä se aina lämmettyään alkaa kyykätä enemmän kaikkia niveliään ja liike muuttuu siitä perusponitöpötyksestä vähän joustavammaksi, mutta tosiaan lämpenemisaikaa se vaatii. Onko se syy tutkia ja kuvauttaa? Takakaviot kuluvat vinoon, mutta ovat nyt erikoiskengityksellä lähteneet hiukan suoristumaan. Ovatko kaviot vinouden syy vaiko seuraus, en edelleenkään tiedä. Ja takajalkojen kengittäminen on hankalaa. Nauretaankohan minut ulos klinikalta, jos vien sinne harrastehevosen näillä oireilla tai "oireilla"?

10 kommenttia:

 1. Näitten viime päivien kokemusten perusteella voin sanoa, että varmasti sinulle ei naureta siitä syystä, että haluat tutkituttaa hevosesi. Jos on noin hyvä mahdollisuus viedä samalla kyydillä Pena klinikalle, se kannattaa hyödyntää. Lääkärihän voi sinulle sanoa siellä esim juoksutuksen tms perusteella, että ei näe syytä kuvien ottamiselle, jos kokee oireet vähäisiksi. Ja voithan tiedustella heidän mielipidettään asiasta esimerkiksi aikaa varatessa.
  Kuvien hinta on halpa hinta mielenrauhasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet varmasti oikeassa. Olisi tietty ihan huojentavaa etukäteen tietää myös vakuutusyhtiön kanta tällaiseen tutkimiseen - Penalla on onneksi vanha, varsasta asti voimassa ollut vakuutus joka sentään kattaakin jotain, vaan en tiedä kattaako sekään tutkimuksia joita lähdetään tekemään melko vähäisin oirein? Tai no, onhan mulla ladella oireluettelo eläinlääkärille, mutta päivääkään tuo hevonen ei ole ontunut. Jos sitä nyt kannattaa minään mittapuuna pitää.

   Poista
 2. Vie ihmeessä, harmittaa jälkeenpäin jos et vie ja tuleekin epäpuhtaampi kausi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt olisi kyllä hyvä sauma mennä kun kyyti ja seurakin olisi valmiiksi tyrkyllä!

   Poista
 3. Kyllä minä veisin. Ei ole mielestäni yhtään hysteeristä vaan täysin perusteltua jo tuon kavioiden vinouden ja kengitysongelmien takia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sittenhän Penalla oli kevättalvella Marin luona sitä, että se pompautti liinassa laukkuuttaessa takajalat ristilaukalle. Yritti samaa myös ratsastajan kanssa mutta Mari osasi ylläpitää sen kuitenkin myötälaukassa. Sittemmin tämä oireilu on poistunut. Tämä tosin on saattanut olla yhteydessä kavioiden huonompaan kondikseen. Ota näistä nyt selvää!

   Poista
 4. Minä voisin kokeilla ennemmin viikon kipulääkekuurin ja jos hevosessa tuntuu joku ominaisuus paranevan kuurin aikaan, tunkisin sen koppiin kaverin kera ja lähtisin kuvauttamaan. Jos kasvurajakuvia tai muuten takaosaa tai selkää ei ole kuvattu lainkaan hevosen ollessa suht koht täysikasvuinen niin sitten kävisin kuvaamaan joka tapauksessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuota kipulääkekokeilua olen miettinytkin. Toisaalta Penaa ei ole koskaan kuvattu (mistään? ehkä etujaloista joskus 3-vuotiaana, näin muisteli ex-omistaja kun kysyin), ja nyt kun se on jo kahdeksanvuotias, niin mahdolliset nivelmuutokset voi alkaa vaivata ja näkyä. Silloin kun ostin Penan vajaa 2 vuotta sitten, teetin sillä klinikalla pelkät taivutuskokeet ja kun reaktiot oli nollat, en kuvauttanut. Kuvauslöydökset eivät olisi kuitenkaan pyörtäneet ostopäätöstäni, joten minulle oli siinä kohtaa aivan sama, miltä nivelissä näyttää, kun ei niistä taivuttamalla saatu ontumaa esiin.

   Poista
 5. Kyllä minä käyttäisin kuvissa, kun tuollainen tilaisuus on. Ei sinua pihalle naureta, kyllä minusta tuossa on jo oiretta ja syytä kerrakseen ottaa ne kuvat. Ei varmasti ole haitaksi muuta, kun lompakolle. :p

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No joo, se lompakkoaspekti tässä on kans aika vahvasti mukana... Tosin niin kuin sun blogissa jo kommentoin, niin olis meillä syytä ottaa hiekkakuvakin taas.

   Poista