sunnuntai 2. kesäkuuta 2013

Satulansovituksen jälkeen huojentuneena

Satula-auto kävi tänään, saapui täsmällisesti lupaamaansa aikaan! Vasta näin jälkeenpäin tajuan, miten hermostunut olen ollut siitä että Penalla ei ole sopivaa satula. Laina-Kiefferin kanssa meno meni ihan mahdottomaksi ja jouduin perjantaina jättämään tunnin kesken koska ei vain ollut mitään järkeä kiusata hermostunutta hevosta johon todennäköisesti koski koko ajan.

Penalle sovitettiin käytävällä ehkä kuutta taikka seitsemää satulaa - hassua kyllä, juuri niitä merkkejä ja malleja, joiden olin aavistellut olevan sellaisia että niitä kannattaisi sovittaa. Jotain hyötyä siis siitä, että olen viime viikot selannut myyntisatuloita ja katsellut kuvia niistä. Satulavyön kanssa kiinni sovitettiin ehkä viittä satulaa, ja ratsastukseen päätyi kolme.

Lainasatulasta tuli näkemättä tuomio, että selkärangan tila ei riitä Penalle. Omaa satulaa katsottiin selässä, ja se on muuten ihan ok mutta Penan säkä on liian leveä siihen. Satula jää puristamaan säkää, mikä ahdistaa Penaa (olenhan sanonut että se on jotenkin "lavoillaan" koko ajan ja että sen on vaikea esim. taipuneena kohota etuosallaan ylös). Eteenajautumisongelman perimmäistä syytä ei lähdetty analysoimaan eikä sen niin väliäkään, kun uutta satulaa tässä ollaan joka tapauksessa hankkimassa.

Oma satula
Ratsailta kokeilin uutta Frank Bainesia, käytettyä Albionia ja käytettyä Cliff Barnsbya. Näistä viimeksimainittu näytti käytävällä parhaalta, mutta kun nousin selkään, se laskikin yllättävän paljon edestä alas ja säkätila jäi täten liian matalaksi. Sen kanssa en sitten edes mennyt käyntiä.

Frank Bainesin ja Albionin kanssa ratsastin kaikkia askellajeja eikä ollut kaukana että itku pääsi. Ensinnäkin molemmat satulat olivat aivan mahtavan ihania istua, laukassakin vain tönötin siellä kyydissä ihan kuin olisin aina osannut istua niin. Mutta enimmäkseen itku oli liki kuitenkin siitä syystä, että Pena liikkui niin hyvin. Ei tietoakaan siitä jännittyneestä ja ahdistuneesta tikityksestä, vaan sain siinä kevyesti hölkkäillessäni ratsastettua siitä niin rentoa ja isoa liikettä ettei paremmasta väliä. Ja Pena pärski ja pörisi tyytyväisenä kun ei ahistanutkaan.

Nämä molemmat satulat jäivät minulle vielä rauhassa uusintakokeiluun ja niiden välillä teen lopullisen ostopäätökseen. Eipä ne ilmaisia ole kumpikaan, mutta johan se on nähty että Penalla on kallis maku!  Ja toisaalta, se palkitsee niin isosti kun sillä on kaikki hyvin.

Albion K2 Genesis, kuva satula.com
Frank Baines Elegance Deluxe, kuva satula.com

Olin niin pähkinöinä testisatuloista, että menin vielä illalla uudestaan ratsastamaan. Lämpötila oli hellelukemissa joten menin vain verryttelyn ja kerran läpi tiistain kisojen kouluohjelman. Testiin pääsi tuo Frank Baines. Siinä on runsaat polvituet, tuntuu ettei siitä vain voisi keikahtaa mihinkään. Istuin on tässä yllätyksekseni vain 16,5", mahduin siihen ihan sujuvasti. Pena liikkui edelleen hyvin ja rentona, etenkin laukassa oli taas tosi hyvä meno. Tykkään! Hieman tuo istuinkoko kuitenkin epäilyttää, tuleeko sitten ongelmia mahtua siihen talvitamineissa, ja ehkä pitäisi myös kuvasta tai videolta nähdä, miten oma painopisteeni asettuu siihen.

Olen todella helpottunut siitä, että meille löytyi jopa useampi vaihtoehto satulaksi. Eteenvalumisongelmaa näillä ei ollut kummallakaan, molemmat oli ihania istua ja Pena tuntui niiden kanssa tyytyväiseltä. Sitten kun vielä ratkon vanhan satulan kohtalon niin ehkä tämä satulastressi alkaa oikeasti olla hetkeksi ohi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti