Sulon kavioaines on kestänyt hyvin tämän käytön ja nämä pohjat joilla se meillä liikkuu. Tosin viime kerralla vuollessani taisin ottaa takakavioita vähän turhan ahneesti lyhyemmäksi, sillä nyt Sulo on hieman arkonut niitä karhealla alustalla. Tai sitten arkominen johtuu siitä että kosteus tekee kavioaineksen ja anturan pehmeämmäksi. Tai siitä, että viime kerralla vuolin kavioista pois aika merkittävän "rannun" - sen juovan joka oli muodostunut kavioon kun Sulo muutti vanhasta kodistaan meille ja sen ruokinta (ja muukin elämä) muuttui toisenlaiseksi. Tämän rannun takia vuolinkin kavioita varmaan vähän enemmän kuin olisi ollut ihanteellista.
Nyt sitten pohdin, mitä tehdä kun talvi tulee. Haluaisin (ja minun pitäisi!) pitää Sulon käyttökunnossa eli liikkeessä läpi talven, joten kengättömyys näillä leveysasteilla on melkoinen haaste. Eikä siinä mitään, jos olisi hyvä lumitalvi, mutta täällä tahtoo olla ihan arpapeliä, onko lunta lainkaan ja jos on, montako päivää/viikkoa se pysyy ennen kuin on taas kaikki paikat peilijäässä. Lisäksi pelkään jonkun verran liukastumista tarhassa, sillä Sulo on eläväinen tyyppi (ja tuntuu tulevan sitä eläväisemmäksi, mitä enemmän laihtuu ja mitä alemmas lämpötila painuu...).
Mitä sinä tekisit? Kengittäisitkö? Silläkin riskillä, että kengittäminen sotkee hyvin alkaneen kengättömyyden? Keväällä menee taas aika tovi siihen että naulojen riipimä seinämä kasvaa kokonaan alas, ja tässä vaiheessa voi tulla kurjiakin lohkeamia. Ja onhan kengittäminen yksi kulu lisää tällaiselle tarkan markan vartijalle. Kengättömyys maksaa minulle toistaiseksi nolla euroa, kun hoidan vuolut itse.
Sitten on tämä bootsiosasto, johon erityisesti kaipaisin näkemyksiä ja vinkkejä. Minulla on kengättömien bootseista sen verran kokemusta, että Mikuvainaalla oli Easybootit n. kymmenen vuotta sitten. Miku tosin käytti bootsejaan vain kesäaikaan, joten bootsit + hokit -kombosta minulla ei ole kokemusta. Googlasin vähän ja täytyy sanoa että meinasin silmäni pudottaa kun näin mikä hintakehitys niillä töppösillä on kymmenessä vuodessa ollut! Herrasiunaa! YKSI bootsi maksaa tänä päivänä liki sata euroa! Minä muistelin, että sain Mikulle kaikkiin koipiin töppöset n. 200 eurolla, ja pidin sitä jo silloin aika sijoituksena. Ohuesti nyt harmittaa että myin Mikun bootsit aikanaan pois. Ne olisivat varmaankin olleet Sulolle ihan sopivan kokoiset.
Bootseja on kuitenkin tullut kymmenessä vuodessa markkinoille hurjan paljon lisää, ja olen niiden osalta pudonnut kehityksen kelkasta. Voitko auttaa minua?
Original Easyboot. Tällaiset Mikulla oli takajaloissa ja näitä muuten etsittiin pitkin sänkipeltoja aika moneen otteeseen, kun Miku paineli Immun perässä vapaana pierupukkilaukkaa |
Easyboot Epic. Nämä oli Mikulla etujaloissa ja pysyivät matkassa mukana myös siellä sänkkärillä |
Tässä bootsihommassa mättää lähinnä se, että niitä ei voi pitää jatkuvasti. Vai olenko väärässä? Vaikka noiden pukemiseen harjaantui aika pian ja ne olivat oikeinkin näppärät käyttää, niin tiedostan nykyiset aika- ja jaksamisresurssini sen verran hyvin, että epäilen kykyäni pukea ja riisua bootseja aamuin illoin. Toisaalta, jos liukkaita kelejä ei olisikaan kovin paljon, niin menisivätköhän nämä kumminkin...
Kukkaron kannalta bootsien hankinta vs. kengittäminen läpi talven menisivät ekana vuonna suunnilleen samoihin euromääriin. Jos bootseihin hokkeineen ja tykötarpeineen saa laskea n. 400 euroa, niin sama raha uppoaa kyllä kengittämiseenkin. Ekana vuonna tosin bootsien hankintahinta kirpaisisi kerralla, kun kengittämisen kulut tulisivat osissa. Toisena talvena bootsit alkaisivat sitten maksaa itseään takaisin.
Myös tämä Scoot Boot vaikutti ihan pätevältä |
En ole intomielisesti kengättömyyden puolesta enkä sitä vastaan. Pena on ihan selvä tapaus, se on pidettävä kengässä tai sillä ei ole takakavioita enää lainkaan. Kengättömyys on kokeiltu Penan menneisyydessä, ja sieltä sitten rakennettiin pikkuhiljaa ponille kaviot takaisin. Sulo sen sijaan näyttäisi menestyvän ihan kelvollisesti ilmankin kenkiä, joten en nyt varsinaisesti tunne suurta paloa laittaa sitä kenkään. Toki tuota arkomishommaa täytyy nyt seurata silmä kovana, ja jos näyttää siltä että arkominen jatkuu vaan niin sitten tietenkin kengitetään.
Anna tulla! Mitä sinä ajattelet kengättömyydestä, kengittämisestä ja sen tarpeellisuudesta ja näistä bootseista?
Jään mielenkiinnolla odottamaan kommentteja, koska bootsiasiat kiinnostavat minuakin! Muulilla on flex hoof bootsit ja ne istuu hyvin. Sain myös boa bootsit ja nekin tuntui istuvan hyvin. Boat tuntuivat kolhommilta ja Muuli polki niitä mutta ne tuntuivat myös kestävämmiltä. Ostin myös nuo easyboot epicit mutta ne olivat aivan liian pienet, en saanut edes jalkaan. Tavoitteeni olisi loihtia bootseista kattava postaus, mutta pitää ensin tutustua niihin paremmin myös omakohtaisesti.
VastaaPoistaSinun ajatuksiasi komppaan, kengättömyys on hyvä kukkarolle ja yhdet bootsit raaskii ostaa, mutta tutustu näihin etukäteen hyvin ja yritä saada testiin ennen ostoa. Oikea koko on tosi tärkeä. Yritä löytää käytettyinä niin säästät paljon rahaa ja hutiostoksetkaan eivät niin haittaa ja satu pankkitiliin. Flexit maksoi nastoineen reilut 400 uutena ja boat 4 kpl käytettyinä gaitersien kanssa 150e posteineen Belgiasta.
Olen yllättynyt siitä miten paljon käytetään semmoisia "lenkkarin" näköisiä bootseja. Mahtaako ne sitten istua ison hevosen kavioon paremmin kuin pienen ponin, mutta se vähäinen kokemus mikä mulla on, niin esim. Old Mac's on ihan toivoton kapine pienelle ponille. Kolho kuin metsurin saapas, mittasuhteet viturallaan eli tossu hinkkaa jopa vuohiseen (!!), ja klonksuu jalassa.
PoistaFlex Hoof kiinnosti minuakin, mutta kun kaikki tieto pitää saada justhetinyt, niin pettymys oli iso kun kotisivut oli pois käytöstä, päivityksen alla, ja kun facebookista kävin nuuskimassa niin ymmärsin jostain kommentin kommentista ettei koko bootseja ole saatavilla juuri nyt, koska valmistavaa tehdasta ei ole valittu/varmistettu, tms. Kotimaisuudelle pointsit, mutta huonolle tiedottamiselle miinus!
Jep, Boat ovat heti sellaiset kolhommat kuin nui Flex Hoof Bootsit. Niillä tosiaan vaihtui/vaihtuu tietääkseni tehdas ja noita ensimmäisiä monoja ei nyt eikä varmaan tulevaisuudessakaan ole enää saatavilla. Kiva tieto, jos vaikka joskus taas hukkaan yhden, niin en saa mistään uutta tilalle... Ja tämä uudistunut malli on vasta testauksessa.
PoistaSe vuohiseen hinkkaaminen johtuu muuten myös hevosen kantojen korkeudesta. Korkeilla kannoilla ei hinkkaa, matalilla kyllä.. Onkin aika vaikeeta kylmiltään shoppailla omalle sopivia monoja kun vasta muutaman käyttökerran jälkeen näkee oikeasti, että miten istuu. Itse en jaksa minkään gaitersien kanssa alkaa pelleilemään, vaan haluan, että monot istuu ilman mitään lisäosia.
Joitain bootseja mainostetaan sillä, että niitä käyttävät matkaratsastusharrastajat. Haluaisin nähdä, miltä kavio ja varsinkin vuohinen näyttää 150 kilometrin kisan jälkeen..
Jep, mustakin tuntuu aika uskomattomalta että joku tossu voisi istua niin hiertämättä että sen kanssa pärjäisi noita pitkiä matkaratsastuskisoja. Tosin jos joku tietty merkki on tehty juuri vastaamaan esim. arabien tyypillistä kavioprofiilia, niin ehkä onkin mahdollista?
PoistaMun bootsikokemukset on juuri pikkuponilta, jolla oli aika matalat kannat ja pyöreä kavio. Siihen istui tuo Easyboot oikein hienosti. Mitään korkeampaa ei voinut ajatellakaan. Mutta olen nähnyt noita korkeamman mallisia bootseja "vararenkaana" jos kenkä lähtee, ja isoille pv-hevosille ne tuntuu istuvan ok. Sun Muulin kavioon on varmaan aika haastava löytää sopivaa, vaikka kantaa onkin, niin kavion muoto ei taida olla ihan yksyhteen hevosen kavion kanssa?
Koitettu on. Kengättättömyys sinänsä on oikeinkin hyvä juttu, mutta nämä tämän leveysasteen talvet + jossain käytössä oleva hevonen = ei enää ikinä kiitos. Siispä ollaan laitettu shettiksetkin ainakin etukenkään talveksi, jotta saa hokit alle. (Ja tilsakumit sitten rekvisiitaksi, jos vaikka tulisi lunta..)
VastaaPoistaTossuissa on varmasti tullut kehitystä muutaman vuoden takaiseen, mutta onko iso ja välillä raskas tossu liikemekanikaalle hyväksi? Ne kaikki, mitä olen livenä nähnyt "in action", ovat lompsuneet ja pahimmassa tapauksessa pyörineet jalassa/tippuneet kesken kaiken pois. Näiden hevosten omistajat ovat ns. omistautuneet kengättömyyden ja tossujen maailmaan, joten uskoakseni käyttöön asti on päässyt se paras malli.
Tänä syksynä tuli myös ajankohtaiseksi tutustua liimakenkään jo entisen ponini osalta. Se ei vaikuttanut huonolta, kun tässä tapauksessa naulaa ei olisi saanut lyötyä kiinni kavioon, koska ne olivat niin pahasti kuluneet. Kai siihen liimakenkäänkin saa hokit. :)
Vaikka puhunkin kenkien puolesta, niin on meilläkin tossu. Tällä hetkellä yksi ja se on Salaman "vararengas". Siinä se on kätevä, jos kenkää ei ihan heti saa takaisin syystä X. ;)
Tuossa Kaisalle yllä kommentoinkin hämmennystäni siihen, miksi käytetään sellaisia klonksottavia painavia saappaita. Mun kokemus noista Easybooteista Mikulla oli juuri se, että ne olivat niin kevyet ja istuivat niin napakasti, että ponin liike ei muuttunut eikä häiriintynyt. Oliko sitten vain vasta-alkajan tuuria että löysin sopivat, en tiedä. Silloin aikanaan kokeilin Mikulle jotain muutakin bootsia, joka oli juurikin sellainen lonksuva, painava ja hankala, ja poni marssi kuin sille olisi pistetty punnukset jalkaan. Ei jatkoon.
PoistaMonen mallin kokeileminen on tosi kallista ja rasittavaa, ja kun kengättömyyteen ei liity mitään suurta hengenpaloa, niin kengittäminen tulee aika äkkiä mieleen helppona ratkaisuna jolla pääsee eteenpäin ja saa ponin pysymään käytössä. Ja todennäköisesti minäkin kallistun siihen, koska en halua leikkiä hevosen hyvinvoinnilla sillä välin kun seikkailen netissä valkkaamassa bootseja ja ajelen postipakettien perässä ;)
Ruusalla on ollut parit erilaiset bootsit, molemmat ostettu mittojen mukaan ja toiset vielä ammattilaisen sovittamat. Silti ne eivät pysy luotettavasti jalassa ja ainakaan nastat eivät riittäneet pitämään ponia talvella pystyssä. Eli en uskaltaisi ainakaan kovin reippaassa menossa käyttää. Lisäksi kyllä hautovat kaviota, joten pitkäaikainen käyttö ei ole välttämättä hyvä idea.
VastaaPoistaYksi vaihtoehto on tietysti ostaa ne bootsit ja katsoa, pärjäisikö tänä talvena niillä. Jos ei, sitten kengitys.
Itse kyllä ihan suosiolla kengittäisin talveksi, vaikka poni pärjäisikin ilman kenkää (ei pärjää). Muistan edelleen Ruusan riemun, kun se sai ensimmäiset kenkänsä jääkelillä ja tajusi, että enää ei tarvitsekaan liukastella.
Hyvä kun muistutit tuosta liukastelemattomuuden riemusta! Tuli välittömästi muistiin se hetki kun Pena sai ekat kengät ja hölkkyytin sitä liinassa ja se tajusi, että ei muuten lipsu eikä arista.
PoistaTämä kesä on sinällään ollut myös vähän epäkurantti arvioida ponin kavioiden kestoa, kun on ollut niin kuivaa. Märkyys pehmentää väkisinkin kavioainesta, ja kuivuus kovettaa, joten voi olla että kuivana kesänä kengättömyys sujuu (jos kavio kasvaa normaalisti eikä kulu liikaa), ja kosteamman kelin myötä ei enää sujukaan... Kavioterveyden kanssa ei ole leikkimistä, ja olen itsekin sillä kannalla että kengittäminen suojaa kaviota ja saattaa säästää monelta pitkäkestoiselta murheelta.
Itselläni ei ole kokemuksia hevosten bootseista, mutta olisi mielenkiintoista kuulla niistä lisää, ovatko oikeasti toimivia.
VastaaPoistaMillä tavalla sellaisen hevosen kavioita pitäisi sitten vuolla, joka kuluttaa enemmän ulkoreunaa kuin sisäreunaa? Voisitko avata tätä asiaa vähän enemmän? Itseäni kiinnostaa kaikenlainen kavionvuoluun liittyvä asia, vaikka aika alkutekijöissä vasta olenkin tämän aiheen parissa :) Olisi mielenkiintoista joskus lukea esim. postaus aiheesta kengättömän vuolu!
Vuolu ja kengittäminen ovat sellaisia kädestä pitäen -hommia, että niiden ohjeistaminen sanallisesti lienee mahdotonta. Minä en ole missään nimessä kavionhuollon ammattilainen, vaikka koulutusteni myötä perusteet tiedänkin ja osaan ns. peruskengittää sekä vuolla sellaisen kavion, jossa ei ole suuria asentovirheitä. Tarkoituksella jätin kirjoittamatta sen tarkemmin, kuinka kengittäjä minua neuvoi, koska pelkään "rikkinäinen puhelin"-lastenpelin efektiä jos minä kerron minun tulkintani ja lukija lukee oman tulkintansa ja alkaa sitten kenties huterilla tiedoilla toteuttaa jotain, jolla voi olla haitallisia seurauksia. Lisäksi jokainen kavio on niin yksilöllinen, ettei sanallinen kuvailu vaan riitä.
PoistaVuolemiseen oppii parhaiten seuraamalla ammattilaisia ja pikkuhiljaa itse harjoittelemalla. Olin todella arka kun aloin n. 10 vuotta sitten hoitaa itse silloisen pikkuponini kavioita, vuolin niitä aina todella vähän kerrallaan ja kysyin usein neuvoa - onnekseni satuttiin silloin majailemaan kengittäjän tallissa ;) Vuosien myötä kokemus ja näkemys on kasvanut, ja lisäksi olen aina silmä kovana katsomassa kaikkia mahdollisia kengityksiä, omieni ja muiden, ja kysyn kun jotain tulee mieleeni. Minun näkemykseni on että kengitys ja vuolu ovat niin käsityöläisammatteja kuin suinkin voi olla, joten niitä pitää harjoitella ja opetella käytännössä :)
Meillä menty 12 vuotta lähes kengättä kesät talvet. 1 talvi kengässä oltu, kun tallin olosuhteet olivat sellaiset.
VastaaPoistaNo nyt kävi niin että kenkää oli pakko laittaa, tarhan pohja aines muuttui niin että kulutti takaset ihan vinoon (huono tapa iltaisin sisälle oton aikaa rampata tarhan etu osaa).
Mietin myös eri bootsi vaihtoehtoja, mutta oli äkkiä lyötävä kenkää kun ei uskaltanu odottaa pidempää että löytyy sopivaa tossua jalkaa .
Nyt jään jännityksellä odottaa jos tätä kautta löytyisi hyviä kokemuksia, koska olisi oltava semmoiset mitkä olisi hyvät jalassa lähes koko päivän :D
Jännittää myös mite kavio sitten kestää jos/kun kenkiä ei tartte enään ja naulat tehnyt kaviosta heikomman.
Harkitsin myös niitä liimattavia kenkiä. Pitäisi vaan saada eka lisää tietoa niistäkin myös.
Siinä menee muutama kuukausi, kun siirtyy kengistä kengättömyyteen ja naulojen reiät kasvaa alas ja lakkaavat rispaamasta. Ei naulaaminen onneksi heikennä sitä osaa kaviosta missä naulaa ei ole, mutta kavion kasvusta ja laadusta ja keleistäkin riippuu, kuinka paljon/vähän lohkeaa ja leviää.
PoistaNyt kun olen hetken tätä tossu- ja kengättömyysasiaa puntaroinut, olen kääntymässä sille kannalle että ne joille kengättömyys on ideologisesti tärkeää, löytävät hyvät tossut tai ovat valmiita ideologiansa tähden sietämään tossuilta ylimääräistä säätöä ja epätäydellistä istuvuutta. Jos tossut olisivat niin istuvat, toimivat ja helppokäyttöiset kuin annetaan ymmärtää, niitä olisi jatkuvassa käytössä enemmän.
Tuo liimakenkähomma on tietty yksi vaihtoehto kiertää naulaamista, mutta jos ei ole erityisen heikko kavioaines, niin onko se ihan rahan haaskausta. Tarkoitan, että jos kavio kestää kengättömyyttä, olettaisin sen kestävän myös siirtymäajan kengittämisen ja kengättömyyden välillä. Ja mahtaako liimakengillä olla mitään toivoa jos tarhanpohja on vähääkään mutainen...?
Olen kyllä samaa mieltä että ne ketkä haluavat kengättömänä pitää periaatteensa vuoksi, jaksavat vaivaa nähdä tämän eteen.
PoistaMeillä kun ainut syy ollut hyvä kavioaines joka kestänyt hyvin kengättä.
Ja jos olisi joku vaihtoehto, joka todella hyvä hevoselle jalkaa, pystyy pitämään lähes 24/7 niin kaikki kengättä olijat pitäisivät tätä ja suosittelisivat sitä, mutta nyt tuntuu olevan niin paljon ero vaihtoehtoja joita jotkut suosivat ja toiset eivät mistää hinnasta suostu käyttämään.
Liima kenkää harkitsin ainoastaa sen vuoksi kun poni ei ole kengittäjän paras kaveri nauloja lyödessä.
Mutta en myöskään viiti maksaa siitä että mutakelillä tullaa uutta laittaa jatkuvasti, normi kenkä kun meillä pysyy jalassa hyvin.