keskiviikko 23. toukokuuta 2018

Kuiva vai ei

Pukkasi nyt oikein kunnon stressi siitä että Pena on mielestäni vähän kuivunut. Listaan tähän alle aatoksiani aiheesta ja laitan esille pari viime päivien kuvaa, molemmat pikaräppäisyjä ja erilaisesta kuvakulmasta ja erilaisessa valossa. Mutta kuulen mielelläni muidenkin näkemyksiä!

20.5.

- Juominen. Näen että Pena käy juomassa, vettä häviää astiasta mielestäni ihan hyvä määrä, mutta laumassa on kaksi muutakin. Juoko se tarpeeksi? Jos ei juo, miksei? Vihlooko sitä hampaisiin?

- Väkirehut. Tai siis kivennäiset, mash, suola eivät oikein uppoa. Ne tosin tarjoillaan laidunpäivän päätteeksi jolloin ei oikein maistu mikään muukaan. Rypsinappulat tuntuu maistuvan. Heinä ei kiinnosta, mutta sitä pidän normaalina kevätilmiönä, varsinkin kun laiduntamista on nyt Sulon takia rajoitettu. Nyt tosin hevoset ovat jo n. 10-12 h/vrk laitumella eli syövät pienet aamuheinät tarhassa ja pienet yöheinät karsinoissa. Tai ainakin levittelevät ympäriinsä. Pena ei vaan ole yleisesti nirso hevonen, siksi tämä ihmetyttää.

- Treenin jälkeen juoma ei tahdo maistua. Melassiveden kanssa tuli stoppi jo syksyllä enkä sitä karies-suuhun oikein välittäisikään ajaa. Mutta nyt ei mene oikein mash-vesikään joka yleensä on ollut herkkua. Vihlooko?? Vai pitääkö vain vaihtaa tarjoiluja. Pena myös polki rikki vakkarijuomaämpärinsä ja nyt on jouduttu juomaan milloin mistäkin. Onko sillä nyt mitään todellista merkitystä, en tiedä, mutta merkitään muistiin.

- Rehustus ylipäätään? Meillä on ollut sama heinä samalta tuottajalta ja olen varannut jo syksyllä koko talven setin tietyltä lohkolta, tietyllä analyysilla. Heinän valkuaisen pitäisi paperilla laskien riittää Penan tarpeisiin, mutta mielenrauhan vuoksi olen läpi talven syöttänyt sille pientä valkuaistäydennystä (2 dl rypsiä). Näissä ei muutosta.

- Madot? Yleensä madotan kerran vuodessa, syksyllä. En ole ottanut lantanäytteitä keväisinkään kun ne olivat monta vuotta puhtaat ja pihassa on pysynyt samat hevoset. Mutta tunnustan että viime syksynä en madottanut! Miten se sitten jäikin. Odotin vanhanaikaisesti pakkasia tulevaksi eikä niitä koskaan tullut. Niin ja ehkä 30.9. syntynyt uusi perheenjäsenkin jotenkin sotki ajatukset. Seliseli, mutta madottamatta jäi. Ehkä nyt olisi aika katsoa se paskanäyte.

- Huono treeni? Olenko tehnyt talven liian vähän tai ihan väärin? Olenko liian painava kun en ole vieläkään omissa mitoissani? Fiilis on kuitenkin ollut hyvä ja minusta Pena on liikkunut sanotaanko nyt vuodenvaihteesta eteenpäin ihan meille normaalin verran. Ratsastamaan pääseminen on minun arjessajaksamiseni kannalta elintärkeää ja olen kiitettävästi päässytkin ratsaille. Jos ei nyt uutta lihasta olla rakennettu, niin ei minusta treenin laatu tai määrä ole sellaistakaan ollut, että lihasta pitäisi kadota!

- Hidas karvanvaihto. Miksi karva putoaa jotenkin nuhjuisesti ja hitaasti tänä vuonna? Tosin kuulin että kaveriani oli klinikalta "lohduteltu" että tämä kevät on ollut erityisen rankka hevosille, kun pakkasjakso tuli melko myöhään ja sitten nopeasti hurjan lämmintä. Hevosen elimistö ei sopeudu kovin nopeasti. Tiedä sitten onko tässä lainkaan perää, vai olisiko ihan niin paljon että riittäisi syyksi selittämään minun epäilyksiäni?

22.5.2018


verrokki 21.1.2018

Joku etiäinen sanoo että hammas/hampaat vaivaa. Ratsastaessa se ei tunnu käteen, mutta josko siellä on sitten jotain viiltelyn tunnetta kun pitäisi juoda? Ajattelin nyt viikon ajan tehostaa Penan juomista ja katsoa, muuttuuko habitus. Hoitaa sen lantanäytteen. Ja jos ei muutosta tule, täytyy sitten ottaa suunta klinikalle jotta saadaan hampaat kuvattua ja arvioitua hoidontarve ja sen kiireellisyys. Hammashoidon aika olisi joka tapauksessa viimeistään heinäkuun lopulla.

Joo, näin mä teen. Mutta sano nyt sinäkin, mitä ajattelet?

13 kommenttia:

 1. Minusta Pena näyttää hyvältä, mutta nämä nyt on makuasioita, toiset tykkää pyöreämmästä, toiset sporttisemmasta mallista. Ja nyt kun olen omani saanut takaisin vanhoihin mittoihin, olen tyytyväinen. Kuvat ovat mielestäni hieman pimeät tai ainakin tuo alempi ja minusta ei vaikuta lainkaan kuivalta tai ainakaan näiden kuvien perusteella en itse olisi huolissani. Toki omistaja tuntee aina hevosensa paremmin ja siihen omaan tuntemukseen kannattaa luottaa jos vähänkin tuntuu siltä, ettei kaikki ole kunnossa, silloin jotain yleensä on ja hyvä selvittää, vaikka ulkopuolinen olisikin toista mieltä.

  Tuohon karvanvaihtoon, ihmeellinen vuosi, Tuikulla vieläkin on talvikarvaa, pudottanut jo tammikuusta lähtien, mutta kummallisesti vieläkin sitä on jäljellä. Olen kuullut, että tätä ovat kummeksuneet moni muukin kun talvikarvaa on edelleenkin muillakin hevosilla vielä jäljellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan samaa ihmettelen, poni alkoi jo lupaavasti vaihtaa kesäkarvaan, mutta sitten se lopahti ja nyt on sellainen kummallinen karkea, paksuhko karva, joka ei lainkaan lähde. Ajattelin jopa klipata hevosen, se kun hikoilee melkoisesti ja näyttää kamalalta turrilta.

   Poista
  2. Kiitos Kirsi mietteistä! On ihan totta että Pena on nyt lihavuuskunnoltaan sellainen kuin pitäisikin - kylkiluut erottuu kun se liikkuu, mutta eivät paista. Olisin tosi tyytyväinen, jos olisin tarkoituksella yrittänyt laihduttaa sitä :D Se on nyt hiukan hoikistunut itsekseen, mikä on sille aika epätyypillistä. Tiedostan myös sen, että jännitän sitä kariesta siellä suussa vähän hysteriaan asti ja näen varmaan siksikin peikkoja koko ajan.

   Olen aika huojentunut kun kerrotte Liisan kanssa, että karva on vaihtunut nihkeästi muillakin tänä keväänä! Meillä kävi juuri niin kuin Liisa kertoi, ensin lähti hyvin ja sitten loppui. Nyt karvaa taas irtoaa, mutta se on juurikin sellaista ihmeellistä karkeaa turrukkaa. Pena ei talvellakaan ole kovin karvainen, mutta ilmiö on näköjään sama turkin talvivahvuudesta riippumatta.

   Poista
 2. Sanoisin että ehkä ihan aavistuksen juurikin kuivalta näyttää, mutta voi olla että en olisi huomannut mitään jos teksti olisi käsitellyt jotain muuta. Ehkä itse katsoisin miten laiduntaminen vaikuttaa, mutta jos siellä ei pullistu niin sitten on tietty outoa. Alkoiko tämä fiilis uuden kaverin myötä? Vaikka tulisivatkin toimeen niin onhan se kuitenkin muutos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei toi oli kanssa hyvä pointti! Pena ja Sulo tulevat juttuun, mutta kun yhdistin nämä kaikki kolme, Pena oli supermustasukkainen Sissestä, joka taas juoksi hirveässä lorttokiimassa uuden minisulhasen perässä ja sekös Penaa nyppi. Elo oli n. viikon aikamoista vahtimista ja siinähän oli hellettäkin, voisiko siinä ajassa olla tapahtunut pieni kuivahtaminen joka näkyy nyt? Hmm.

   Mäkin uskon että laiduntamisen pitäisi pullistaa Penaa taas, vaikka ei sen tosiaan tarvitsisi LIHAVAKSI tulla.

   Poista
 3. Mulla on myöskin kummallakin hevosella vielä talvikarvaa jäljellä, ja mielestäni tänä vuonna sen lähteminen vielä alkoi poikkeuksellisen myöhään. Viime vuonna tähän aikaan oltiin kyllä jo kotvan viihdytty kesäkarvassa, mutta ei tänä vuonna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anu, lohdullista että tämä karvanvaihtoilmiö näkyy muillakin.

   Poista
 4. Minustakin Pena näyttää ihan hyvälle. Jos nyt oikein syynää, niin voihan se olla vähän sellainen kuivahtanut tossa tuoreemmassa kuvassa. Mutta toisaalta asentokin on aika huono. Meillä kesäkarvaan vaihtaminen helposti syö vähän energiavarastoja ja Rippekin näyttin vähän kuivakalta tässä taannoin.

  Karvanavaihdossa on tosiaan tuntunut olevan ongelmaa monilla. Mie en osaa siihen sanoa, kun Ripellä se ei ole normaalia ollutkaan. Haha. Mutta senkin hyvin alkanut karvanpudotus on tällähetkellä jäähyllä ja mietin etuosan klippaamista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitän näkemyksestäsi! Ehkä voin lakata hyperventiloimasta sen suhteen että hevoseni näivettyy pois näkyvistä nyt just heti. Olen nyt viisi päivää tehostanut juomista antamalla iltaisin ylimääräisen mashilla maustetun ämpärillisen ja sen Pena on juonut ihan moitteetta. Ja treenin jälkeen on myös maistunut.

   Poista
 5. Meillä myös talvikarva vielä tallella, sama ilmiö kuin muilla, aluksi lähti tippuu ja kovat pakkaset tuli jonka jälkeen loppui ja nyt äkki lämpöje tullessa ei ole karvanvaihto pysynyt mukana.

  Otettii laajat verenkuvat ja lantanäytteet ja missää ei mitää muutosta/erikoista.
  Ell kyllä totesi ettei niissä tulekkaa näkymään mitään mutta suostui ottamaa kun omistaja hysteerinen :D
  Tältäkin ell sama viesti että muilla sama ongelma ja hevoset ei pysy mukana tässä säiden vaihteluissa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, ootte kyllä ihan parhaita kun kerrotte näitä! Ehkä meilläkin siis tämä "tauti" on nyt vain lähinnä omistajan päässä.

   Poista
 6. Meillä on tuota rypsiä talvikaudella myös, 3-4 dl/pv. Kevät tulee ja se alkaa tökkiä. Alkuun olin huolissani, mutta nyt olen vaan hyväksynyt sen, että ekat vihreät tupsut kun keväällä ilmaantuu, joku "einiinherkku" ei enää uppoa, meidän tapauksessa se on tuo rypsi mikä alkaa tökkiä. Otan vaan rypsin sitten ruokinnasta pois, lisään täysrehun määrää(BH Balance), lisään suolaa, mutta muuten ainesosat pidän samana ja annan veden kera 20 litran juotavana vellinä, ihan kuin talvellakin. Tuo vihreälle pääseminen sotkee ruokailutottumukset tehokkaasti.
  Tunnustan, etten itsekään madottanut syksyllä, mutta ok oloinen hevonen, niin lähetän näytteet sitten syksymmällä ja sen mukaan toimitaan sitten.
  Talvikarva lähtee tältä lopullisesti normaalisti vasta kesäkuun alussa ja nyt ekan pihattotalven jälkeen sitä karvaa on hiukan :D
  Voithan sä koittaa juottaa pellavavelliä, jossa enemmän suolaa, joskus juovat vasta tosi suolaisen makuista, esim. 1 desi suolaa/10 litraa. -K

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, taisin jo saavuttaa mielenrauhan tässä keississä, ja nyt on Penakin juonut treeninjälkeisjuomansa ja myös syönyt kivennäiset illalla.

   Poista