sunnuntai 16. huhtikuuta 2017

Paljonko ratsastaja saa painaa?

Lähettäjä: ö 
Päivämäärä:   14.4.17 17:42:50

Kyllä mun mielestä 44 kokoiinen on ihan maksimi ratsastamaan. Pitää ajatella hevosen selkää.ei hevosta ole luotu kantamaan ratsastajaa.

Lähettäjä: €€€ 
Päivämäärä:   16.4.17 11:18:08

Juurikaan ei yli 80 kiloisella ihmisellä pitäisi olla mitään asiaa hevosen selkään. Olkoot vaikka mikä hevonen niin painon tuoma kuormitus selälle on aivan tolkuton. miettikää paljon tulee painoa satulan paneeleille.. siinä kun on himppasen epäsopiva satula niin huh huh. 

Itse olen sitä mieltä, että jos tahtoo ratsastaa, tahtoo myös laihduttaa.

Pari melko mehevää kommenttia koskien ratsastajien painoa, kopioitu hevostalli.netistä. 

Minusta on huippujuttu, että ratsastajien painosta puhutaan. Ylipaino on suomalaisten riesa, niin nuorilla kuin aikuisillakin. Jo moni lapsi on ylipainoinen ja painonsa vuoksi kömpelö, tasapainoton ja jaksamaton harjoittelemaan esim. ratsastustunnilla annettuja tehtäviä. 

Tässä vielä pari lainausta Ylen artikkelista v. 2014, josta varmaan tämä yleinen painokeskustelu alkoi: 

Onko ratsastajan enimmäispaino 60, 100 vai 180 kiloa?

Yleisimmin vallalla tuntuu olevan käsitys, että hevonen voisi ongelmitta kantaa korkeintaan 15-20 prosenttia omasta painostaan. Kattavaa tutkimusta hevosen kantokyvystä ei kuitenkaan ole, ja muutamien ulkomailla tehtyjen tutkimusten tulokset vaihtelevat.

Ruotsalainen Ridsport lehti vertasi taannoin brittiläistä, japanilaista ja amerikkalaista tutkimusta. Brittitutkimuksen perusteella hevosen selässä ei saisi olla enempää kuin 10 prosenttia sen omasta painosta, satulan paino pois lukien. Jos hevonen siis painaisi 500-600kg voisi ratsastaja painavimmillaan olla vain 60 kiloinen. Tutkimuksessa todettiin, että vain viisi prosenttia tutkimukseen osallistuneista ratsastajista oli riittävän kevyitä hevoselleen.

Japanilaistutkimus sen sijaan väittää, että hevonen voisi kantaa kolmanneksen omasta painostaan, siis 500-600 kiloisella hevosella voisi olla jopa 180 kiloinen taakka kannettavanaan. Japanilaiset tekivät hevosille biomekaanisia mittauksia, jotka osoittivat taakan vaikutuksen hevosen käyntiin ja raviin.

Amerikkalaistutkimus puolestaan tuli lopputulemaan, että hevonen voi kantaa 20 prosenttia painostaan. Tutkimuksessa huomattiin, että hevosten lihakset kipeytyivät kun ne kantoivat 25-30 prosenttia omasta painostaan, mutta alle 20 prosentin paino ei aiheuttanut hevosille ongelmia.

On myös tutkimuksia, joiden perusteella hevosen oman painon sijaan tärkeää sen kantokyvyn kannalta on sääriluiden paksuus ja selän leveys. Massiivisemmat hevoset kantavat siroja hevosia suurempia taakkoja.
*
Kaija Borup ei usko tarkkoihin kilomääritelmiin.

– Sitä ei ainakaan voi määritellä senttien ja kilojen kautta vaan on monta muuta asiaa mitkä vaikuttavat hevosen kantokykyyn. Ratsastus perustuu siihen, että ratsastaja mukautuu hevosen liikkeisiin ja jos sitä ei tapahdu, niin silloin pienikin paino on hevoselle epämukavaa ja ratsastajallekin.

Borup pitää kuitenkin kiinni siitä, ettei ratsastus ole laihdutuslaji siinä mielessä, että reilusti ylipainoisen ihmisen ei kannata hänen mukaansa kannata aloittaa ratsastusta.

– Jos on koko ikänsä ratsastanut ja sitten iän myötä on paino noussut, niin ei se ole niin kamalaa, koska kehon hallinta on kunnossa. Ylipainoiselle aloittelijalle en sen sijaan ratsastusta suosittele.
*

Artikkelissa ollaan asian ytimessä. Sen sijaan aihetta hipovissa keskusteluissa tuntuu menevän pointti aika monelta ohi korkealta ja kovaa. Kilot itsessään eivät välttämättä ole paras mittari arvioimaan, onko ratsastaja liian painava. Ratsukko voi olla sopusuhtainen vaikka vaa'an numerot olisivatkin suuret. Myös painava ratsastaja voi olla taitava, ja sitä myöden miellyttävämpi taakka hevoselle, kun holtiton, mutta painokiloiltaan kevyt ratsastaja. 

Keskustelupalstoilla on myös helppo huutaa, että yli 75-kiloinen tai yli 42-housukoon ratsastaja on auttamatta lihava. Olen myös ihan ratsastuskoulun seinällä törmännyt painorajoitukseen, jossa 175-senttiselle puoliveriselle on ilmoitettu ratsastajan maksimipainoksi 65 kg. Kuitenkin shetlanninponin selkään sai mennä 55 kg painava henkilö. Välillä tuntuu, että kansalaisilta on hukkunut käsitys siitä, mitä aikuinen (nainen) painaa. 

En missään nimessä ole sen kannalla, että ratsastus pitäisi julistaa laihdutuslajiksi ja että pitäisi tuoda markkinoille ylilihaville ratsastusvaatteita, jotta kaikki saisivat ratsastaa. Mutta minusta on myös melko naurettava ajatus, ettei suuren, parhaassa työiässä olevan, koulutetun puoliverisen selkään saisi mennä yli 65-kiloinen ihminen. Tai että jos painaa 85 kiloa, voi ratsastaa vain käyntiä. Kilojen tuijottamisen sijaan siteeraan erästä opekolleegaani: "Mun mielestä tallin edessä pitäisi vaa'an sijasta olla tasapainorata määrittämään, kuka voi tulla ratsastustunnille." 

Painon lisäksi olisi mielenkiintoista vertailla myös eri vartalotyyppejä ja vartalon mittasuhteita. Onko hevosen mukavampi kantaa laihaa, pitkäraajaista ratsastajaa vai tanakkaa, jolla on lyhyet raajat? Oletettavasti molemmat voivat painaa saman verran. Ja kummalle ratsastus on helpompaa? Myönnän että välillä raavin opena päätäni kun yritän löytää tosi lyhytkätiselle ratsastajalle oikeaa käden paikkaa ja ohjaspituutta. Jos kyynärpäässä on kulma, on nyrkki liian korkealla ja ohjaa on päästettävä pidemmäksi jotta käsi sopii olemaan ns. oikealla paikalla. Hallinnan vuoksi taas lyhyempi ohjaspituus olisi toimivampi, mutta silloin käsi suoristuu liikaa ja tulee kovaksi. Eivätkä ihan helppoja ohjattavia ole 50-kiloiset, puolessa vuodessa 175 cm pitkiksi venähtäneet nuoret tytötkään, joiden reisi ei vielä hahmota yhtään mitä nilkka tekee, ja joiden lempiratsukin on vain 140 cm korkea... Painon puolesta kaikki ok, mutta mutta.

Ja nyt loppuun laitan oman pääni vadille. Pahoittelen että esimerkkikuvani eivät ole aivan viime viikolta. 

Kesä 2016, ratsun säkäkorkeus 150 cm

Kesä 2016, ratsun säkäkorkeus n. 160 cm. Vertailun vuoksi kuva minusta myös jonkun muun kuin Penan selässä.

Joulukuu 2016, ratsun säkäkorkeus 150 cm

Arvaa, mitä minä painan? Olenko liian suuri omalle ratsulleni? 

Olen 165 cm pitkä. Alimmassa kuvassa päälläni oleva takki on kokoa 40. Pikeurin ratsastushousuissa käytän kokoa 38, joka vastaa varmaan muissa merkeissä kokoa 40. En taida omistaa juuri yhtään S-kokoista vaatekappaletta. Yleisin kokomerkintä lienee M, numerokoossa 38 tai 40. Paljonko kiloja?

23 kommenttia:

 1. äkkiseltään veikkaisin noin kuutisen kymmentä pari kiloa suuntaan tai toiseen.(eli hyvin sopusuhtainen ja normaalipainoinen) Nykyajan ihanteet ovat menneet järjettömiksi ja normaalipainoinen on jo lihava monen mielestä. Kovasti tätä laihuus ihannetta tyrkytetään nuorille jotka ei ymmärrä että henkkamaukan katalogin mallit ovat vain photoshoppauksen tuote ei todellisuutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja meidän suomalaisten tavisten ruumiinrakenne on ihan eri kuin esim. italialaisten tai ranskalaisten! Heille koko 32 voi olla ihan normi, suomalainen on jo tosi pikkuinen kaikin tavoin tuossa koossa.

   Kiitos painoarvauksesta, paljastetaan totuus myöhemmin :)

   Poista
 2. Varovasti voisin veikata, että jotain 65kg:n paikkeilla? Mie oonnäitä kanssa huvittuunena lukenut ja kieltämättä välillä pohtinut, että olenko liian iso Ripelle. Miten huvittavaa toisaalta.. Juuri tota shettiksen painorajaa suhteessa muihin olen monesti ihmetellyt.. Että jos shettiksella voi mennä 50kg, niin isolla rotevalla ponilla sitten ihan max. 60kg. :o

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, ponikokoisten ratsujen suhteen keskustelu menee välillä ihan riehakkaaksi :D Musta sulla ja Ripellä on aika samat mittasuhteet kuin mulla ja Penalla, ja kyllä mä ihan hyvällä omatunnolla ratsastan tätä hevostani. Vaikka en kielläkään, etteikö mulle paremmin sopisi tuollainen kimon kokoinen ratsu. Mutta Pena onkin vähän niin kuin hevostiiviste, äkeetä tavaraa pienessä paketissa ;)

   Poista
  2. Hevostiiviste :D :D :D
   Painoa en osaa arvioida, mutta sopusuhtainen ratsukko olette. Yhtään pienempi ei Pena kyllä saisi olla, mutta et mielestäni näytä liian isolta sen selkään, kun olet hoikka ja hyvä ratsastaja.

   Poista
  3. Joo - kyllä miekin hyvällä omallatunnolla ratsastelen ponillani. Mut aina kun menen noita keskusteluja lukemaan, niin sit iskee epäilys. :D

   Poista
  4. Hihi. Alhaalla olikin paino paljastettuna. Mie koetin verrata sua itseeni, mie oon pari senttiä lyhyempi ja nyt vähän pullaa syöneenä sen 64-65kg. Normaaliti 62-63kg. Ja Rippe taas 146cm ja etusäären ympärys 19cm. Eli kyllä me aika samoissa mittasuhteissa tosiaan pelataan!

   Kauhea meitä itsekkäitä läskejä. ;)

   Poista
 3. Ihmisen painoa on kuvasta, ja ihan livenäkin, lähes mahdotonta veikata. Sitä paitsi tosiaan samanpainoisetkin voi näyttää ruumiinrakenteeltaan ihan erilaiselta. Jos on pakko jotain veikata, niin veikkaan, että painat suunnilleen 60kg (+/-). Käytät suunnilleen saman kokoisia vaatteita kuin minä. Olen sinua jonkin verran pidempi, ja oletettavasti myös jonkin verran painavampi.
  Ja vastaus, et ole Penalle liian suuri!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan! Painon arviointi on vaikeaa. Eikä oikein vaatekokokaan kerro totuutta: mulla on leveät hartiat ja pitkät kädet: jos paita menisi vyötäröltä, se ei istu hartoista ja hihat jää ranteiden yläpuolelle. Rintaliivien kanssa on työlästä löytää tarpeeksi pientä ympärystä jne. Enkä tykkää nakinkuorivaatteista.

   Mulla on yksi ystävä joka on samanmittainen kuin minä, ja jonka kanssa näytetään ruumiinrakenteelta suht samalta, ollaan voitu kierrättää jotain vaatteita ym. Silti hän painoi vasta viimeisillään raskaana sen mitä minä normaalipainossani...

   Poista
 4. Minä näytän isommalta kuin mitä painan. Olen rakenteeltani melko leveä lanteinen, hartioita löytyy ja vyötäröltä taas kapeampi, mutta sivusuunnassa lätty. Vaatekokoni on 34-36, mutta käytän mieluummin 38-40.

  Nuorempana olimme porukkasaunassa ja paikalla vaaka. Minä taisin olla kevyin joukosta, painoin tuolloin 55 kg. Se oli yllätys. Joukon laihin varreltaan olikin painoltaan yli 60 kg ja ei ollut turhaa "läskiä" missään. Tätä hämmästelimme. Ja näin tämä aina on ollut, painoni voi olla kokooni nähden paljon vähemmän, ei tule lihasta niin helposti ja kaikki ylimääräinen on yleensä rasvakerrosta. Jostain syystä lihasten saaminen ja kiinteytyminen onkin minulle ollut vaikeampaa.

  Enkä mieltäisi sinua isoksi ponillesi, minulla on tosin vankkarakenteinen piensuokki, säkäkorkeus siinä 146-147 enkä koe olevani liian iso.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, meneehän se näinkin päin! Minä ehkä kuulun siihen kastiin joka painaa enemmän kuin miltä näyttää.

   Poista
 5. Tämä on vaikea aihe. Kun asiat tosiaan ei ole yksiselitteisiä.

  Olen tuon oman pienhevoseni vuokralaiskandidaattien kanssa törmännyt kahdenlaisiin ihmisiin. Toinen ryhmä pitää itseään liian painavana/isona, mielestäni turhaan ja sitten on ne, jotka auttamatta ovat sitä, mutta eivät koe näin. Ja siitä päästään jälleen yhteen kiperään kohtaan. Kuinka sanot toiselle, että olet liian iso? Eikä se muuten aina ole hevosestakaan kiinni vaan satulan koosta. Jollain rakenne voi olla sellainen, ettei painoa välttämättä ole paljon, mutta takapuoli ei meinaa 16" tai 16,5" satulaan mahtua millään..

  Yksi mikä hevosten painorajoissa tarvisi kanssa huomioida on sen alla kulkevan hevosen terveydelliset rajoitteet. Esim. Vipsulla painoraja on huomattavasti tarkempi lanneselän takia. Ehkä sillä puoliverisellä oli joku vastaava syy?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On tosi hankala paikka puhua painosta, koska se käy niin herkästi tunteisiin. Vaikka hevosen kannalta se olisi tärkeä voida ottaa esille... Ja satulaongelmat todella tunnen! Amerigo on meidät pelastanut, olen saanut 17,5-tuumaisen satulan joka on silti tarpeeksi lyhyt Penalle. 17-tuumainenkin oli minun reisilleni hieman kompromissi. Takapuoli mahtui, mutta paino ajautuu liian taakse niin kuin Laura tuolla alla kommentoikin.

   Poista
 6. Veikkaan 69 kg, ja täyttä lihasta tietty ����

  VastaaPoista
 7. No et todellakaan ole liian iso.

  Kuten moni onkin todennut, aihe on vaikea eikä vähiten sen takia, etteikö ihmiset ota painoasioita henkilökohtaisina loukkauksina. Paino on kuitenkin aina painoa, oli sitä sitten 15 tai 50 kiloa ja sekä kantajan kunto että kannettavan tasapaino ja lihaskunto vaikuttavat taakankannon mielekkyyteen.

  Minä olen niin lyhyt ihminen, että vielä 10-15 kg ylipainoisenakaan en ole valtaosalle normaalikuntoisia ratsuhevosia tippaakaan liian "painava". Oma olo sen sijaan noissa mitoissa on sellainen, etten halua pienempien kavereiden kyytiin enää kivuta, koska painon hallinta ja lihaskoordinaatio heikkenee merkittävästi. Minussa kun nuo kilot eivät ole lihasta, vaan rehtiä laardia.

  Pelottavia harhakäsityksiä kuulee nykyään siitä, että "roteva hevonen" tukevalle kuskille sopisi hyvin. Ehei, hevonen kantaa jo sen oman ison mahansa ja kaikki paino selässä altistaa selkää vaurioille.

  Muitakin kokoongelmia on..CO.:n mainitsema satuloiden koko on pitkille ihmisille haaste: Lyhytselkäinen hevonen ja pitkä ratsastaja voi olla mahdoton yhtälö vaikka ratsastaja olisi laiha kuin lipputanko, koska paino satulassa tulee takakaarelle. Pitkä ja laiha poniratsastaja ei voi enää istunnallaan vaikuttaa poniinsa oikein ja ratsastajan istunta alkaa kärsiä vaikka ponille taakka ei ole mikään ongelma.

  Ei ole yksiselitteistä ohjetta sille kuka on liian painava ja mille hevoselle, mutta kaikki paino hevosen selässä rasittaa niitä joka tapauksessa ja se on hyvä pitää mielessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja rotevan hevosen käsite on muuttunut vähän niin että se tarkoittaa nimenomaan valmiiksi lihavaa hevosta, eikä sellaista jolla on esim. tuo Ylen artikkelissa mainittu reilu etusäären ympärys ja oikeasti vankka, leveä runko. Toki nämäkin tuovat hevoselle omaa elopainoa lisää, mutta jos siinä ei olisi ylimääräistä läskiä niin ajattelisin että kantokyky on parempi kuin vastaavankorkuisella rimpulalla hevosella.

   Poista
 8. Kiitos vielä yhteisesti kaikille painokeskusteluun osallistuneille! Pari anonyymia arvaajaa osui melko lailla nappiin: kuvien ottohetkellä minulla on ollut painoa 68-69 kg. Eikä se ihan pelkkää lihasta ole vaikka toivoisinkin - vähän on rasvaa kertynyt persiiseen ja vyötärölle, ja oikeasti toivoisin pysyväni n. 65 painokilossa.

  Mutta jos menisin ht.nettiin kertomaan, että olen 165/70 ja ratsastan säännöllisesti 150 cm korkeaa ponirotuista hevosta, tulisin varmasti lynkatuksi läskinä joka välttämättä tahtoo keikkua liian pienen ratsun selässä.

  Tiedostan kyllä että aika rajoilla mennään sekä pituuteni että painoni suhteen, mutta omaankin silmääni näen meidät vielä sopusuhtaisena ratsukkona. Joskin tarkoituksella en enää näin pientä hevosta ostaisi aktiiviseen ratsastuskäyttöön, mutta Pena olikin vahinko :D

  VastaaPoista
 9. Moi! Asian vierestä kysyn että annatko tunteja yksityisesti ja ratsutatko myös? T: Jaana :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitäpä juuri teen elääkseni ;) Yhteydenottolomake löytyy tuosta sivupalkista jos on henk.koht. asiaa, sitä kautta saa yhteyden.

   Poista
 10. Tämä oli hyvä kirjoitus! Ja juurikin tuo vartalonhallinta on kaiken A ja O.

  Tosin omakohtaisesta kokemuksesta pakko sanoa, että vaikka on koko pienen ikänsä ratsastanut, tuo se 15-20kg ylipaino ihan turhaa rasitetta matkaan. Kun paino oli/on lähempänä normaalia, helpottui ratsastaminen kummasti. :D

  VastaaPoista