tiistai 5. tammikuuta 2016

Hrrr!

Kaikenlaista olen nähnyt ja tänään näin taas vähän lisää. On rapeat miinus kaksikymmentä pakkasastetta ja poimin hevoset illalla seitsemän jälkeen sisään talliin. Penan karsinassa alkoi vimmattu pyöriminen, kuopiminen, piehtaroiminen, potkiminen, outo koko kropan kouristaminen joka huipentui keinuhevosmaiseen pukkilaukkaan. Siis karsinassa. Yhdeksän neliön karsinassa. Pena nousi pystyyn ja pukitti ja loikki ja esitti liudan muita epätavallisia liikesarjoja.
Olin aivan varma että sillä on ähky. Kelasin heti läpi että juu, juuri irtisanoin sen vakuutuksen ja odotan yhä uuden henkivakuutuksen voimaantuloa. Mietin kenet soitan avuksi taluttamaan kun olen lapsen kanssa kaksin kotona ja on noin saakelin kylmäkin. Menin karsinaan ja laitoin korvani kiinni Penan mahaan: molemmin puolin normaalit suolistoäänet. Tarjosin heinää - söi ahnaasti. Turpa oli sileä ja rento ja ilme valpas, mutta vatsalinja oli ylösvedetty, lanne jännittynyt ja välillä Penan läpi kävi väristys.
Väristys.
Sen on kylmä!
Toppaloimi päällään se oli ulkoillut mutta näköjään näille pakkasille meidän paksuinkaan loimi ei ollut tarpeeksi. Penalla ei oikein ole eikä tule oikeaa talvikarvaa ja ehkä olen tämän syksyn loimittanut sitä hanakammin kuin aiemmin ja karvapeite on jäänyt vielä tavanomaistakin onnettomammaksi. Röykkyinen ja vähäluminen tarhakaan ei innosta omatoimiseen lämmittelyyn (mikä tietty jänteiden kannalta on vain hyvä asia).
Yhtään sisätoppaloimea en omista joten kaupoille on ryhdyttävä. Ensi hätään Pena sai villaloimen päällensä talliin, mutta ulkoloimen alle se ei ole kovin kestävä ratkaisu koska istuvuus on vähän niin ja näin.


Eilen oli kengitys ja tänä aamuna kun olin sissihengessä lähdössä talutuslenkille pakkasta uhmaamaan, totesin että Pena onkin polkaissut toisen takakengän niin että se roikkuu lähinnä pyhällä hengellä mukana. Ei muuta kuin kengitystyökalut esiin, kenkä irti ennen kuin se repii puoli kaviota mennessään ja soitto kengittäjälle. Aina yhtä kiva hälyttää toinen takaisin alle vuorokausi tehdyn työn jälkeen. Menee torstaille ennen kuin saadaan kenkä takaisin. Siihen saakka katson kun hevoseni lihakset rapistuu ja energia pakkautuu... Ai miten niin on nyt taas vähän vaikea harrastaa ulkona, -20 astetta, ei juuri lunta, kaikki paikat kivikovia. Ehkä tämä tästä taas. Ehkä joskus saan taas uuden tietokoneenkin koska vanhasta ei ole enää edes sytykkeeksi ja loppuu tämä kömpelö kännykän tihrustaminen. Vali vali! Pysykäähän lämpiminä.

11 kommenttia:

 1. No mutta hei, onneksi nyt on alet parhaimmillaan niin toppatakkia luulisi löytyvän kohtuu edullisesti! ;) ja facebookin kirppiksiltä löytyy myöskin läjäpäin edullisia takkeja, jos käytetty kelpaa! -Siiri, Siirin blogi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, facen kirppiksiä olen kytännyt mutta tuntuu 145 olevan niin suosittu koko että parhaat viedään heti pakan päältä. Viikonloppuna hypistelin aleloimia ja päädyin siihen että ehkä sisäloimi kuitenkin olisi liioittelua... No, minkä taakseen jättää sen edestään löytää!

   Ja Siiri, me ollaan samalta kylältä ;) Olen sua sen verran vanhempi ettet ehkä tiedä/muista.

   Poista
  2. Apua :D maailma on pieni! Pitäisi ehkä nähdä kasvokuva tai saada jotain tarkempia tuntomerkkejä. Missäpäin te nykyään vaikutatte? :))

   Poista
 2. No jopas! Taavistakin tuli aina kylmissään sellainen säpsy ja yliaktiivinen, mitä se ei muuten koskaan ollut.

  Meillä taas Rippe ei olisi tullut sisään ollenkaan. Ihme-poni. Sillä tosin on päällä se paksumpi highneck sisätoppis (varmaan joku 200-300g) ja siinä päällä toppaloimi 300g ja kaulakappale. Tyytyväisenä hengaili tarhassaan, eikä tehnyt elettäkään siirtyäkseen portille... :D Ja minä hyvää hyvyyttäni kävin sen nykäisemässä sisään aikaisemmin että pääsee juomaan ja lämmittelemään.
  Mutta voi jessus, sille oli tullut tilsat! -20 pakkasta ja lunta palttiarallaa 3cm. Ja tilsat. Ihan kivasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joillain on sellaiset kaviot että niihin jäätyy kaikki kiinni. Onnee vaan :)
   Pena oli vielä iltaruokinnallakin viileähkö ja jotenkin arka nahastaan, potki ja luimi kun tunnustelin loimen alta. Mittasin lämmönkin mutta se oli kohtalaisen normi 37,1. Puin vielä toisen loimen sen päälle. Aika outoa, ei se ole ennen pakkasta palellut, sadetta kylläkin.

   Poista
 3. Minun paleleva punaturkkini oli eilen kestänyt peräti kolme tuntia tarhassa kahden loimen alla (sisätoppa n. 200g ja jykevästi topattu full neck ulkoloimi), jonka jälkeen ihana tallimestarimme sen pelasti. Kävin sitten siltä istumalta ostamalla sille vatsaläpällisen 400g täytteellä olevan sisätoppiksen..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä nämä pakkaset yllättivät hevosetkin? Tänään olin eilistä viisaampi ja tukevamman loimituksen lisäksi jaoin heinät pienissä nykeröissä ympäri tarhaa jotta hevosten olisi pakko liikkua. Kuuden aikaan ei ollut ketään portilla vastassa, ei siis vissiin ollut vilu.

   Poista
 4. Yksilöitä ovat! Minusta on huvittavaa, kun välillä kuulee sanottavan, ettei hevonen voi tarvita x-määrää enempää loimitusta. Jotkut tarvitsevat! Ei muuta kun ostoksille.

  Ruusa onneksi on toistaiseksi pärjännyt yhdellä 300-grammaisella fullneckillä. Sen lämpimämpää en omista, mutta minulla on varmaan yhtä paksu sisäloimi olemassa, ostin viime talvena kun halvalla sain... Pihattoponillahan sellainen sisäloimi on älyttömän tarpeellinen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään Pena pukeutui ulkoloimeen x2. Alle 200-grammainen fullneck ja päälle 350-grammainen tavallisen mallinen loimi. Ei poni vieläkään kuuma ollut kun kävin välillä kokeilemassa, mutta talliin jätin nyt ilman loimea kun lämpöpuhaltimen ansiosta tyhjässäkin tallissa oli +6 astetta.

   Toki oli taas arkipyhä enkä päässyt sisäloimiostoksille. Tai oikeastaan jos olisin fiksu niin hankkisin fullneck-ulkotoppaloimen tai ainakin kaulakappaleen tuohon nykyiseen, ja sitten sen sisäloimen. Euron kuvat vaan rullaa silmissä :D

   Poista
 5. Mainitsit muuttaneesi vakuutusyhtiötä. Löysit ilmeisesti paremman kattavuuden toisaalta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En löytänyt parempaa kattavuutta vaan luovuin kokonaan eläinlääkärikuluvakuutuksesta ja otin pelkän henkivakuutuksen samasta yhtiöstä missä on muut huushollin vakuutukset (Pohjola). Tosin hintsusti jo nyt potuttaa kun ennen joulua olen jättänyt hevosen terveysselvityksen eikä vieläkään ole tullut vastausta/vakuutuspäätöstä...

   Poista