sunnuntai 14. lokakuuta 2012

Hyvin pyyhkii!

Olen ollut niin riemuissani kun olen taas päässyt Penan kanssa töihin! Ei se sitten loppujen lopuksi ollutkaan taantunut niin paljon kuin pelkäsin, ja ollaan saatu useampi oikein hyvä ja positiivinen treenikerta alle. Yksi näistä oli torstaina kun Mari kävi pitämässä meille tunnin. Olosuhteet oli hankalat, pimeää ja kentällä valot päällä, muut hevoset sisällä ja kentältä lähti vielä toinen hevonen pois. Pena oli todella jännittynyt ja pelkäsin että koko tunti menee ihan lörinäksi, mutta omalla keskittymisellä on niin ihmeellinen voima. Kun joku toinen sanoo koko ajan, mitä tehdään ja mihin ratsastetaan ja miten, ei vain jää aikaa miettiä, sinkooko hevonen johonkin. Ja hevonen kuuntelee ja keskittyy. Ihmeellistä.

Ratkottiin Marin kanssa Penan toispuoleisuutta ja sain vahvistuksen omille ajatuksilleni: ongelma on oikeassa lavassa joka on jollain tapaa jumissa. Tämä aiheuttaa sen että vasen takajalka ei ikään kuin mahdu Penan alle koska vastakkainen lapa ei lähde "alta pois" riittävän lennokkaasti. Tästä taas aiheutuu se, että Pena mielellään työntää takaosan vasemmalle ja myös asettuu vasemmalle, ja oikea lapa huitelee missä sattuu.

Ilmeisesti kyse ei kuitenkaan ole kovin tiukasta jumista, sillä lapa jokaisella ratsastuskerralla "aukeaa". Sen ihan tuntee kun hevonen rentoutuu, ei punge enää vastaan ja puoliero häviää, ja yleensä tähän liittyy myös tyytyväistä pärskintää. Niin kävi myös Marin tunnilla, kun keskityttiin nimenomaan lapojen kääntämiseen ja ratsastamiseen. Tein ensin ympyrällä ympyräleikkaa -kuviota suoralla hevosella käynnissä ja ravissa, eli kaarteiden läpi vähällä taivuttamisella, lapoja kääntäen. Suoristukset oli myös päivän teemoja, ratsastin suoria linjoja ympyräleikkaan välillä sekä myös pituushalkaisijalla. Pituushalkaisijalla työstettiin myös etuosan ja lavan liikkuvuutta takaosakäännöksillä, ja olen todella iloinen siitä miten hyvin Pena suoriutui! Toki se valuu käännöksissä vielä eteenpäin jonkun verran ja käännökset jää väljiksi ja avoimiksi, mutta nyt se todella liikutti etujalkojaan ja lapojaan. Myös suoristukset onnistuivat kun hevonen oli saatu notkeaksi.

Joka tapauksessa aion hierotuttaa Penan pian, ja muutenkin koitan panostaa sen lihashuoltoon pitämällä sen lämpimänä ja suunnittelemalla ratsastustreenit niin että aina tulisi myös auottua lapoja, lempeästi ja ajan kanssa.

Sellaista pöllöponienergiaa Pena kyllä kerää. Nyt se saa jo hiukan väkirehujakin, puoli litraa Hesta Mixiä ja desin-kaks Prixiä, mutta määrät ei tosiaan päätä huimaa! Alkutreenit menee aina vähän kyttäämisen merkeissä ja keskittymistä saa tosissaan vaatia. Vapaapäivien jälkeen juoksutan suosiolla ensin pahimmat höyryt pois, niin ratsastuksellisesti on mahdollista päästä eteenpäin. Kyllä Pena lapasessa pysyy energisenäkin, mutta sen liike suuntautuu vain ylöspäin, kaula on ylilyhyenä ja askeleet töpöjä, joten en näe kovin järkeväksi ratsastaa hevosta joka lähtökohtaisesti haluaa liikkua väärin. Kun energiataso on lähempänä normaalia, pääsee Penaa myös työstämään ilman että se reagoi kaikkeen poukkaamalla kilometrin ilmaan.

Mutta on se jotenkin tosi kiva tyyppi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti