lauantai 8. joulukuuta 2018

Suu ja pää, kerran vielä

Kuolaimen istuvuutta ja suun kuntoa olen nyt jaaritellut useamman postauksen verran, ja yhden tekstin aion vielä kirjoittaa aiheen tiimoilta. Vaihdoin nimittäin Penan suitset muutama viikko sitten kauan kuumottelemiini "unelmasuitsiin", PS of Swedenin Pioneereihin. Vieläkään en raaskinut ostaa niitä uutena, kun ovh on n. 250 e, mutta kun tuli oikean kokoiset käytettynä vastaan, en voinut enää kulkea onneni ohi. Ja onneksi en kulkenut, sillä nyt on ruvennut kulkemaan. Nimittäin Pena.

Siinä ne nyt ovat

Olen ollut tosi hämmästynyt tästä enkä vieläkään ihan uskalla hehkutella, että olisin löytänyt varusteilla ratkaisun Penan levottomuuteen taipuvaiseen suuhun/kuolaintuntumaan/päähän/muotoon. Mutta hyvä buugi on jatkunut nyt jo niin monen ratsastuskerran ajan, että jotain taikaa suitsien (tai kuolaimen) vaihdossa on ollut. Pena, joka ei ole automaattisesti tasainen tai tukeudu kauniisti kuolaimeen, on nyt ollut hämmästyttävän... tasainen. Ja tyytyväinen.

Mikä näissä Pioneereissa sitten on niin erikoista? Ei kai oikein mikään. Näissä (kuten muissakin PS of Swedenin suitsissa) on todella leveä ja muotoiltu niskahihna, joka jakaa suitsien paineen niskaan tasaisesti ja jättää herkille korville tilaa pyöriä propellin lailla. Minua miellyttää myös tuo turpahihnan muotoilu, joka on jotain hannoverilaisen ja englantilaisen turpahihnan väliltä. Penan pään mittasuhteisiin ei oikein hannoverilainen turpahihna istu, mutta sen kanssa se on kuitenkin ollut paras ratsastaa. Sinällään turpahihnalla ei kai ole kovin suurta merkitystä, kun se on meillä säädetty kaikkien normien mukaisesti eli löysälle, eikä sen funktio ole sulkea hevosen suuta. Jotenkin turpahihnan olemassaolo kuitenkin vakauttaa suitsia niin että ne pysyvät päässä - ratsastin Penaa pitkään kokonaan ilman turpahihnaa, mutta kun sillä putosi suitset kahdesti päästä kesken ratsastuksen ravistelun yhteydessä, totesin että turpahihna saattaa sittenkin olla osaltaan turvavaruste. Siitä lähtien olen paininut tämän turpahihnadilemman kanssa, kun olen halunnut sellaisen hihnan joka jättää 1. poskihampaan kohdan ilman puristusta, mutta istuisi Penalle paremmin kuin hannoverilainen turpahihna.

Menisi läpi turpahihnan tiukkuuden pistokokeista (vähintään kaksi aikuisen sormea tulee mahtua tuohon nenäluun ja turpahihnan väliin)

Turpahihnan anatomisuutta on tänä syksynä pohdittu mm. Berliinissä kansainvälisessä Fascia Research Congressissa, jossa suomalaiset fysioterapeutit Tuulia Luomala ja Mika Pihlman esittelivät tutkimustaan turpahihnan vaikutuksesta hevosen pään hermoihin ja faskioihin. Kiinnostava summaus tästä löytyy englanniksi esim. tämän linkin takaa, kannattaa käydä lukaisemassa.

Lyhyesti: sillä on merkitystä missä kohdassa turpahihna hevosen naamassa kulkee. On myös merkitystä, millä tiukkuudella remmi on. Ja otsapannan tulee olla tarpeeksi pitkä, jotta se ei vedä niskahihnaa kiinni korviin (tätä muuten näkee yllättävän paljon! Voi olla blingii mutta mittasuhteet viturallaan). Toki jossain määrin on varmasti yksilöllisiä eroja siinä, minkälaisen säädön mikäkin hevonen kokee miellyttäväksi tai epämiellyttäväksi - minusta esimerkiksi turpahihnan löysyyden kanssa ei kannata mennä liiallisuuksiin. Vauhdissa naamaan läpyttävä ylilöysä remmi ei varmasti ole sen mukavampi kuin hampaat irvessä tiukkaan kiristettykään!

Pioneer-suitsista vielä muutama huomio: näissä on poskihihnan kuolainpäässä sellainen ylimääräinen kuminauha, jonka varaan kuolain ripustetaan. PS of Swedenin sivuilla niistä sanotaan näin:
The cheek pieces have our patented and selectable elastic Cradles™, which allows the bit to suspend in the horse’s mouth. This also helps to evenly the pressure across the neck. Our elastic Cradles™ are designed so you can easily hook them on and off.

Miinusta tulee hieman oudosta mitoituksesta turpahihnassa. Ylemmässä turpahihnassa on pikalukko, jonka saisi myös pois, jolloin kokonaisuus miellyttäisi esteettistä silmääni enemmän. Mutta hihna on niin armottoman lyhyt, että pikalukon kanssakin remmi on Penalla nyt löysimmilleen säädettynä. Jos ottaisin pikalukon pois, ei olisi toivoakaan saada hihnaa kiinni niin että se täyttäisi löysyyskriteerin. Penan suitset ovat kokoa cob. Remmin voi toki korvata jollain muulla, riittävän pitkällä nahkaremmillä, mutta periaatteen vuoksi nyppii metsästää varaosia hävyttömän hintaisiin suitsiin. 

Näihin saa leukahihnan, ja leukahihnan kanssa näillä saa FEI:n sääntöjen mukaan kilpailla koulukisoissa. Yllätyksekseni en ole kaipaillut leukahihnaa lainkaan! Näiden muotoilu on niin kiva, että ne tuntuvat asettuvan päähän oikein hyvin ilmankin. Ainoastaan oma käsi haroo joka kerta tyhjää näitä pukiessa kun tavoittelen leuan alta olematonta hihnaa kiinnitettäväksi. 

Jokin taika näissä suitsissa tuntuu olevan, sillä Pena on näiden kanssa ollut todella kiva. Ratsastin sitä myös vanhoilla suitsilla kuolainmuutoksen jälkeen ja silloin se oli enemmän oma itsensä, vähän ylikevyt. Näillä suitsilla se hakeutuu levollisesti tasaiseen muotoon ja kestää tasaisena huomattavasti entistä paremmin. Olen ihmeissäni. Ja tyytyväinen. Joten ehkä ei ole tarpeen analysoida enempää. Näillä mennään, hevosta kuunnellen. 

7 kommenttia:

 1. Onpa hyvän oloiset suitset! Meillä on ihan perinteinen kaksoisturpahihna ja nyt olen miettinyt että haluaisin niiden rinnalle jotkut erimalliset. Ja ne kuolaimet toki oma juttunsa, ihan liian pitkään ollaan käytetty yhtä ja samaa kuolainta. Noh odottelen hankintojen kanssa kunhan saadaan se suu mitattua! (Ja kunhan se koulusatulakin löytyisi..se on sitten asia erikseen..)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä otan nyt ensi vuoden agendaksi olla ahkerampi vaihtamaan kuolainta. Uskoisin että myös suitsituksen vaihtelusta on hyötyä.

   Poista
 2. Katselin että meidän uudet suitset on hiukan samantapaiset. Nämä: https://www.hooks.fi/hevonen/hevosten-varusteet/suitset-chester-fairfield
  Eilen vasta vaihdoin näihin kuolaimet joten käyttökokemusta ei vielä ole, mutta hyvin ne ainakin päähän tuntuu istuvan ja niskahihna on hyvän muotoinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, mulla oli nuo suitset jo moneen kertaan ostoskorissa mutta en sitten ikinä kuitenkaan tilannut, koska musta ne eivät olleet riittävän tarkat kopiot näistä joihin olin jo ehtinyt fiksoitua :D

   Poista
  2. Juu eihän ne samanlaiset ole mutta kun mulla ei ollut mitään verrokkia vahvasti mielessä niin miellyin noihin :D Ja edulliseen hintaan, kun oli samaan aikaan ostoslistalla satula, satulavyö, pari loimea...

   Poista
 3. Oi oi, juuri näitä olen pohtinut jo jonkin aikaa - tämä postaus ei ainakaan saanut intoa vähenemään :D Ponillani on vähän samantyyppistä käytöstä tuntumalle tulemisen suhteen (tokihan iso osa siitä on varmasti ihan vain ratsastuksellinen ongelma, koska ratsuttajan kanssa on huomattavasti tyytyväisempi kuin mun sekavan käteni kera :D), ja monet on kehuneet tätä sopivaksi vaihtoehdoksi ja ikään kuin myös pieneksi oikotieksi onneen. Ja onhan nämä ihan pirun tyylikkäät!! Odotan että oikea koko sattuu fb-kirppikselle, ja isken kiinni!

  P.S Nauroin ääneen tuolle ylemmälle kommentoille fiksoitumisesta - se on nimenomaan oikea sana kuvaamaan tätä suitsimaniaa!:D (tai oikeastaan melkein mitä tahansa heppatuotetta, jota on sauhuavan googlaamisen ja pohdinnan jälkeen päätynyt lisäämään ostoslistalle..)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Myös MK Riding -blogin poneilla näyttäisi olevan tämmöiset päässä ainakin joissain kuvissa. Auttoi mua hahmottamaan, miten istuvat siroon päähän, ja hyvin tuntuisi istuvan.

   Ja näinhän se menee, että tuntuma on ensisijaisesti ratsastuksellinen asia Penallakin, ja nyt olen EHKÄ vhidoin oikeasti oppinut ratsastamaan ylikevyttä hevosta tuntumalle. Mutta ei mukavista suitsista todellakaan ole haittaa! Eikä siitä että ne ovat lisäksi nätit ;)

   Poista