perjantai 15. huhtikuuta 2016

Halaa hevonen ylöspäin luoksesi

Eilen sain seurata Richard Whiten kouluratsastusklinikkaa jonka aiheena oli istunta ja vaikuttaminen. Klinikka olisi jatkunut vielä tänään ja tosi paljon houkutti mennä, vaikka minulla olikin viikonlopputöillä ansaittu perjantaivapaa. Piti kuitenkin priorisoida, sillä eräänä aamuna tällä viikolla sanoin lapselleni että äiti lähtee nyt kouluun, ja laps 2 v. lisäsi siihen hieman murheellisella äänellä: "Taas." Tänään siis jäin klinikasta huolimatta kotiin.


On aikamoinen ajatusmyrsky päässä liittyen kouluratsastukseen. Richardin klinikka oli hyvä ja hänen oppinsa arvokkaita, mutta mitä enemmän näen (koulu)ratsastusta ja (koulu)ratsastajia, sitä selkeämmin tajuan että on tosi paljon ammattilaisia joiden kanssa ja joiden tavalla en koskaan halua työskennellä. On paljon sellaista johon ei kukaan puutu vaikka sokeakin näkee otsallaan että ratsastaja on väkivaltainen hevostaan kohtaan, monesti aivan aiheetta. En viittaa tässä nyt Richardiin, vaan puhun osasta ratsastajista joita hän valmensi. Minusta on äärimmäisen murheellista, että kilpa- ja ammattiratsastajista koostuvassa joukossa oli ehkä kaksi tai kolme sellaista ratsastajaa, joiden työskentelyä katsoin ihaillen. Monen työskentelystä ajattelin, että kouluratsastus on väkivaltainen laji. Ja että en ikinä halua ratsastaa noin.

Minut teki surulliseksi myös se, että hetken ajan katsomossa istui yläpuolellani ratsastaja jota ihailin lapsena silmät suurina. Nyt hän kertoi polleana, ettei ole käyttänyt kypärää viiteentoista vuoteen ja kauhisteli, kun oppilaitoksen sääntöjen mukaan hänenkin piti laittaa kypärä päähänsä klinikassa ratsastaessaan. Kuulemma painovoiman laki määrää mikä kohta edellä hän putoaa jos putoaa, ja hän oli sitä mieltä että hän putoaa sitten ahterilleen. Tosin kun näin hänet ratsailla, ajattelin että hukkaan on mennyt kaikki ihailuni. Hevonen ehkä liikkui teknisesti oikein ja näyttävästi, mutta sen ilme oli ahdistunut ja kireäkasvoinen.

No niin. Piti oksentaa näitä ajatuksia julkisuuteen. Nyt voin kertoa siitä kun kävin fiilistelemässä Penan kanssa Richardin istuntaoppeja, ihan keskenämme ihan täällä kotona. Pidin mielessäni kuvaa siitä miten en tahdo ikinä ratsastaa, ja sain siitä rauhaa työskennellä pitkämielisesti ja lempeästi. Ja voi miten hieno Pena oli!

Halaa hevonen jaloillasi ylöspäin luoksesi. Ajattele takareisi painavaksi ja lähelle hevosta, polvi ei saa puristaa vaan polven pitää päästä liukumaan eteenpäin liikkeen rytmissä. Pakita satulassa poispäin kädestäsi - kun hevonen kantaa itsensä, se itse tekee tilaa istuntasi ja kätesi väliin (tämä on muuten niin totta!!). Älä purista lihaksilla kun käytät pohjetta, vaan "taputa luilla". Pohjeapu on tap tap, se on nopea, ja hevosta koskettava kohta on pohje läheltä nilkkaa, ei kantapää, ei kannus, ei polvi. Uskalla välillä pitää kiinni ja odottaa että hevonen tulee takajaloilla istuntasi alle. Älä panikoidu vaikka tulisi rytmirikko. Tunne takapuolessa hevosesi takajalat ja niiden liike. Älä työnnä ja ratsasta satulaa edestakaisin vaan istu liikkeen päällä. Hevonen liikkuu satulan alla ja kuljettaa. 

Harjoiteltiin lyhyissä pätkissä kokoamista, ravissa ja laukassa. Taivutin myös pienempiä voltteja kuin mitä mukavuusrajani sanoo ja rakensin sitä kautta lisää kokoamista. Alkumulkoilujen jälkeen Pena tuli hyvin alleni ja alkoi todella tsempata ja yrittää. Ja kun siinä aherrettiin, tuli pihaan ihminen joka on kesyttänyt Penaa silloin aivan kakarana, ja sanoi että onpa siitä tullut ihan ratsu. Että kylläpä on hevosen ilme ja olemus muuttunut siitä kolmivuotiaasta joka hyppi pystyyn ja kaatoi itseään milloin mistäkin syystä. Että ihan oikeaan paikkaan ja oikealle ihmiselle Pena on lopulta päätynyt. Siitä tuli hyvä ja lämmin olo. 


12 kommenttia:

  1. Hyvä te! Ja kuulostaa mielenkiintoiselta klinikalta, voisitko kirjoittaa siitä enemmänkin?

    On kyllä surullista, miten väkivaltaista ratsastusta näkee ihan ammattilaisiltakin. Toisaalta tässä tapauksessa voinee iloita siitä, että sellaisella tyylillä ratsastavat ovat hakeutuneet istunnalla vaikuttamisen tunnille? Ehkä siis kaipaavat muutosta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivoa sopii. Mutta jos mieli on kireä niin kroppakaan ei kykene olemaan rento saati tuntemaan hevosta. Minusta oli murheellista miten hevosta voi kehuakin niin mekaanisesti ja kireästi. Richard pyysi usein taputtamaan hevosta ja antamaan ohjaa palkinnoksi, ja minusta näissä tilanteissa näkyi osalla sellaista ihmeellistä kylmyyttä. Vähän niin kuin olisi sammuttanut auton. Osa toki kehui aidosti ja oli aidosti läsnä - sellaista treenaamista oli ilo katsoa.

      Minun pitää tehdä klinikasta yksi tehtävä, katsotaan jos siitä tulisi julkikelpoinen niin voisin jakaa sen täälläkin? Tosin tehtävän tekoa vähän vaikeuttaa se etten nähnyt molempia päiviä enkä kaikkia ratsukoita.

      Poista
    2. Niin, toivottavasti mainitsemillasi osallistujilla tuo klinikan osallistuminen on todella toivetta muutokseen ja oppimiseen eikä "statuksen" kannalta osallistumista. Ja toivottavasti ajatukset jäävät itämään takaraivoon, vahvistuen siellä ajan mittaan eikä unohtuen. :)

      Poista
    3. Minäkin olen aika skeptinen sen suhteen, että jos on tapana ratsastaa voimalla ja asenteella "kyllä hevonen alkaa totella kun laitetaan tottelemaan", niin pystyykö sitä enää muuttamaan mikään. Sinällään kyllähän tälläkin tyylillä ratsastavat käyttävät istuntaansa ja varmasti saivat siihen vinkkejä klinikasta. Ei se silti poista sitä että tarvittaessa hevonen voidaan vetää kankiohjasta suppuun ja survaista kannuksilla, jos se ei reagoikaan niin kuin toivottiin.

      Poista
  2. Sä olet kyllä velho kuvailemaan. Mun täytyy lukea nyt moneen kertaan tuo teksti, kuulosti niin älyttömän hyvältä tuo halaaminen, takareisi...kaikki. Ja se pitkämielinen suhtautuminen. Kerrassaan hienoja ohjeita.
    Melkein harmittaa, että valutsin noista kahdesta klinikasta sen Warwickin, vaikka sekin oli kyllä hyvä, ja opitkin tuli jo hyödyksi maastossa ollessani. Mutta kyllä tuo White kuulostaa ihan huipulta. Olispa mahtavaa, jos tekisit siitä vielä toisenkin postauksen!

    Mun yläpuolella katsomossa istui myöskin joku kireän ja nimekkään näköinen vanhempi nainen. Puhui arvostellen ja sitten alkoi näyttää puhelimestaan videoita vieruskaverilleen. Äänet täysillä. Video jatkui ja jatkui. Käännyin ja kysyin, voisiko mahdollisesti laittaa äänettömälle. Rouvakukalie ei värähtänytkään, jatkoi vaan. Tollasta kireää kylmyyttä oli tosiaan havaittavissa joissain ratsukoissakin. Ja sitten oli ihania tapauksia, jotka iloisena kehuivat hevosiaan aidosti.
    Jos multa ikinä loppuu kehumisen ilo, niin lopetan ratsastuksen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulle kolahti Richardin opeista varmaan eniten se että ei saa panikoitua jos hevonen ei heti tule siihen mihin odotit. Ja oli aika lohdullista että samaa ohjetta toistettiin ratsukoille kesken laukkapiruetin :D On jotenkin luonnollista vetää kroppa kramppiin ja voimistaa apuja ja alkaa puristaa jos hevonen ei heti reagoi oikein. Ei hevonen pääse nostamaan selkäänsä ja kantamaan jos ratsastaja pusertaa vastaan.

      Tämä samainen kypärättömyyshenkilö myös aloitti kovaäänisen keskustelemisen siellä katsomossa. Minä nyt olin "töissä" klinikassa mutta jos olisin maksanut lippuni niin olisi kyllä korvennut kuunnella näiden ihmisten turinointia valmentajan oppien sijasta. Joskus oikein hämmentyy sellaisesta röyhkeydestä ja käytöstavattomuudesta.

      Poista
  3. Kiitos tästä, ja minäkin toivoisin kuulevani klinikasta lisää! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Katsotaan mitä saan paperille siihen koulutehtävään. Enemmän olisi tietty jäänyt käteen kun olisi ehtinyt katsoa kaikki ratsukot ja molempina päivinä, mutta aina ei voi voittaa.

      Poista
  4. voi, Richardin klinikka olisi ollut ihanaa nähdä! Mutta nyt meni muut kiireet ja lompakon kannalta miinusmerkkiset menot edelle. Tuolla tavalla meidän oma valmentajakin yrittää meikäläiselle opettaa istunnan kanssa ratsastusta. Ja hänellä on kyllä sellaiset hevostaidot joita ei voi kuin ihailla, ja olla iloinen että tykkää myös meikäläisen hevosta ratsuttaa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On aika makee tunne kun jollain pienellä lihaskiristyksellä tai painonsiirrolla saa aikaan ison muutoksen. Silloin ainakin minua alkaa yleensä hävettää kaikki muu säätämiseni, kun en ikinä tajua tarpeeksi ajoissa kuinka pienellä ja herkällä tavalla niitä muutoksia voisi saada aikaan jos osaisi :)

      Poista
  5. Aamen! Mä olen myös aika lailla menettänyt uskoni ns. moderniin kouluratsastukseen, eikä tippaakaan harmita, ettei Willistä tullutkaan kilpahevosta. Ituhippeillään onnellisina keskenämme täällä puskissa kenenkään näkemättä tai häiritsemättä. Eikä tarvitse katsella kireitä ratsukoita ja väkivaltaisia apuja ympärillä. Olen tullut tosi kriittiseksi sen suhteen, kenen opeista suostun maksamaan ja varsinkin kenet päästän Willin selkään/muuten käsittelemään sitä. Melkein ne ihmiset on yhden käden sormilla laskettavissa. Richardista olen kuullut vain hyvää, olisi ollut kiva päästä seuraamaan klinikkaa.

    Willi on opettanut tuota virheiden sietämistä ja rauhassa tekemistä. Se on luontaisesti vähän hidas reagoimaan, ja tarvitsee aikaa tehdäkseen esim. siirtymiset hyvässä tasapainossa. Tätä malttia toivoisi myös varsinkin nuoremmille ratsastajille. Meidänkin tallilla on muutamia ihan taitavia ja varmasti hyvää tarkoittavia nuoria ratsastajia, jotka ovat kuitenkin oppineet tähän vallitsevaan "kaikki-heti-nyt"-kulttuuriin, jossa hevosen oletetaan konemaisesti tottelevan silmänräpäyksessä kaikkia pyyntöjä ja jossa virheistä rangaistaan. Olihan sitä itsekin nuorempana paljon ehdottomampi monen asian suhteen, mutta jos nuoret näkevät vain väkivaltaista ratsastusta ympärillään, niin tottakai sitä pidetään ns. normaalina tapana toimia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On sääli, että jos ilmoittaa vastustavansa tätä ns. modernia kouluratsastusta, on seuraava aste heti ituhippeily. Ymmärsin siis kommenttisi sarkastisuuden, mutta mitä yleistä keskustelua lukee ja kuulee, niin jos olet hevosen asialla, olet heti kukkahattu etkä ymmärrä oikeasta ratsastuksesta mitään.

      Tuo kaikki-heti-nyt oli juuri yksi osatekijä joka minua särki kun katselin klinikkaa. Eräs ratsukko teki takaosakäännöksiä jotka eivät ottaneet sujuakseen. Richard sanoi "collect him more, he's not collected enough", ja ratsastaja vain käänsi huonon käännöksen, ja heti perään uuden huonon käännöksen, vaihtoi äkäisesti suuntaa ja teki taas huonon käännöksen, sen sijaan että olisi kävellyt siinä ympyrällä eteenpäin, koonnut käynnin rauhassa ja kääntänyt hyvästä askeleesta. Ja kun tämä valmistelematon äksy kääntely ei tuottanut toivottua tulosta, kävivät otteet yhä kiukkuisemmiksi. Ei siinä mitään reuhtomista ollut, mutta hevonen joutui valmistelemattomana tehtäviin joita se ei siinä hetkessä ymmärtänyt. Varmasti siis osasi käännökset, mutta jostain syystä ratsastaja ei voinut hyväksyä että siinä hetkessä ne eivät tulleet kuin apteekin hyllyltä.

      Poista