Vanha tuttumme hiekka. Niin ainakin luulisin. Toivoin, että pystyisin lykkäämään psylliumkuurin aloittamista vielä hieman lähemmäs mahdollista pakkaskauden alkamista, mutta toiveeni taitaa olla turha.
Pena oirehtii taas mahaansa tutuilla tavoilla - ensin alkoi etujalkojen nostelu ja lepuuttelu kavion kärjellä, kun harjaan etusia ja lapoja. Silloin sanoin ääneen, että nyt se tekee vasta tätä enkä ole ihan varma, onko sillä vaan sähläpäiviä vai onko tämä oire. Sanoin, että vielä ainakaan se ei reagoi satulointiin ja vyönlaittoon. Kului ehkä päivä taikka kaksi niin sain irvistyksen kun laitoin satulavyön. Taas nimenomaan vain satulavyön laittamisesta ihoa vasten. Samoin irvistys tulee kun laittaa kättä satulan ja lavan väliseen osioon. Sieltä on kopeloitu koko kesä ilman mutinoita, kun on sovitettu jokanäköistä satulaa ja aseteltu niitä oikealle paikalle, tämä ei liity nyt satulaan. Tämä liittyy taas sinne mahaan ja suolistoon. Siellä on taas jotain sinne kuulumatonta.
Pena on nyt ollut tarhassa kaksi viikkoa ja siinä ajassa se on tonkinut koko ison tarhan ympäri, kaivanut kuoppia ja syönyt juuria ja pudonneita lehtiä ja kaikkea mahdollista. Tuntuu että pääni räjähtää kun mietin syitä sen tonkimisvimmalle, enkä vain keksi mitään. Koen kammottavaa jäytävää syyllisyyttä siitä, että hevoseni haluaa jatkuvasti mussuttaa maasta jotain. Ja mussutus siis alkaa heti, kun heinä loppuu. Nälkäänsä se ei voi tonkia, työnnän siihen niin valtavat määrät heinää ettei sen vain voi olla nälkä. Sillä on kaverit ja puunoksia ja aktiviteettia, mutta silti sille mielekkäintä on kaivella maasta jotain juurenpätkiä.
Keikautin Penan ruokinnankin uuteen uskoon hetki sitten. Jätin siltä pois teolliset rehut ja siirryin yksinkertaiseen, suolistoystävälliseen malliin. Nyt Pena syö melassileikettä, sinimailashaketta, Progutia, kivennäistä ja kalkkia. Ajattelin, että jos kuitenkin suoliston bakteeritasapainossa on jokin niin pielessä että se laukaisee tuon tonkimisen. En tiedä. Ehkä se sitten vain on niin ahne.
Ja jotta ilo ei päättyisi tähän, olen jo ehtinyt tälle syksylle hoitaa yhden tukosähkyisen hevosen, joka on myös rutiinisti saanut syksyisin psylliumit edellisessä kodissaan ja nyt sitten vetikin psylliumin aloituksesta itsensä ähkyyn. Hevonen keräsi kaasua tukoksen taakse niin että paisui silmissä aivan muodottomaksi ja oli tietenkin tuskaisen kipeä. Sunnuntaipäivystykset ja letkutukset ja 12 tunnin talutuskävelypäivä saivat minut miettimään, että ehkä katson vielä pari päivää jotta tämän yksilön suolisto alkaa taas toimia normaalisti ennen kuin aloitan Penalle psylliumin. Kahta ähkyistä en pysty samaan aikaan hoitamaan ja valvomaan, siihen ei yhden ihmisen resurssit riitä.
Tää on niin tätä hevosten kanssa! Ennen ajattelin että onpa kätevää kun psylliumilla saa hiekan pois mutta nykyään tosiaan saa miettiä uskaltaako sitä antaa kun on kuullut niin paljon noista ähkyilijöistä. Toivottavasti ruokavaliomuutos auttaa Penaa ja mahavaivat helpottavat.
VastaaPoistaNo voi nenä. :( Toivottavasti uusi ruokinta alkaisi tuottamaan tulosta. Tsemppiä!
VastaaPoistaOu nou! :/ Toivottavasti saat Penan kuntoon pian!
VastaaPoistaVaikka varmasti osa hevosista tykkää tonkia enemmän, uskon kyllä siihen vaikuttavan ruokinnan myös. Meidän Otto tonki paljon enemmän edellisessä paikassa, jossa heinä ei ollut niin hyvälaatuista. Voiskohan jostain yrttikuurista olla apua? Musta tuntui, että meidän Masaan viime talven kesäihottumayrtit vaikutti tosi positiivisesti.
Meillä minä vastaan itse heinän valinnasta ja hankinnasta, koska pyöritän tallia työkseni. Heinän laadukkuudesta ei siis ole kyse, itse asiassa olen miettinyt onko tilanne jopa päinvastoin - liian hyvin sulava heinä jättää hevosen elimistön työttömäksi liian pitkäksi aikaa?
VastaaPoistaTasapainoilen heinän laadun suhteen siinä välillä, että meidän harraste- ja kilpakäytössä olevat asiakashevoset pysyvät hyvässä kunnossa vähillä väkirehuilla, mutta ettei heinä kuitenkaan ole niin vimpanpäälle priimaa, etteikö sitä voisi syöttää lihomisen pelossa muuta kuin jonkun säälittävän 8 kg/vrk. Eli ennemmin valitsen hieman köyhempää heinää jotta sitä voi rohkeasti syöttää niin paljon että hevosilla ja suolistolla on tekemistä, mutta kuitenkin niin ettei kenenkään tarvitse litrakaupalla työntää hevoseensa lisärehuja heinän arvoja korjatakseen. Nykyinen harraste(kilpa)hevonen ei tarvitse oppikirjan ykkösluokan ravintoa voidakseen hyvin, omistajan vain toisinaan on vaikea uskoa että rakas heppanen voisi paremmin aika paljonkin köyhemmällä ruokavaliolla. Toki tiedän että hevosille myös syötetään tämän väittämän varjolla jotain ihan järkyttävää ojanvierustoilta niitettyä kuraa (hintaa tietty tuplat koska se on "luomua"), enkä ole senkään kannalla, mutta noin karrikoiden, hevonen ei tarvitse samanlaisia valkuaismääriä heinässä kuin lypsylehmät, eikä harrastehevosen heinäruokinnan ihanteen pitäisi olla se taulukon kärkipäässä oleva ravintoarvolukema.
Seuraava vaihtoehto heinänsyöttöön ja tekemisen lisäämiseen olisi vapaa heinä, mutta sekin on Penalla kokeiltu - se muuttaa paalin sisään asumaan, syö siinä nukkuu siinä ja paskoo siinä. Slowfeed-verkolle se nauroi, pujotteli itsensa sen alle ja jatkoi touhujaan. Eikä muuten tasaannu heinänsyönti ajan mittaan, Pena veteli läpi talven n. 30 kg heinää päivässä slowfeed-systeemeistä huolimatta. Ja se on kuitenkin nippanappa hevoskokoinen poni!
Minä en henkilökohtaisesti usko noihin yrtteihin. Minusta ne ovat hevosväen tämänhetken kuumin villitys (heinän sokerihysterian ohella), ja todennäköisesti ratkaisu ongelmiin löytyy ihan jo siitä, että yrttikuurit edellyttävät kaikkien muiden lisärehujen tipauttamista pois hevosen ruokalistalta. Näissä ruokintajutuissa on niin vaikea tehdä objektiivisia havaintoja hevosen voinnin parantumisesta ja huonontumisesta ja siihen johtaneista syistä. Uskon yksinkertaisuuteen, laiduntamiseen ja heinäruokintaan ja mahdollisimman vähään ja yksinkertaiseen lisärehustukseen, JOS sille on tarvetta. Usein ei ole, omistajasta vain on kiva antaa hepukalle se puoli litraa jotain aamuin illoin. Minustakin ;)
Täällä ei vielä (kop, koputan puuta) tongittu maata. Sama pelko mullakin, että toistuuko edellisen vuoden piina. Nyt laitettu slowfeedinverkkoja useaan paikkaan. Teolliset kivennäiset+rehut olen jättänyt pois jo keväällä, Better Choicen yrtit niiden tuli niiden tilalle. Tehonhan näkee oikeastaan vasta siitä, tuleeko ongelmia masun kanssa kevääseen mennessä, eli vähän skeptinen olen noiden suhteen, mutta oman mielenrauhan takia pakko niitäkin kokeilla. Psylliumia ajattelin antaa vasta lumien tulon jälkeen, mikäli oireita ei sitä ennen tule. Tonkiminen nimittäin satavarmasti alkaa heti kun psylliumia annetaan. -K
VastaaPoista