tiistai 24. syyskuuta 2013

Hammaslääkärissä

Meillä kävi tänään koko tallin hevoset läpi hevosten hampaisiin ja purentoihin perehtynyt eläinlääkäri. Hän kävi meillä jo aiemmin kesällä hoitamassa yhden hevosen hampaat, ja kun silloin seurasin toimitusta, vakuutuin siitä että jatkossa uskon hevosteni hampaat hänen käsiinsä. Ensinnäkin hänellä on mahtava hevossilmä, hän käyttäytyy hevosten seurassa niin kuin mielestäni tulee käyttäytyä, ja se ammattitaito ja paneutuminen jolla hän hevosen hampaita ja purentaa analysoi, on ihan ällistyttävä. Meilläkin on vedelty vain kunnaneläinlääkärin toimesta suitsait vähäsen raspilla sieltä täältä ja hyvä tuli, mutta nyt kun olen päässyt seuraamaan ammattilaista työssään, häpeän sitä etten ole ennen älynnyt panostaa hevosen hammashuoltoon.

Olennaista on, että hevonen on kunnolla rauhoitettu. Siis ihan todella niin tokkurassa, että sen suuhun päästään kunnolla ja rauhassa katsomaan, ihan sinne takimmaisiin poskihampaisiin saakka. Koska ne ovat juuri ne hampaat, joihin ei ylletä sillä puolivillaisella rauhoituksella ja parilla raspinvedolla. Lisäksi on tärkeää että käytössä on oikeat välineet - kunnon päätuki hevoselle ja liuta erilaisia raspeja, käsi- ja sähkökäyttöisiä. Eläinlääkäri myös näytti sen raspin, joka yleensä on ainoa väline jolla taviseläinlääkärit hampaita hoitavat, ja se on tarkoitettu ainoastaan viimeistelyyn! Tämä eläinlääkäri myös selostaa koko ajan, mitä tekee ja tuntee, ja antaa (tai oikeastaan käskeekin) hevosen omistajan katsomaan ja tunnustelemaan suuta ja hammasrivejä sekä ennen toimenpiteitä että sen jälkeen. Olen oppinut ihan valtavasti tämän päivän aikana!

Penan suussa tilanne oli kohtalainen. Osasin odottaa, että siellä on jotain, mutta olin silti hieman järkyttynyt, kun sillä oli poskien limakalvoilla pieniä arpia ja yksi ruvella oleva haavakin, joka on tullut sinne viime viikkoina. Haavat tosin selittyvät sillä, että piikkejä oli melko runsaasti ylä- ja alahampaiston keskivaiheilla. Eläinlääkäri ei osannut sanoa, johtuvatko piikit purennasta, joka ei ollut ihan priima mutta ei myöskään susihuono, vai vain siitä, ettei hampaita ole aiemmin hoidettu tai saatu hoidettua kunnolla. Lisäksi Penan etuhampaat olivat aika karut, niistä näki selvästi että se nakertaa hampaillaan muutakin kuin ruohoa. Ja siis sehän nakertaa kaikkea, aivan kaikkea.

Penalle määrättiin kontrollikatsaus puolen vuoden päähän, jolloin nähdään, tekeekö se puolessa vuodessa samanlaista piikkiä siitä huolimatta, että suu saatiin nyt hoidettua oikein. Jos ei tee, niin sille saattaa riittää yhdeksän kuukauden tai jopa vuoden hoitoväli. Ero hammasrivistössä oli kyllä aika mykistävä, kun kokeilin ensin sitä sahalaitaista piikkimerta, ja sitten hoidettua riviä. En ihmettele, että sellaisella suulla on vähän nihkeää ottaa kuolaimesta tukea... Toivon että muutos näkyy positiivisesti Penan ratsastettavuudessa.

*

Surullisempia uutisia sainkin sitten Immun 24 v. hampaista. Siellä ei ole enää mitään tehtävissä, hampaat ovat loppuunkuluneet, minunkin kokemattomaan silmään karun näköiset. Immu syö vielä niillä ihan hienosti, mutta kulumat ovat pysyviä, eivät korjaannu enää.

Jälleen ollaan askel lähempänä viimeistä päivää. Päätös on kypsynyt minussa jo useamman kuukauden ja tämä taas vahvisti sitä. Minun vanhan rakkaani kilometrit alkaa olla täynnä - suru on minua suurempi ja tuntuu tukahduttavana puristuksena joka puolella kehoa. Pelkään sitä itkun ja kaipauksen määrää joka tulee Immun jälkeen, pelkään elämääni ilman Immua, sillä Immu on ollut aina eikä kukaan voi olla Immun veroinen.

Minun vanha rakas.


3 kommenttia:

 1. Voi Immua... :( ja sinua Sanna... Vinkun viimeisenä päivänä en pystynyt edes hengittämään. Muistan tuon tunteen, kun pelkäsin hirvittävästi sitä hetkeä ja ajattelin etten ikinä ole siihen valmis. Tärisin ja oksensin. Enkä ollutkaan, se oli vain tehtävä. Jälkeenpäin voin sanoa, että hirveämpää oli ennen kuin jälkeen..vaikeampaa oli itse "valmistautua" ja päästää irti kuin selviytyä siitä että Vinkkua ei enää ole. Olo oli jopa helpottunut jälkeenpäin. Kasvatin ja kasvatin tuskaa kunnes sitä päivää ei enää voinut siirtää. Pitkitin sitä täysin itseni takia. Pystyin siihen kai vain ajatellen kipua jota hän varmasti tunsi jaloissaan, en edes muista, se oli kuin humalassa, en muista siitä hetkestä mitään. Jos olisin kutsunut eläinlääkärin aiemmin, olisin itse säilynyt terveempänä, henkisesti. Ja varmaan fyysisestikin. Kun muistelen tuota ahdistusta ja tuskaa, rupeaa vihlomaan eri puolille kroppaa, joten se on varmasti edelleen muistissa jossain takaraivossa... Mutta selvisin siitä. Olen vahvempi kuin luulin. Enää ei itketä ja voin muistella hymyillen, vaikka kaipaan. Kukaan ei tosiaan ole samanveroinen, eikä tarvitsekaan, vaikka rakas on Ekikin.

  Suru, stressi ja ahdistus ei tee sinulle hyvää tuossa tilassa :/ Yritä vain nauttia jokaisesta päivästä yksi kerrallaan Immun kanssa, niinkuin varmasti yritätkin. Ohjaa ajatuksesi muualle, onnellisiin asioihin ja siirrä suru myöhemmäksi jos vain onnistut. Tunteesi voimistuvat nyt raskauden aikana, älä pelästy sitä, (tulet huomaamaan...) ja sinun pitää nyt olla hiukan itsekäs, oman ja vauvankin terveyden vuoksi...

  Sinä selviät siitä!

  -Sonja-

  VastaaPoista
 2. Kiitos Sonja! Olen surrut Immua enemmän ja vähemmän aktiivisesti jo puolitoista vuotta, siitä lähtien kun myin sen satulan sulle. Silloin jo tiesin, että meidän yhteinen aika on loppumassa. Siitä lähtien kaikki on ollut hiljaista luopumista, vaikka Immu onkin voinut hyvin ja näyttää päällisin puolin voivan edelleen. Mutta tämä viimeinen vuosi on vanhentanut sitä tosi paljon, fyysisesti ja henkisestikin. Tuntuu että sen jo ennestään tosi lyhyt pinna on vain lyhentynyt ja kaikenmoinen malttaminen ja odottaminen saa sen todella raivostumaan. Se on niin kuin dementoitunut vanhus, äkäinen heti jos kaikki ei mene tismalleen niin kuin aina ennenkin.

  Olen surressani päätynyt samaan kuin sinäkin - uskon että tämä aika tässä ja nyt on surun kannalta se kaikista pahin, kun koko ajan odotan sitä päivää jolloin Immu lähtee. Kaikki käytännönjärjestämiset siihen päälle, kun pitäisi jaksaa olla vahva ja järkevä. Sitten kun lopetuspäivä on ohi, ei enää tarvitse olla huolissaan, saa surra ja antaa surun myös mennä.

  Tähän suruun ei liity mitään muuta kuin puhdasta ikävää. Immu on elänyt mahtavan elämän ja se on ollut mulle niin tärkeä ja merkittävä, mä olen aina tehnyt sen hyvinvoinnin vuoksi kaikkeni. Mulle ei jää mitään jossiteltavaa, koska näen, että sen nyt vaan on aika lähteä täältä. Sitä ei voi mikään muuttaa, se ei tule enää nuoremmaksi eikä sen kuulukaan. Se on tehnyt työnsä ja antanut itsestään kaiken, ja on tosi loogista, että mun ensimmäinen hevoseni on myös ensimmäinen, josta luovun. Immu on opettanut mulle kaiken ja se opettaa mulle sen vaikeimmankin.

  VastaaPoista
 3. Niinpä, vain ja ainoastaan sinä tiedät miten Immu voi, näet ne pienimmätkin muutokset jokainen päivä, jokainen hetki ja tarkkailet sitä kokoajan.. Ja koska on niitä pahempia päiviä kun kurkkua kuristaa enemmän kuin toisena, olen huolissani sun voinnista. Ettei niitä päiviä olisi ihan hirveästi! Tuo on pitkä aika surra ja stressata, itsekin murehdin ja "kypsytin" päätöstä kaksi vuotta, (tuntuu niin tutulta...) ja se tuntui jäävuorelta hartioilla. Sen kaksi vuotta Vinkkuhan oli lähes kokoajan kipulääkkeellä, lopuksi kokoajan ja ontui silti...en voinut enää siirtää ja siirtää sitä päivää. Jälkeenpäin se tosiaan oli jopa helpotus ja nyt tuntuu että oli hölmöä lähes sairastuttaa itsensä. Eihän sitä tosin tietenkään voi tehdä ennen kuin on ihan pakko... Tosiaan outoa, että näköjään pystyn sen tuskan tuntemaan vieläkin kun muistelen sitä luopumisen tuskaa, hurjaa, tiiliskivet kasaantuu vatsanpohjaan, rintaa puristaa ja kurkkuun tulee pala kun kirjotan tätä! Muuten ei oikestaan tulekaan sitä hirveää päivää enää muisteltua eikä siitä enää muistakaan kaikkea, tosin en haluakaan, muistelen mielummin jotain muuta, hyvää :)

  Kuinka voikaan olla niin surullinen toisen puolesta, ja toisaalta taas, myös onnellinen. Eri asioista siis.

  Terveitä päiviä ja siunausta sinulle, ja tietysti myös Immulle (niitä "terveitä")!

  VastaaPoista