tiistai 27. joulukuuta 2016

Jo joulu joutui


Joulu tuli, oli ja meni. Kelit ovat etelässä hiissanneet aivan vallan ihmeellisesti vesisateesta jäiseen hyhmään ja tänä aamuna oli yllätys suuri kun maassa olikin liki kymmenen senttiä lunta! Minun kun piti alkaa rouhia jäistä kentänpintaa ratsastuskuntoon. No ei sitten, käyhän se näinkin.


Tallin ovelta
Joulun aika on yllätyksiä täynnä. Tuli toivottuja lahjoja ja ei-toivottuja lahjoja ja jotain aivan odottamatonta myös. Kaikelta siivoamiselta ja vieraiden viihdyttämiseltä olen ehtinyt vähän ratsastellakin. Kuvat tältä päivältä!


Toivottu lahja: kuvien treenitakki. Yhdistelmä kevyttoppaliiviä/takkia ja teknistä kangasta. Pysyy kylmänarat paikat lämpiminä mutta hikoavat paikat viileinä. Tykkään!

Ei-toivottu lahja: Tapaninpäivän aamuna tein aamutallin ihan normaalisti enkä tajua miten ykskaks iski aivan hillitön kramppi selkään, lapaluiden väliin. Minulla tulee helposti hermopinne yhteen nikamaväliin mutta saan sen nykyisin itse auki. Tämä kramppi veti koko kropan niin jäkkiin ettei auttanut kuin kölliä keittiön matolla selällään ja henkiä ihan vain pinnallisia pikku hengityksiä. On yritetty särkylääkkeet ja -voiteet ja rullailtu pilatesrullalla (mikä yleensä pinteen avaa) ja liikuttu ja levätty ja ties mitä. On vaan ja kiristää. Nyt jo sen verran parempi että pääsen liikkeelle, mutta auts. En tykkää!

Ajattelin, josko Pena tarjoilisi pikku rytkäytyksen joka järjestelisi nikamani taas kotoiseen järjestykseen, ja kiipesin kyytiin. Ei tullut kekkulointia tällä kertaa. Tuli muutamia kuvia joista tein muutamia havaintoja.


1. Käynti on kamalan vaikeeta. Valitsin käyntikuvista parhaan ja sekin on tämmöinen. Rintakori alhaalla mennään, takakorkeus loistaa ja mikä on tuo ratsastajan takanoja herranjesta sentään.2. Supsun supsun. Ravaako se vai peruuttaako. Yritys on ravata vaan aika ankeeta on. Kuva tosin on otettu sen jälkeen kun Pena kompastui laukassa, suuttui, pukitti, rynnisti ja otin sen takaisin haltuun. Korvakin on ihan rutussa kun sinne meni varmaan suuttumuskärpänen.3. No niin! Parempi meininki mutta epätarkka kuva! Elämä on. Toverit koirat vartioi ja suojaväriin pukeutunut ipana pyllistelee hiekkalaatikossa.4. Laukannosto ja palikat kohdillaan! Satula on muuten Amerigo Vega Siena Special Monoflap, jäi meille vuokralle ja katsotaan, löytäisikö se meiltä ihan pysyvän kodin.5. Lisää laukkaa, vaan hetkinen nytkö olen etukenossa?! Joo-o. Note-to-self: nyt vauhtia siihen valmennusasiaan.

Meidän talven työsarkaa ovat aivan vallan perusasiat. Suoraksi, pohkeiden väliin ja pohkeiden eteen, tuntumalle. Se vaatii yksitoikkoisen oloista perusratsastusta, loputtomasti kääntämistä, uudelleen ja uudelleen etuosan korjaamista takaosan reitille, jalalla muistuttamista että eteen mennään silloinkin (ja juuri silloin!) kun ranka hetkellisesti suoristuu ja paino siirtyy takajalkojen kannettavaksi. Sinun täytyy odotuttaa etujalkoja jotta voit ajaa takajalkoja, sanoi kouluratsastusope, uudestaan ja uudestaan. Ja sitä me harjoitellaan.

Maailman nätein punainen!

Ja se odottamaton jouluylläri: Sain ratsastusopen töitä. Pari päivää viikossa isolla pirkanmaalaisella laatutallilla, täydet ryhmät, ratsastajia alkeista heA -tasolle, lapsista sennuihin. Aivan huikean jännittävää ja kutkuttavaa! Ja lopun ajasta kuljen ympäri maakuntaa opettamassa ja ratsastamassa. Kas kummaa, taas taitaa tulla leipä pöytään hevoshommista.

Uusi, tuleva vuosi näyttää yllättävän valoisalta.

19 kommenttia:

 1. Huisisti onnea tuosta jouluylläristä! Hieno juttu, että hommia löytyi!
  Näitä toisten ratsastuspostauksia lukiessa on viime aikoina tullut sellainen tunne, että itse elelen valovuosien päässä siitä, kun osallistuin tunneille tai ratsastin muuten vaan "ihan tosissani". Kyllä sitä Vihrun selkään jo kaipaakin, mutta tällä hetkellä riittäisi ihan pelkkä kävelykin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Uskon että kaipuu ratsaille on kova, teillä on ollut surkeita sattumuksia ihan riittävästi. Tai no, ei kai mammalomia voi ikinä sanoa "surkeiksi sattumiksi", mutta kun ne mammalomatkin ovat olleet sairaslomia... Mitenkäs se paikka jossa kävit joskus tunneilla?

   Poista
  2. Siellä en ole käynyt aikoihin tunnilla, oikeastaan en sen jälkeen, kun Sulo myytiin. En tiedä olisko siellä hevostakaan, millä haluaisin ratsastaa. Ja rehellisesti sanottuna, ei ole kyllä yhtään ylimääräistä rahaakaan ratsastustunneille menemiseen, siitä pitää kaikki eläinlääkärilaskut jne huolen.

   Poista
 2. Kivaa nähdä ratsastuskuvia. Hienot te!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivaa on saadakin ratsastuskuvia! Fiilis selkään on aina erilainen kuin miltä se sitten lopulta näyttää. Välillä tuntuu paremmalta kuin miltä näyttää, ja toisinaan päinvastoin.

   Poista
 3. Onnea työpaikasta!

  Ratsasuskuviakin on kiva nähdä, joskaan noin kriittisesti en itse kuvia osaa katsoa mitä sinä tilannekuvauksia annoit. Sen kiinnitin huomiota, että näissä kuvissa näyttää, ettei Pena ojenna etujalkaa loppuun asti ei käynnissä eikä ravissa mutta jos siellä on rautakangen niellyt kuski kyydissä pidättelemässä hengitystä krampin pelossa niin ei kai sitä oikein voi odottaakaan. Mutta tuo minulla nyt ainoana "pisti silmään".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä havainto Laura, ja ihan tosi. Jännittyessään Pena vetää etuosansa ihan jäykäksi eikä nosta yhtään etujalkojaan (jos siis esim. radalla se jännittää niin se ihan todella meinaa kaatua kun kulkee suorin, matalin etujaloin). Ja viimeksi kun sitä on hierottu, sillä oli kireyksiä tuolla etujalkojen ojentajissa. Hmm. Täytyykin kiinnittää tähän huomiota nyt taas tarkemmin.

   Olettaisin, että kun sille saisi rakennettua lisää voimaa ja kantokykyä, se jaksaisi nostaa etuosaansa ja etujaloille jäisi aikaa ojentua loppuun asti. Ja tosiaan, tällä ratsastuskerralla minä en ainakaan tehnyt mitään sille helpommaksi kun koitin olla asennoissa joissa ei pistä selkään.

   Poista
 4. Onnittelut työpaikasta! Kyllä se kummasti elämää helpottaa, kun on tasainen tulonlähde. Pena on hienon näköinen, vaikka itse katsotkin sitä kovin kriittisesti. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kun se tuntuu selkään niin paljon kivammalta kuin miltä näyttää :P Nätti hän ainakin on!
   Mutta joo, raha on tervetullutta, vaikka siis yrittäjyyttä tietää taas tämä kuvio. Mihinkä sitä karvoistaan pääsisi, ehkä se vaan on mun kohtaloni.

   Poista
 5. Tuo kramppi/kiristys, millainen sun ruokavalio on? Lyhyesti, ravintorikkaan ja puhtaan ruokavalion rinnalla voisit hyötyä magnesiumista, hyvin imeytyvässä muodossa, esim. sitraattina ja laadukkaasta MSM eli rikki valmisteesta, esim. Puhdistamo MSM+C

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No herttinen, keskitytään nyt kuitenkin hevosblogissa hevosasioihin ja niihin joita tykkään täällä itse jakaa ;)

   Poista
 6. Kivat kuvat ja oot kyllä turhan kriittinen, mä en esimerkiksi näe mitään ihmeempää takanojaa ekassa kuvassa. Mä olen muuten katsonut tuota takkia ja juurikin harmaana, mutta oli jo loppunut. Toivottavasti satula on hyvä. Se näyttää jotenkin pienemmältä tuolla Penan selässä kuin edellinen. Amergoissa on aika lyhyet siivet, sekin voi vaikuttaa.
  Tännekin vois tulla pikkuisen lunta. Näyttää niin paljon nätimmältä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Satula näyttää todella pienemmältä ja aattele, se on 17,5"! Mun on siinä hyvä olla, mahdun kunnolla. Tuo takki on kiva, tosin aika pientä kokoa. Tuo mun on kokoa 40. Tummansininenkin on siitä ihan sievä!

   Poista
 7. Mikä merkki tuo takki on? Hieno Pena :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on tää http://www.hankkija.fi/Hevoset_ja_lemmikit/ratsastaja/ylaosat/kevyttoppatakki-zoe/
   Ja nyt toki joulun jälkeen alessa... Murr.

   Poista
 8. Okei, täältähän selvisi mikä satula teille jäi Amerigoista :) miten niin satulakuume päällä... ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, vuokralla se on vielä ja topattiin osittain uudelleen, mutta tuskin haluan tästä luopua, hyvä satula ja tyytyväinen hevonen!

   Poista