sunnuntai 28. toukokuuta 2017

Luota vaistoon

Tänään kävi hieroja kopeloimassa Penan läpi. Olin kutsunut hänet siksi, että halusin ammattilaisen näppiarvion siitä, onko Pena lantiosta vinossa ja vaatisiko se "kovemman luokan hoitoja" eli kiropraktikkoa tai osteopaattia.

Tämän kevään teema on ollut huononeva vasen puoli. Takaosa on vähän vasemmalla koko ajan, vasemman istuinluun alle on vaikea löytää hevosta ja jotenkin se vasen kylki ei ole siinä, ei kanna, ei kuljeta eteenpäin. Tämä heijastuu myös käteen, vasen suupieli ei tunnu ohjaan samalla lailla kuin oikea. Vasen laukka on ollut heikompaa, tosin Penalla laukkojen heikkous ja vahvuus vaihtaa puolta aika ajoin, mutta nyt vasemmassa on ollut eri tavalla hankaluutta ja kulmikkuutta. Myös vapaana ollessaan Pena on laukannut pääsääntöisesti oikeaa laukkaa, tai ristilaukkaa niin että takaosa pysyy oikeassa laukassa vaikka etuosa vaihtaisi vasemmaksi.

Mietin, aiheutanko minä vinouden ratsastuksellani, mutta kun katsoin Penaa lainakuski-Roosan alla ja kysyin, miltä vasen tuntuu, niin Roosa sanoi että tuntee ettei hän saa vasemmalta mitään. Kentänlaidalta näin myös sen että vasen kankku oli ajoittain alempana kuin oikea. Ja kun näitä havaintojani listasin hierojalle tänään ääneen, totesin vielä senkin ettei Pena koskaan seiso takajalat tasan. Ja muistin että se kaatuikin talvella kerran liinassa kesselöidessään.

Loppuviimein oirelista oli aika pitkä, vaikka samaan aikaan Pena on suorittanut hyvin eikä ole ollut kipeän tai haluttoman oloinen. Hieroja vahvisti havaintoni - hän katsoi Penaa liikkeessä kun kävelytin sen laitumelta talliin ja sanoi, että periaatteessa lantio keinuu normaalisti mutta välissä on askeleita jolloin tapahtuu jotain mikä ei ole ihan säännöllistä. Samoin käsittelyn yhteydessä Pena kyllä käänsi lantiotaan molemmille yhtä paljon, mutta käytti eri lihasryhmiä kääntäessään oikeaan tai vasempaan. Kaikki löydetyt kireydet olivat selitettävissä lantion alueen ongelmilla, ja mikä mielenkiintoisinta, kireä vasen puoli etuosasta (lavat, kaulan liittymä) pehmeni kun lantion alueen sai hierottua auki. Hieroja siis ensin tunnusteli Penan pintapuolisesti läpi, sitten työsti sen kireimmän alueen eli vasemmalta lantion seudulta, kun sitten meni työstämään etuosaa, olikin se auennut jo siitä lantion käsittelystä. Mutta eri tavalla nyt sai käyttää voimaa ja työtä ennen kuin hieroja sai lihakset pehmeäksi, ja hän muistelikin että kun Pena on aiemmin aina ollut superhyvässä kunnossa niin nyt joutui jo oikeasti vähän hieromaan.

Positiivista oli se, että Pena ei ollut kipeä hierottaessa eli se otti kyllä hoidon vastaan. Mutta negatiivista oli se, että kun lihaskireydet saatiin auki, huononi lantion kääntyminen. Jokin jostain ei ole kohdillaan, ja Pena kompensoi sitä kannattelemalla lantiotaan lihasvoimalla.

Kysyin, onko se vain tapa seistä ettei Pena aseta takajalkojaan koskaan rinnakkain. Nyt sellaista asentoa haettiin hoidon aikana moneen kertaan, koska tarkasteltiin takaapäin, miten lantio liikkuu ja kääntyy, ja joka kerta oli todella hankalaa saada Penaa asettamaan jalkansa tasan. Hieroja vastasi, että hänelle on koulutuksessaan painotettu, että hevosen täytyy pystyä seisomaan tasajaloin. Syitä kyvyttömyyteen/haluttomuuteen sen sijaan on miljoona joten diagnoosia ei tämän oireen perustella saa kiinni, mutta että oireeksi se tulee lukea.

Summa summarum, sain mitä hain eikä vaistoni pettänyt tässä asiassa. Hieroja sanoi, että jos olisi hänen hevosensa, niin hoidattaisi kiropraktikolla tai osteopaatilla. Kuulemma molemmat hoitavat samaa asiaa mutta lähestyvät hieman eri näkökulmista. Sain suositukset, ketä kysyä, joten nyt sitten vain tuumasta toimeen. Ovatko nämä nyt sitten hyviä vai huonoja uutisia, en osaa sanoa, mutta tämmöisiä uutisia kuitenkin.

7 kommenttia:

 1. Positiivista on myös se, että sulla oli fiksu hieroja, kuka ohjasi paremmin auttavan tahon puoleen, eikä tyyliin esimerkiksi sanonut, että kymmenellä hieronnalla saan sen kuntoon. Mun mielestä se on parasta asiakaspalvelua, että voidaan todeta se, ettei itse pysty asioille mitään, ja hei, kysypä tältä tms.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on totta! Hierojamme ei hiero päätoimisesti koska koki turhauttavana sen että asiakkaat odottavat häneltä quick fixiä eivätkä sitoudu hevostensa kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Hän koki että valtaosa oli niitä asiakkaita joiden kanssa yhteistyö takkusi ja vain murto-osa sellaisia, joiden kanssa homma toimi. Hän on kyllä suorapuheinen, eikä sellaista nykyään taideta oikein arvostaa jos kaiken pitäisi olla vain naminami hyvähyvä ja päähän silittelyä. Mikään tahditon törppö hän ei kuitenkaan ole, mutta välittää hevosista aidosti ja haluaa aina nähdä koko kokonaisuuden. Ja niinhän se on, kaikki vaikuttaa kaikkeen ja lihashuollossakin suuri osa työstä tehdään itse kotona eikä taianomaisesti hierojan näpeissä kerran kuussa tms. Ehdoton kultakimpale tämä hieroja!

   Poista
 2. Olipas ammattitaitoisen kuuloinen hieroja! Ja mielenkiintoisia löydöksiä. Miekin olen pitkään miettinyt Ripelle osteopaattia tai kiropraktikkoa. En ole saanut aikaiseksi tilata, kun on aina niin vaikea sovittaa aikatauluja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mekin saatiin aika vasta heinäkuulle!! Ja toki osui sellaiseen päivään jolloin mun pitäisi olla toisaalla opettamassa. Hankalaksi menee. Mutta odotan mielenkiinnolla mitä silloin selviää. Pelkän hieronnan jäljiltä Pena oli parempi ratsastaa, edelleen kyllä vino, mutta ei niin työläs jumpata suoremmaksi.

   Poista
 3. Inhottaviahan nämä on, mutta hyvä että valveutunut omistaja ja fiksu ammattitaitoinen hieroja. Mitä tulee tuohon naminami-juttuun niin on muuten totta. Olen jopa joutunut lohduttamaan ihmistä, joka pahoitti mielensä "kun hänen hevosensa on hierojan mielestä ihan paska", "emme enää asioi tuon kanssa". Koska hieroja mainitsi, että hevosella on "lavat kovin jumissa". Palaute ja ehdotukset otettiin moitteena ja haukkuna. Me ihmiset ollaan ihan uskomattomia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arvaa ottaako sitten päähän jos kiropraktikon käsittely ratkaiseen kaikki vinousongelmat :D Kun olen vuosia miettinyt, että olisi ehkä syytä joskus kokeilla.

   Ja juu, ihmiset ovat uskomattomia välillä, esimerkkisi oikein alleviivaa sen.

   Poista
 4. Ketä osteopaattia suosittelisit? Tsi kiropraktikkoa? :)

  VastaaPoista