sunnuntai 20. marraskuuta 2016

Case: satula

On äärimmäisen hämmentävää tajuta että satulan sovittaminen ongelmaselkään saattaa olla jopa kohtuullisen mukavaa. Toistaiseksi se vain näyttäisi edellyttävän melko suurta budjettia, mutta aiempien vuosien kärvistelyihin nähden meillä on mennyt aika kivuttomasti.

Aurinko, armaani ja arvokas satula!
Hankalaselkäinen hevonen myös pakottaa omistajansa oppimaan satulansovitusta. Alan olla aika haka sanomaan jo valokuvasta, mikä käy ja mikä ei. Nyt ensi kokeilulle hain kolme satulaa myyjäliikkeestä ja niistä kaikki olivat ratsastuskelpoisia ilman mitään kikkailuja tai mutinoita. Merkki joka tähän problemaattiseen pikku selkään käy, on näköjään Amerigo.

Lyhyt, kaareva, takakorkea

Leveä säkä, leveä selkäranka, runkotyyppi mallia pallokala
Koska (tuhat) kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa, tässä satulansovitusajatelmia kuvamuodossa.


Amerigo CC 17,5" W

Ensiksi: minun lyhytselkäisen hevoseni selkään meni täysin kivuttomasti 17,5 istuinkoon satula?!? Myyjä sanoikin satuloita esitellessään että älä nyt pyörry mutta tässä olisi 17,5-tuumainen jota voisit koittaa. Meidän oma satula, Frank Baines, teetettiin meille niin että hevosta vasten on 16,5-tuumaisen satulan systeemit mutta istuin on 17" (koska minun jalkani eivät vain mahdu pienempään ilman että painopisteeni työntyy takakaarelle).Paneelien toppauskulma ei ihan optimi? Tosin tällä hetkellä tämä on ollut se satula jonka kannsa Pena on liikkunut parhaiten. Se tosin voi olla myös ihan kuun ja tähtien asennostakin kiinni... Siksi en voi valita Penan satulaa vain yhden tai kahden ratsastuskerran perusteella. Oikeasti huonot tosin osaan raakata pois ihan jo vartin ratsastuksella, sen verran nasevasti Pena ilmoittaa jos puristaa.

Vyö kiinni
+ Hevonen liikkui hyvin ja tyytyväisenä.
+ Sovittamistani edullisin (!!)
+ Istuinkoko jossa oikeasti mahduin olemaan ilman kompromissin tunnetta

- Paneelikulma?
- Toppaukset vähän kovat. Joissain Amerigoissa on vissiin ollut villan kanssa jotain laatuongelmaa, tästä kirjoitti Liisa jokin aika sitten.
- Flättärimalli. Tämä on siis close contact-satula, ja jos en ihan väärin muista niin tässä on estesatulan runko ja koulusatulan "kuoret". Minä haluun munakuppimallisen satulan!
- Oma fiilis siitä että alapohkeeni on vähän holtiton. Saattaa johtua laakeammasta istuimesta yhdistettynä "liukkaaseen" nahkaan. Toisaalta nyt kun olen ratsastanut useamman Amerigon niin mulla on kaikissa vähän sama fiilis. Että alapohje huitelee. Liittyy sittenkin ehkä siihen että näissä satuloissa ratsastajan painopiste tulee huomattavasti edemmäs kuin muissa, mikä siis lyhytselkäisellä hevosella on ehdoton plussa. Mutta fiilis on alkuun aika outo.

Amerigo Classic 17,5 " MW

Satulat ovat yksilöitä. Tämänleveysmerkintä on medium wide, mutta istuin Penalle leveyden puolesta moitteetta.Loivempi paneelikulma kuin edellisessä satulassa

Vyö kiinni

Lapaluun pää

Viimeinen kylkiluu
Tätä en ratsastanut lainkaan. Olin sitä mieltä että se on hieman liian järeä Penan selkään. Etenkin epäilytti tuo miten lähelle se tuli edestä lapaluun päätä. Se on Penalla juuri se herkkä piste - jos satula yhtään ahdistaa sitä edestä, se jäkittää itsensä kokovartalokipsiin. Myyjä katsoi nämä kuvat ja sanoi, että hänestä satula ei ole liian iso ja että kannattaa ratsastaa, mutta se on nyt jäänyt muiden, parempien ehdokkaiden myötä. Plussaa kuitenkin kuppi-istuimesta ja paremmasta paneelikulmasta!


Amerigo Vega Close Contact Siena Special 17" XW

Taas yksilöeroja: extrawide ihan vallan hyvä.


+ Nätti pikkuinen satula! Moni satula näyttää järeältä lyhytrunkoisen Penan selässä. Tämä ei.
+ Nahan laatu on sellainen nahkea. Hyvä pito!
+ Pena liikkui kivasti ja etenkin teki siirtymisiä alaspäin rentona ja tyytyväisenä liikkuvalla selällä. Nämä ovat viime aikoina olleet tosi työläitä.
+ Istuvuus hevoselle ihan nappi. Paneelikulma hyvä, sopii pallokalalle. Ei liian pitkä. Leveys hyvä, myös vyö tiukalla ja ratsastaja kyydissä, vaikka epäilin että osoittautuu liian leveäksi.

- Flättäri! Tosi flätti flättäri. Nahkea nahka auttoi hyvän perstuntuman löytämisessä mutku mää haluaisin koulusatulan joka on koulusatula takakaarestaankin. Voinko vinkua tällaista asiaa jos satula sopii hevoselle näin nätisti?

Eikä sitten muita miinuksia ole. Eräänlainen miinus sekin.


Amerigo Vega Siena Special 17" W

No sitten se mitä oikeastaan alunperin halusinkin Penalle sovittaa. Tämä sekä muutoin samanlainen, mutta puolta tuumaa isompi toverinsa haettiin meille noiden kolmen edellä mainitun sovittelun jälkeen. Sivuhuomautuksena kerrottakoon että on muuten aika visusti pysynyt satulahuone lukittuna nyt kun siellä keikkuu viisi enemmän ja vähemmän uudenkarheaa Amerigoa...Hirveän huono kuva, sorry. 


+ Sivuprofiili, ah mikä istuvuus!
+ Nyt on kuppi-istuin. Mahduin tähän ihan kelvollisesti vaikka Amerigot ovat pientä istuinkokoa ja istuin on kunnolla kuppimainen.
+/- Pena oli tämän kanssa ihan kesseli ratsastaa. Saattoi johtua tai olla johtumatta satulasta. Saattoi johtua myös vesisateesta ja vapaapäivistä. Oli kireä kuin viulunkieli alkuun, mutta kun sai vähän latua, alkoi liikkua oikein mallikkaasti. Laukassa oikein hyvä. Siirtymiset oikein hyvät. Loppuraveissa oikein hyvä, kunnes, kuin salama kirkkaalta taivaalta, kaasu pohjaan, sivuliirtoa ja jättimäinen pukki. Notkeesti liikkuu selkä. Pysyin kyydissä silkalla sisulla, en halunnut maakosketusta erittäin märkään hiekkaan.

- Tuo paneelien toppauskulma! Miksei se voi olla niin kuin flätissä ystävässään? 17,5-tuumaista en edes ratsastanut, se oli vielä pullerompi takaa. Tosin myyjä sanoi että Amerigot ovat vaikeita sovittaa itse, ne kun saattavat jäädä paljonkin takaa irti ja "läpättää" kun hevonen liikkuu, ja silti olla hyviä ja hevoselle miellyttäviä. Johtuu juurikin siitä että painopiste on tuotu oikeasti eteen ja selkä pääsee nousemaan ja työskentelemään. Tämän saman kuulin Amerigojen isältä, Peter Menet'ltä, kun hän piti satulaklinikkaa keväällä Ypäjällä.
- Tuliko tämä säästä ihan vähän turhan liki hevosta kun ratsastin? Huomasin tsekkailla sitä vasta ihan lopuksi kun oltiin jo märkiä sateesta ja hiestä, enkä siinä tahmeudessa oikein saanut luotettavasti sormiani etukaaren ja huovan ja harjan ja kaiken sekaan.
- En enää tiedä, onko tämä miinus vai ei, mutta oli taas inasen se fiilis että alapohje jää irti hevosesta. Laukassa huomasin että tarvitsin paljon takareisien lihaksia voidakseni istua. Toisaalta Richard White ainakin sanoo, että nimenomaan takareisi on se jolla istunta vakautetaan ja polvi vapautetaan satulasta. Ehkä istuinkin oikein?

Alkuviikosta oli vielä ihanaa. Nyt sataa vettä. 


Summa summarum

Meidän vanha satula on kaupan. Ihana on. Saa ostaa pois!
Uutta ei vielä ole. Kysyn nyt vielä myyjän fiilikset tästä viimeisimmästä ja ratsastan sen uudestaan nähdäkseni, oliko poni kesseli vain kesseliyden vuoksi vai satulan vuoksi. Sitten ehkä alan metsästää sitä täydellistä yksilöä. Jos siis tuo toppauskulma on ongelma.

Saatan sittenkin perua sanani siitä että tämä on ihan mukavaa! Mutta Pena on kyllä mukava. Ihan kahjo se on, pinkeä ja energinen, mutta jotenkin taas tykkään siitä älyttömästi. Harjailen ja rapsuttelen ja siinä se malttaa olla vaan. Ja sitten kun on ne hetket ratsastuksessa kun se on siinä ja erillisyys jotenkin häviää. Se on hieno tunne se!

18 kommenttia:

 1. Satulat! Mutta huippua, että teillä on jopa vaihtoehtoja - muitakin kuin mittatilaus. Löytyisiköhän Ruusallekin sopiva Amerigo, jos kerran niissä on hyvä istuvuus lyhyeen selkään? Tosin en kyllä tässä vaiheessa tiineyttä ostaa mitään kallista satulaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuuleman mukaan Amerigo Vega 16" on pieni kuin "nuken satula", joten voisi ehkä olla potentiaalinen Ruusalle!

   Poista
  2. Melkoisen nukkemaiselta näyttää esim. tämä http://www.satula.com/index.php?tid=6879&l=1 joten Minna, teillä olisi varmasti toivoa! Ja istuvuus kaarevaan selkään on suorastaan liikuttavaa :D

   Poista
  3. Amerigon 16" on kyllä tosi lyhyt!

   Poista
 2. Olipa mielenkiintoista lukea näitä. Meillä ongelmana oli useimmissa satuloissa se, että vaikka istuisi hyvin edestä ja takaa, jäi keskeltä ilmaan. Esimerkiksi tuo flättäri CC jäi ilmaan, mutta sitten Vega taas ei.
  Tunnistan tuon alapohje irti -fiiliksen, se taitaa johtua tuosta painopisteen muutoksesta. Jonkun verran auttoi, kun satula topattiin uusiksi ja vähän ryhdikkäämmäksi edestä. Kaikkein eniten mua on auttanut toi häntäluu satulan sisään -ajattelu tän satulan kanssa, saan pidettyä ehkä sen avulla juuri siellä takareisissä lihakset jämäkkinä, mene ja tiedä.
  Toi on just niin vaikeaa, kun hevosella voi olla ketkuilupäivä ihan jostain muusta syystä kuin satulasta johtuen. Ota siitä sitten selvää. Vuokraus ois tietty yks vaihtoehto aluks, niin varmistuisi asiasta.
  Löytyiskö tuota Vegaa vähän laakeammilla takatoppauksilla? Tai voisiko niitä muokata?
  Oot kuitenkin jo pitkällä tässä sovitusrumbassa, kun enää tarvitaan hienosäätöä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyselin ja katselinkin itse noita Vegoja, kaikki laakeammin topatut oli Oulussa... No posti kulkee ja Kusti polkee (ja nykyisin myös luo lumet ja leikkaa nurmikot, heh heh). Ja laakeamman mallisissa oli hintaakin lähemmäs 3500 e, ja siinä on yks tonninen liikaa siihen nähden mitä hampaat irvessä olisin valmis maksamaan.

   Mulla on muutenkin vähän kriisiä kun Pena on mulle liian pieni ratsu. Kun se kulkee selkä alhaalla, mun pohkeiden alla ei oikeasti ole mitään. Sitten kun satula vielä korosti tätä ominaisuutta, meinasi iskeä epätoivo. Ikävä tunne kyllä pienenee ja jopa häviää kun Pena alkaa kantaa, mutta siihen saakka on kiikkerää. Tilannetta ei auta että koulussa ratsastelin sitä isoa rahtilaivaa. Aiemmasta postauksesta voi katsoa, missä mun pohkeeni sen kyljissä on, koulujalustimilla! Kontrasti on melkoinen siirtyä näiden kahden hevosen väliä.

   Poista
 3. Mulla on myös ollut uuden satulan kanssa alapohje irti-tunne, ja videolta on näkynyt että jalka heiluu. En tullutkaan ajatelleeksi että se johtuisi painopisteestä, mutta kuulostaa kyllä järkevältä syyltä. Meillä ei siis Amerigo vaan Equipe. Leolle koitettiin myös tuota Amerigon close contactia, se sopi ponille mutta mun oli huono istua siinä. Aivan liian flättäri mulle...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä yllätyin ettei olo ollut niin huono noissa close contacteissa kuin pelkäsin. Etenkin tuossa Vega-flättärissä se tahmea nahka auttoi paljon. Mutta koska Pena on notkea poika loikkimaan, arvostan kaikkea tukea jotta en joka pompusta sylje hiekkaa :D

   Poista
 4. Apua mikä flättäri... siis minä joka inhoan syviä kuppipenkkejä en kuitenkaan ihan tuohon ääripäähän kykenisi lähtemään, en oikein mitenkään. Kyllä saa olla onnellinen oman ruunan säästä ja satulansijasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinä ei ollut yhtään niin huono istua kuin pelkäsin! Tosin ponilla on ponin liikkeet joten ihan hirveästi ei tarvita tukea jos se kulkee kaikilla neljällä jalalla ja tasaista latua. Mutta kun ei aina kulje :D

   Poista
 5. Mulla ainakin istunta parantunut huomattavasti, kun ostin laakeammalla istuimella satulan, siihen päälle vielä polvipaikkahousut, niin tadaa, pakko istua oikein tai siellä lentelee miten sattuu :D Jollain superreaktiivisella ei varmaan maailman turvallisinta kaikissa tilanteissa, mutta jos tuossa penkissä saa opetteltua istumaan, sitten pysyy kyllä kyydissä kovemmassakin menossa, kunhan alkujärkytyksestä istuimen suhteen on toipunut :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä taas näen asian niin että satulan tehtävä on helpottaa ratsastajan rentoutumista ja liikkeessä vaikuttamista. Jos jo pelkkä kyydissä pysyminen vaatii lihastyötä, ei rennolle vaikuttamiselle oikein jää tilaa. Toki jokaisen keho on erilainen, hevosten liikkumisesta puhumattakaan. Koulussa olen päässyt ratsastamaan hevosia, joiden ravia ei ole toivoakaan istua estesatulalla, mutta koulusatulalla siellä on jopa aika kiva olla. Satulalla on valtavan suuri merkitys!

   Poista
  2. Mulla on niin paljon kremppaa selässä, että sen vuoksi liikkumavara varmaan tuntuu musta paremmalta. Ja tossa huomaa todella helposti satulan painopisteen,onko oikein. Mutta nää on niin ihmuskohtaisia juttuja, toinen tykkää toisesta,toinen toisesta. -K

   Poista
 6. Kivan kattavat analyysit olet kirjoittanut! :) Meillähän oli Vegan estesatula kokeiltavana silloin liki pari vuotta sitten. Ja kun myyjäyritys tuossa kivenheiton päässä sijaitsee niin varmaan Amerigoja tulee taas kokeiltua kun jossain kohtaa uutta satulaa aletaan katselemaan. Tosin reilun tonnin yleissatulan muuttaminen koulu + estesatuloiksi, varsinkin jos puhutaan Prestige/Amerigo-hintaluokasta, on jo isompi taikatemppu. ;)

  VastaaPoista
 7. Hih, tämä postaus tulikin esille Googlesta kun etsiskelin satulakokemuksia. Meille olisi nyt tyrkyllä tuo Vega Close Contact Siena Special ja nimenomaan XW:nä mistä mietin onko ihan hiukan liian leveä. Kyllä tuon kanssa kelpaisi ratsastaa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä sovitin noita niin ison liudan että sanon sillä varmuudella: yksilöitä ovat eikä leveysmerkintää kannata lukea kovin ryppyotsaisesti. Toistaiseksi Amerigot ovat pitäneet hintansa aika hyvin joten EHKÄ siitä vielä saisikin jotain jos vaihdon aika joskus taas koittaa.Niinhän se tahtoo olla että mitä edukkaampi satula, sitä vähäisempi jälleenmyyntiarvo...

   Poista
  2. Joo, nyt kun katsoin ajatuksella nämä niin tuo XW:hän vastaa muiden mallien Widea noin suurinpiirtein. Ja tänään sitä uudestaan syynättyäni päädyin siihen että se vaan on tuon mallinen.
   Tuoreemmat postaukset luettuani tosi hyvä kuulla kokemuksia kun satula on ollut jo hetken käytössä :)
   Laitoin just tänään kuvat "meidän" Amerigosta (hmmmm, miten niin meidän....;)) myyjälle ja lauantaina saan tutun hevoshierojan tsekkaamaan sen. Eli kyllä tässä jo hieman mietinnät etenee josko siitä saataisiin pidemmän aikavälin satula. Vielä pitäisi löytää samantyyyppinen edullinen "lottovoitto"-estepenkki kun tuo teidän näyttää olevan :)

   Poista
 8. Heissan, mitä tarkoitat paneelikulmalla ja toppauskulmalla? Amerigo itsellä ja koitan samaistua :)

  /Hanni

  VastaaPoista