perjantai 28. lokakuuta 2016

Rehunhakureissu Strömsön hengessä

Suunnitelma:
pikavisiitti ipanan kanssa paikalliseen K-maatalouteen ennen sen sulkemisaikaa hakemaan säkki kivennäistä ja mashia.

Toteutus:
Oltiin n. tunti ennen lähtöä katseltu ikkunasta että sataa reippaanlaisesti vettä ja että Sisse seisoo uudessa katoksessa, ai miten kiva että katos kelpaa! Mutta missäköhän Pena on kun sitä ei näy ollenkaan. En uhrannut tälle ajatukselle sen enempää aikaa, koska tarhan joka kolkkaa ei näe ikkunasta kuitenkaan. Kuinkas sitten sattuikaan että kun olimme ipanan kanssa lähdössä maatalouskauppaan, kävinkin kurkkaamassa tarhaan vielä uudestaan. Ja siellähän se Pena oli, aidan väärällä puolella...

Havaintoa seurasi rämpimistä korkkarit jalassa vesimärässä tarhassa ja epätoivoinen vuoropuhelu hevosen kanssa, joka seisoo jumissa ryteikössä jossa on kaadettuja pajupuita, tukkeja ja ties mitä puusilppua.
- Mitä ihmettä sinä siellä teet??
- ...
- Älä nyt mene minnekään tai sää rikot ittesi, tule nyt tänne! Samasta lävestä takaisin kun tulitkin! (sisältää epätoivoista kiskomista loimen kaulakappaleesta koska hevosella ei luonnollisestikaan ole riimua päässään, sekä voimakasta akrobatiaa ojan yli, samaan aikaan kannatellen aitalankoja ylhäällä. Huom. edelleen korkokengät jalassa)
- ...
- Nyt perkele! Sinneniin!

Epäilemättä sukellustaktiikalla oli tarhasta poistuttukin, koska voimasanan lisääminen vuoropuheluun aiheutti sen että Pena laski päänsä, luimisti korvansa ja loikkasukelsi ojan yli ja kannattelemieni lankojen ali takaisin tarhaan ja poistui takakengät vilkkuen rikospaikalta. Analysoin vauriot: kolmesta aitalangasta vain alin oli poikki. Kaksi ylempää lerpatti. Kaksi tolppaa huojui ja heilui, n. kaksisataakuusikymmentä eristintä oli vääntynyt ja/tai poikki. Ja juu, langassa ei ole ollut sähköä koska en ollut ehtinyt/viitsinyt vielä hakea paimenta laitumen reunalta, koska hyvinhän ne siellä pysyy ilmankin. Niin, kunnes karkaavat.

Korjausoperaatioon meni tunti. Vettä satoi, ipana ilmoitti että "kaadoin vähän hiekkaa kissan päälle", ipana tuli luvatta tarhaan, aina puuttui joku työkalu ja piti juosta, Pena kävi pällistelemässä kättensä jälkiä, korkkarit oli litimärät ja siistit kauppareissuvaatteet hailakka muisto vain. Lopulta oli aita kunnossa ja paimen viritetty ja päästiin lähtemään reissuun.

Eikä se sen paremmin mennyt siellä K-maataloudessakaan. Halusin Krafftin Miner Blå -kivennäistä ja Krafftin Mashia, enkä saanut kumpaakaan. Ensin unohdin lompakkoni autoon, sitten kassa sanoi että juu on Miner Blåta, maksoin ja kun katsoin kuittia niin sinne olikin lyöty joku Speedexin kivennäinen. Kun sitten setvin tilannetta maatalousmyyjän kanssa, selvisi ettei Miner Blåta ole vaan pitää tilata, eikä ole sitä Mashiakaan. Lähdin kotiin Black Horsen Mashin kanssa ettei ihan hukkareissu tullut, ja ipanakin sai maatalousmyyjän pöytälaatikosta lakritsia. Ja kotona hevoset olivat molemmat tarhassa, ja katoksessa sadetta paossa, eikä niitä huvittanut lähteä sieltä sisään vaikka huutelin.

Ehkä kuitenkin plussan puolella, tämä päivä.

17 kommenttia:

 1. Hehhehe. :) Anteeksi, että vähän hymyilyttää. Ja miten voikin olla noi K-maataloudet niin vaikeita. Harvassa on ne kerrat, kun olen sieltä saanut haluamaani heti mukaan, vaikka se heidän kotisivuillaan onkin.
  Kerran olisin halunnut tota Speedexin kivennäistä, mutta meillä ilmoittivat, että ei heillä ole ja nostelivat käsiään, kun sanoin että te olette jälleenmyyjiä. :D

  Niin mielelläni kun K-maataloutta tukisin, niin huokaisen helpotuksesta, kun tänne kyläpahaseen päätettiin pystyttää Puuilo. Jos siellä ei ole haluttua rehua, niin sen voi ihan itse nettikaupasta sinne tilata ja he ilmoittavat kun se on noudettavissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin olen aiemmin asioinut rehuasioissa vain Agrimarketin eli Hankkijan kanssa, mutta nyt kun halusin Krafftin kivennäisen (ja mashin mitä vaan merkkiä kunhan samasta osoitteesta) niin piti mennä K-maatalouteen. Sama ensiviba tuli mullekin, kassa oli pihalla kuin lumiukko ja se maatalousmyyjäkin jonka kanssa asioin, oli titteliltään konemyyjä... Korvasi tosin osaamattomuutensa reilulla flirtillä ja tarjoamalla lakritsia pöytälaatikosta ;D Mutta ihmettelen että myyvät Krafftin rehuja eikä varastossa ei ole MITÄÄN ko. merkin öööö neljästä eri kivennäisestä??

   Aiemmin olen saanut oravannahkakaupalla St. Hippolytin rehuja mutta nyt kontaktini vaihtoi rehumerkkiä Criolloon, jolla taas on vain täysrehuja eikä kivennäistä ollenkaan. Vaikeaksi menee.

   Poista
 2. Mikähän siinäkin on, että hevoset ja ponit osaa kyllä taituroida itsensä hienosti lankojen ulkopuolelle, mutta ei sitten millään meinaa päästä takaisin tarhaan tai laitumelle? Ei voi edes yrittää, koska ne langat.

  Kiitos piristyksestä, vaikkei olekaan tarkoitus toisten ahdingolle naureskella, mutta kyllä tämä hymyn kirvoitti huulille :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä muakin hymyilytti, Pena parka oli niin eksyneen näköinen siellä ryteikössä kun ei oikein päässyt eteen eikä taakse. Sillä on tollon tuuri, ei naarmun naarmua missään vaikka tosissaan seikkaili aika pahassa paikassa.

   Poista
 3. Sorry kauhiasti, mutta muakin nauratti aikalailla. Kiitos illan hekotuksesta!

  VastaaPoista
 4. Aina pakkautuu tämmöset kum asti samalle päivälle. Haha, kiitos kevennyksestä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä! Vesisade ja kello käy uhkaavasti perjantaipäivänä kohti liikkeen sulkemisaikaa...

   Poista
 5. Muistanko oikein, että olet aiemmin syöttänyt Hippolytin rehuja? Miksi ilmeisesti ei enää niitä?

  VastaaPoista
 6. Tuolla ylempänä jo kerroinkin että mulla oli aiemmin hyvä diili kaverini kautta hippolytin rehuihin, mutta nyt hän vaihtoi Criolloon jolta ei löydy lainkaan kivennäistä. Penalle ei voi syöttää ohjeenmukaisia määriä mitään täysrehua joten kivennäinen tarvitaan. Ei siis sen suurempaa draamaa taustalla, edelleen syöttäisin hippolytiä jos sitä saisin minulle kannattavalla diilillä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ok! Mitä Pena tällä hetkellä syö, tietysti heinän lisäksi? Kerroit aikaisemmin että otit analyysin heinästä, onko tulokset tulleet?

   Poista
  2. Saatanpa kirjoittaa ruokinnasta vielä tarkemmin myöhemmin. Heinä oli valkuaisköyhää joten sen puutteita täydentämään otin rypsirouheen.

   Poista
 7. Mää niin tiedän nuo tunteet.
  Eikä paljoa naurata. ;)

  VastaaPoista
 8. Moi! Kannattaa tsekata Vilomix Finland Oy:n tuotteet hevosille. Jos tarvetta vain kivennäis,- ja hivenaine lisärehulle, heillä on mielestäni hyvän oloinen sellainen hevosille, TalliPro Mineraali, siinä on hivenaineet paremmin imeytyvässä muodossa, glysiinikelaatteina. Myös Hiveplex on mielestäni loistava tuote, hivenaine lisä, sisältää sinkkiä, mangaania, kuparia ja seleeniä, hivenaineglysiinikelaatteina, kantaja-aineena ruokintakalkki. TalliPro Mineraali ei sisällä lainkaan vitamiineja, joten ne täytyy ottaa muualta, Vilomixilta löytyy tuote ADE Forte, ADE-vitamiinipelletti.
  Löytyy heiltä täysrehujakin!
  Mulla itselläni tosin kokemusta ainoastaan Hiveplexistä, johon olen erittäin tyytyväinen! Syötän sitä omalleni ripauksen St. Hippolytin kivennäisen lisäksi täydentämään sinkin ja kuparin saantia, joita Suomessa heinässä lähes poikkeuksetta niin pieniä määriä, että lähes mikä tahansa kivennäinenkään ei pelkästään täydennä niiden saantia riittävästi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heillä on hyvä palvelu, tuotteita voi ostaa alue-edustajien kautta, ovat tuoneet tuotteet suoraan tallille. :)

   Poista
  2. Kiitos vinkistä, onkin mulle ihan uusi tuttavuus.

   Poista