torstai 23. kesäkuuta 2016

Kuinka ponista tuli hevonen ja muita klinikkakuulumisia

Klinikkapäivä onnellisesti ohi, ja kotiintuomisina hyviä uutisia.

Kintereiden kuvissa ei näkynyt muutosta kahden vuoden takaiseen, eli kintereet olivat edelleen siistit ja "terveet". Eläinlääkäri myös avasi minulle tuota nivelrikko -termiä ja sanoi, että lääketieteellisesti sen alle menee ihan kaikki poikkeamat joita nivelessä voi nähdä. Hänen tulkintansa Penan v. 2014 ja nyt näistä 2016 kinnerkuvien muutoksista oli, että kyseessä on ennemminkin rakenteelliset poikkeamat kuin varsinaiset nivelrikkomuutokset, siten kuin maallikko sanan nivelrikko käsittää. Sama pieni terävöitymä näkyi molemmissa takajaloissa samansuuruisena.

"Kintereen muutokset eivät ole edenneet 2 vuoden takaisiin kuviin verrattuna ja ovat hyvin lieviä. Muutosten puolesta hevosta voi käyttää täysin normaalisti", oli kirjattu paperiin.

Juhannuskännissä klinikalla

Jos halutaan spekuloida, niin voihan olla että Penassa on jossakin jotakin, joka aiheuttaa sille epämukavuutta silloin kun sen pitäisi koota enemmän tai ponnistaa esteelle siitä mistä minä ehdotan. Yhtä vahvan painoarvon arvauksissa saa se, että hetkittäin vaatimustaso on vain ollut sen verran liikaa yli mukavuusrajan, että Penalla on keittänyt yli. Toistaiseksi en kuitenkaan koe tarvetta tutkituttaa hevosta enempää, vaan jatkamme harjoituksia ja muistamme myös nollata päätä välillä.

Matkalainen

Pena ansaitsee reissukäytöksestään täyden kympin! Kuinka mutkattomasti voikaan hevonen käyttäytyä. Harjaus, suojat, riimunvaihto, ja suorilta mitään miettimättä traileriin. Perillä yhtä kiltisti ulos trailerista, esimerkillistä ja levollista käyttäytymistä klinikalla, ja kotimatka aivan yhtä sujuvasti lastauksineen ja purkuineen. Se on uskomattoman hienosti hevoselta joka ei juuri koskaan käy missään, ja joka yleisesti ottaen kiihtyy nollasta sataan nanosekunnissa.

Mutta niin vain kävi että menin klinikalle ponin kanssa ja lähdin pois hevosen kanssa. Pena on nelivuotiaana mitattu 148 cm korkeaksi, mutta olen ollut melko varma että se on kasvanut korkeutta noista mitoista. Eläinlääkäri arveli ensin silmämääräisesti että Pena olisi peräti 153 cm korkea ja minun veikkaukseni oli 150 cm tai 151 cm. Suoritimme (epävirallisen) mittauksen ja, tadaa, tulos oli 150 cm! Pitääköhän blogin nimikin nyt muuttaa kun ei minulla olekaan enää Penaponia vaan Penahevonen...

Toinen huipputieteellinen analyysi tehtiin klinikkahoitajan kanssa Penan otsakarvojen pyörteistä. Arabit eivät kuulemma osta (arabi)hevosta ollenkaan jos sillä ei ole useita kunnollisia pyörteitä otsassaan, koska pyörteet ovat viisaan hevosen merkki!

Älypää vai ällipää, kas siinä pulma.

12 kommenttia:

  1. Hyviä uutisia on aiva kiva lukea! :) Nyt sitten vhän paremmalla mielellä treenejä tekemään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, joskus on tosi kiva olla vaistonsa kanssa väärässä :)

      Poista
  2. No ton parempaa klinikkakäyntiä ei voisi olla! Oikein hieno juttu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen tyytyväinen että käytiin ja tosi huojentunut siitä, että kintereet oli edelleen siistit. Kinnerpatit kuulemma alkavat kehittyä yleensä 6-7-vuotiailla hevosilla, joten kun Pena on jo 10 niin ehkä voisi käydä niin ettei sille niitä tulekaan?

      Poista
  3. Ihanaa lukea hyviä uutisia! Ja mieti, Penalla ja Vihrulla on säkäkorkeuksissa eroa vain 3cm!! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mandy on epävirallisen mittauksen mukaan 151, eli samoissa pyöritään!

      Poista
    2. Ajatella Anu! Suomenhevoset ovat kyllä monesti hämäävän ison oloisia vaikka sentit olisi mitä. Minä ratsastin koulussa aika hyvän tovin 143-senttisellä suokilla, eikä se tuntunut ihan mahdottoman pieneltä (paitsi oikein pitkällä koulujalustimella oli hiukan sellainen olo ettei pohkeen alla ole mitään). Mutta samankokoinen siro ponirotuinen olisi minulle auttamatta pieni.

      Liisan Mandy on jotenkin siromman oloinen, olisin veikannut sitä kuvien perusteella pienemmäksi jos ei olisi jo aiemmin ollut puhetta sen korkeudesta.

      Poista
    3. Mandy on siro, joskin keskikeho on hyvin kehittynyt :)

      Poista
  4. Hyvät oli klinikkatuomiset :)

    VastaaPoista
  5. Onneksi olkoon, onpa mahtavaa, että Pena oli terve ja käyttäytyi noin hienosti! Tuommoisen jälkeen varmasti nukkuu yönsä hyvin, kun hevosenomistajalla on lähes väistämättä aina huoli hevosensa terveydestä. Mä ainakin kuvittelen vähän väliä, että mun poni kärsii korventavista vatsahaavoista, kissing spinesista, nivelrikosta ja sokeudesta, vaikka se on 19-vuotiaaksi kaikilla mittareilla mitattuna hyvässä kunnossa. Sellainen läpivalaisulaite olisi ihana, jossa näkisi kaikki viat kerralla. :)

    Mulle kävi muuten sama homma tuon säkäkorkeuden suhteen. Papereissa lukee, että 147 cm, mutta poni tuntui kumman isolta siihen nähden. Sitten tuli tallikaveri kunnon mitan kanssa tallille ja kappas vaan, mun pikku ponny on 152 cm säkäkorkeudeltaan. No, onneksi tämä selvisi vasta sen pitkän esteponiuran jälkeen, muuten ei olisi ollut poniluokkiin asiaa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, kyllähän niitä vikoja voi löytyä jos oikein kaivellaan, mutta aika monesti vaisto sanoo vähän suuntaa mistä hakea ongelmakohtaa ja jos vikaa ei sieltä löydy eikä hevonen oireile niin pitäisi vain osata tyytyä siihen että hevonen on terve. Eikä menettää yöuniaan :) Ja siis tällä tarkoitan nyt sellaista tervettä huolettomuutta, en sitä että kinkkaavasta hevosesta ajatellaan viikko toisensa perään että se nyt vaan on "tuollainen", "kankea", "jäykkä aluksi" ja mitä näitä nyt on.

      Eipä kelpaa Penakaan poniluokkiin, mutta enpä ole minäkään ollut enää aikoihin poni-ikäinen ;) Eikä Pena lähde minulta mihinkään muualle paitsi taivaslaitumille, joten olkoon ihan julkisestikin ylikokoinen poni.

      Poista