torstai 5. toukokuuta 2016

Loimiraivo

On epäkohteliasta kirjoittaa pahaa toisista ihmisistä, tiedetään. Mutta nyt en jaksa hillitä itseäni: osuin tänään todistamaan kun yksityistallin asiakas, teinityttö joka vie äitiään kuin pässiä narussa, meuhkasi tallimestarille siitä että hänen hevosensa olivat ulkona ilman loimia. Onko täällä lukutaidottomia töissä kun tässä ohjeessa lukee että loimi päälle jos on alle 15 °C? Ja siis eteläisen Suomen sääkartta on näyttänyt tänään tältä:


Hevosella oli kuulemma mennyt selkä jumiin koska hevonen tarhasi puolitoista tuntia ilman loimea. Tytön toinenkin hevonen olisi pitänyt pukea kaulakappaleelliseen mustaan fleecevuoriseen sadeloimeen kun sen tarhavuoro alkoi klo 13. Tarhat sijaitsevat aurinkoisessa "kuopassa" jonne ei tuuli osu ja jossa ei varjonpaikkoja ole. Hevoselle käytiin mielenosoituksellisesti laittamassa paksu fleeceloimi päälle, ja kun hevonen tarhavuoron päätteeksi tuli sisään, oli loimi ja hevonen hikimärkiä. Tyttö jaksoi vaahdota, ettei loimi ole fleeceloimi (kun tallimestari sanoi ettei tässä tallissa tarhata fleeceloimet päällä) ja että ei ole kahtakymmentä astetta lämmintä (ei suostunut menemään katsomaan mittaria tallin seinässä).

Tytön äiti lupasi ostaa tytön hevoselle jonkun loimen jota se voi pitää. Yhtään järkevää perustelua sille, miksi hevosta pitäisi paistaa minkään loimen alla näissä keleissä ei kuulunut. Minä purin kaikin voimin huultani etten olisi puuttunut keskusteluun ja ihailin samalla tallimestarin ammattimaista tyyneyttä kuunnella sitä kalkatusta. Siinä tyttö sitten pesi sen tarhailusta hionneen hevosensa, puki sille uudestaan saman paksun fleeceloimen ja meni taluttelemaan hevosta loimen kanssa asvalttipihalle. Siinä suojaisassa, aurinkoisessa paikassa lämpömittari näytti 29 astetta.

Yöksi hevoset saivat päällensä bot-loimet ja fleecet. Tallista suljetaan kaikki ovet yöksi.

Ja ei, en ole loimittamista vastaan. Ymmärrän myös sen että joskus on kaikkien etu klipata hevonen (sitä muodin vuoksi klippaamista en ymmärrä, minusta esim. kolme- tai neljävuotias silkokarvainen pv voisi pitää villansa koska sellaisen viikottainen työmäärä on vielä niin vähäinen ja kevyt ettei klippaamiselle useinkaan ole muuta perustetta kuin omistajan tarve saada loimitella), ja tiedän varsin hyvin että on hevosia jotka ovat erityisen kylmänarkoja ja vaativat tarkkaa loimittamista. Mutta haloo, +20 ja auringonporotus ja kaulakappaleellinen sadeloimi normaalikarvaisella hevosella? Mahtaa hevosen olla kiva siellä. Ei ole selkä jumissa mutta on ehkä lämpöhalvaus.

Miksi pitää aina olla se yksi kiintiötörppö joka ei vain tajua?

25 kommenttia:

  1. Toi on kyllä niin syvältä. Meidänkin tallilla on nähty ihan samaa. Kerrankin eräällä teinillä oli itsellä narutoppi päällä, mutta hevoselle piti laittaa kaksi loimea ulos. Hevonen makasi selällään tarhassa ketarat ilmassa, jotta saisi edes vähän tuuletusta sitä kautta. Samaisella oli Ikean untuvapeitto parin-kolmen loimen alla talvella, kun se on kuulemma aina niin kylmissään.
    Aina puhutaan siitä, että tädit loimittaa liikaa, mutta mun kokemuksen mukaan teinitytöt on pahimpia, eikä heidän äideillään näytä olevan mitään sanomista asiaan. Hevosparat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep. Vaikka "hevosta ja ihmistä ei voi verrata", niin tällaisissa tapauksissa pitäisi kyetä ajattelemaan että jos yleisesti huonosti kylmää kestävä ihminen voi olla liki alasti (narutoppi ja minisortsit on lähinnä häveliäisyyttä eikä lämmikettä), niin luulisi että karvainen eläin tarkenisi ilman pukua.

      Poista
  2. Tätä hevosten yliloimitusta tällaisilla säillä voisi verrata koiran autoon jättämiseen.. Ei kyllä mitään järkeä, mun heppa tarhaa nakuna pikkupakkasellakin jos vaan aurinko paistaa eikä tuule, eikä tulisi mieleenkään nyt alkaa loimittaa kun itsekin läkähtyy huppari päällä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta! Yhtä avuttomia hevoset ovat loimissaan kuin koirat kuumassa autossa. Tosin koirapuolellakin olen todistanut yhtä paukapäätä jolla oli joku iso ja karvainen laumanvartija takaluukussa +30 °C helteessä kaupan pihalla, ja kun siihen puututtiin niin omistaja huusi että tekee koirallaan mitä tahtoo, vaikka ampuu sen tähän paikkaan. Silloin kyllä mietin että ampuisikin, pääsisi koira tuosta piinasta.

      Poista
  3. no huhhuh! siinä kyllä puuttuu teinitytöltä se kuuluisa maalaisjärki ihan kokonaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanos muuta. En tahtonut uskoa todeksi. Ja kun hän oli aivan aidosti sitä mieltä että hänen hevosensa tarvitsevat ne loimet...

      Poista
  4. Selmakin on hevonen joka on helposti paleleva, mutta se myös jumittaa lavat loimista, istuivat ne miten hyvin tahansa. Kevät on pahimpia aikoja, kun talvikarva ohenee ja sitten on +6 asteen sadepäiviä 4 m/s tuulella. Kyllä tutisee jos ei ole takki päällä. Mutta kuivat kelit vuoden ympäri voi olla tämäkin vilukissa nakuna. Suokeissakin on valtavasti eroja, toiset pärjää ilman suojaa noilla kevään sateillakin palelematta. Mutta kyllä se iho nauttii tuuletuksesta aina kun kelit suo ja hienoikin pv nauttii nakuilusta lämpimänä päivänä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yleensähän tähän loimitushulluuteen kuuluu myös se ettei loimet istu. Sitten hevoset seisovat 2-3 kinnaavan takin alla, eivät halua liikkua, tulevat kipeiksi jolloin toki loimitusta pitää lisätä...

      Ja juu, meilläkin Penaa puri pakkanen tänä talvena ja se sai jonkun kylmähyppykohtauksen (josta kirjoitinkin blogiin), ja jonkun aikaa se ulkoili kaksi ulkotoppaa päällekkäin ennen kuin ehdin alusloimiostoksille. Klippaamaton otus, mutta ei kasvata kunnon karvaa. Loimitan jopa kesällä laitumelle jos sataa yli puoli vuorokautta tai tulee vettä kovan tuulen kanssa. Käytännössä syksystä kevääseen ollaan loimessa. Minusta hevosen ei tarvitse pärjätä ilman loimea, sekin ääripää on mielestäni typeryyttä, mutta ehkä suurimmat ylilyönnit kuitenkin tulevat tuon liikaloimituksen kanssa.

      "Parhaimmillaan" talvella kohtasin hevosen jolla oli sisällä yöllä bot-loimi, tallitoppa 1, tallitoppa 2 ja päälle vedettiin ulkoiluun ulkotoppa. Ja puhutaan kuitenkin tallista jossa on ihan lämmitys eli lämpötila siellä +10 °C.

      Poista
  5. Mielestäni tuollaiseen loimittamiseen voisi puuttua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä kähyhän aiheutui nimenomaan siitä että loimittamiseen puututtiin. Tallimestari sanoi tallivuorolaisille, että loimitusohjeesta huolimatta hevosille ei pueta loimia päälle, koska niiden hyvinvointi on loimien alla vaarassa. Ja tallimestari otti asian esille asiakkaan kanssa, mutta sai vastaukseksi asiattomuuksia tyyliin "voin minä itse niitä tulla aamuisin loimittamaan jos te että viitsi, ei se ole minulle ongelma". Mitä sinun mielestäsi vielä voisi tehdä? Tällaisissa tilanteissa tallipitäjä / tallimestarit ovat oikeasti aika ankeassa tilanteessa. Asiakas voi periaatteessa tehdä mitä tahansa hölmöyksiä omalle hevoselleen, koska, no, on sen omistaja. Ja mikäli tallin toimintatapa ei miellytä, asiakas vaihtaa tallia sellaiseen jossa ei puututa. Tallit ovat todella hankalassa raossa näissä tilanteissa, koska jokaisesta asiakkaasta tulee pitää kiinni; ala on taloudellisesti erittäin haastava.

      Edes ryhmäpaine ei tehoa tämänkaltaisiin ihmisiin. Tallin kaikki muut hevoset, myös kalliit kilpahevoset, ovat näillä keleillä ulkoilleet ilman loimia. Ja menneet jo aamulla ulos ilman loimea, vaikka siinä aamussa saattaa olla hetkisen aikaa hiukan viileämpää kuin mitä päivän lopullinen lämpötila tulee olemaan. Toistaiseksi kenenkään muun hevoselle ei ole tarvinnut pukea mitään jumiutumisen estävää tekosaunaa päälle.

      Tämä aihe koskettaa minua erityisesti sen takia, että olen entinen tallinpitäjä ja joutunut katsomaan aika sidotuin käsin sivusta monenlaista hölmöyttä (joskaan en ihan näin radikaalia, mutta monenlaista kumminkin).

      Poista
    2. Ja jos tällaisessa tapauksessa loimittaisi asiakkaan toiveen mukaan, olisi se lämpöhalvauskin tallinpitäjän vika...voisin kuvitella..

      Poista
    3. Sidotuin käsin vierestä katsominen on oma valinta. Jos on tarpeen puuttua, pitää puuttua eikä jälkikäteen vihjailla muissa yhteyksissä. Se on reilua kaikille ja eläimen edunmukaista.

      Poista
    4. On, nimenomaan se on valinta. Jokainen hevosenomistaja kokee tekevänsä oikein ja eläimen parhaaksi. Osa asioista on kohtuullisen harmittomia ja sitten on niitä joihin pitää puuttua (ja olen puuttunutkin). Mutta "toisten asioihin puuttuminen" on etenkin hevospiireissä tosi haastavaa, kun sytytyslanka on lyhyt, toimintatapoja on monenlaisia ja tallinpitäjällä on iso taloudellinen riski eikä yhtään asiakasta olisi varaa menettää, saati että joku alkaa kiukuspäissään puhua kylillä pahaa siksi että kokee tulleensa loukatuksi kun hänen toimintatapoihinsa on puututtu.

      Poista
  6. Olisin räjähtänyt. Pisteet sinnittelystä! Paitsi se loimitus, myös tuo ääliö käytös. Valitettavasti tuo kiintiökappale, tai kaksi, löytyy kaikilta, myös pienemmiltä talleilta o.O

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanoin tallimestarille jälkeenpäin, että nostan hattua, minun ammattiosaamiseni ei olisi riittänyt. Olin sillä tapaa ulkopuolinen siinä tilanteessa kun olin vain tullut kysymään jotain ohjetta tallimestarilta, mutta tilanteen absurdius esti minua poistumastakaan.

      Poista
  7. Suu loksahti auki. Olen kyllä ht.netin foorumilla lukenut keskustelua, jossa ihmiset kertovat hevosensa tarhailevan toppaloimen kanssa näillä säillä, mutta olin ajatellut, että provoilevat vaan.

    Kyllä tuollaisesta voisi minusta jo eläinsuojeluilmoituksen tehdä, ei ole oikein tahallaan loimittaa hevosta lämpöhalvauksen partaalle. Kaikilla sitä hevosia onkin! (Ja kirsikkana kakussa tietysti tuo teiniprinsessan käytös. Argh!)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No mäkin menin tämän tosielämän keissin innoittamana lukemaan sitä ht.netin keskustelua. En ollut avannut ketjua aiemmin koska arvelin että sisältö on juuri sitä vääntöä kuin olikin.

      En tiedä miten ko. tapaus on kehittynyt tai edennyt, mutta tallimestarilla oli kuulemma johtavan ratsastuksenopen kehoitus pyytää ottamaan häneen yhteyttä jos joku haluaa keskustella loimituksen tarpeesta näissä keleissä. Onhan se eräänlainen imagojuttukin - jopa maallikko ymmärtää että hevosen loimi on lämmin eikä hevosen ole kylmä jos keli on tällainen. Loimi päällä kärvenevät hevoset ovat yhtä lailla merkki kehnosta hevosenpidosta kuin tyhjät juomasaavit tai vaarallisen risat aidat.

      Poista
  8. Hui että, savu alkoi nousta korvista tätä lukiessa! Todella huonoa hevosen pitoa, aikooko tuo tyttö tosiaankin aiheuttaa hevoselleen lämpöhalvauksen, kun lämpöasteet hipovat varjossa kahtakymmentäviittä astetta?! Voi hitsi, kun tollasen päähän ei saa taottua mitään järkeä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itsehän hän varmaan kokee vain huolehtivansa hevosistaan hyvin, ja ehkä ajattelee muista, että nuo tollot palelluttavat hevosensa. Sepä onkin kun toisen päähän ei pääse ja jos joku on piintyneesti jotain mieltä, on sitä tosi vaikeaa muuttaa.

      Poista
  9. Näitä mahtuu kyllä joka talliin, aina se yksi jonka hevonen "kyllä palelee" noilla +20 keleillä ulkona. Itse olen kerran saanut tarpeekseni yhdestä yliloimittajasta, nappasin loimet hevosen päältä, laitoin ne omistajan päälle ja laitoin omistajan seisomaan ne loimet päällä siellä +20 auringonpaisteessa. Tää onkin melkein ainut keino millä ne oppii! Taisi se 5min seisoa niiden kanssa, sitten hiestä märkänä myönsi ettei hänenkään hevonen ehkä tarvitse näillä keleillä enää takkeja! :D

    VastaaPoista
  10. Meidän tallilla paikan omistaja pitää langat hyppysissään ja sanoo todella suoraan ja tiukasti, jos hevosen omistaja on tekemässä jotain hölmöä tai jättää tekemättä jotain. Siis on auktoriteettia. Esimerkiksi syksyllä kun oli lämmintä, eikä ollut sadetta, niin tuli ukaasi että kaulakappaleet pois. Niimpä meidän tallilla ei kasva teiniprinsessoja, vaan upeita ja fiksuja nuoria naisia, joilla on hyvät hevostaidot ja käytöstavat. Tallimestari on varmaan vähän puun ja kuoren välissä tuossa, koska jos sanot asiakkaalle topakasti, tulee sitten esimieheltä palautetta, kun nämä rinsessat sitten valittavat. Ja siis koska omistaja on myös hyvä valmentaja, niin kukaan ei lähde niskojaan nakellen muualle vaan sanotaan, että kiitoksia ohjeista.

    Itse asiassa kun olen jossain klinikalla tai muualla hevospiireissä tuoreena hevosen omistajana sanonut, että hevoseni on ko. tallilla, niin olen saanut vastaukseksi, että ai, sittenhän sinä olet hyvissä käsissä. :)

    Ja sitten näiden teinien kanssa muutenkin on semmoinen linja, että koska mutsi maksaa ja enabloi kaiken, niin tehdään just niinkuin mutsi sanoo. Kun sillä mutsilla on kyky kuunnella niitä ammattilaisia. Esimerkiksi ystäväni asetti omille lapsilleen säännön, että jos kumpikaan menee yhtä ainoaa kertaa hevosen selkään ilman kypärää, harrastus loppuu siihen välittömästi ja hepat myydään. Aina on tytöillä ollut kypärät päässä ja hypätessä turvaliivit eikä ikinä mitään "se on niin epämukava" -jupinaa.

    Että tuossa on mielestäni kaksi asiaa, toinen on tämä kysymys loimituksesta, ja toinen on sitten semmonen rajojen asettaminen. Pääsääntöisesti teini-ikäinen ei ole riittävän kypsä yksin vastaamaan kaikesta hevosen hoitoon ja hyvinvointiin liittyvästä päätöksenteosta, vaan aina pitäisi olla aikuinen siinä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näinhän se ihannemaailmassa olisi - lapset olisi kasvatettu käytöstapoihin, myös perheen aikuiset tajuaisivat lastensa lajista jotain ja olisivat hekin fiksuja ja hallitsisivat käytöstavat. Auktoriteettiasemassa olevilla olisi hyvä, luontainen auktoriteetti ja karisma. Eipä olisi ongelmia.

      Poista
  11. Minusta nämä kesäkeleillä toppaloimiin käärityt hevoset voisivat olla eläinsuojeluilmoituksen paikka, siinä missä kuumaan autoon jätetyt koiratkin.

    VastaaPoista