keskiviikko 6. helmikuuta 2013

Periksi antamisesta

Jos jotain olen Penalta ehtinyt näinä vähäisinä yhteisinä vuosina oppia, niin se on se että toisinaan pitää antaa periksi.

Eikä se oikeastaan ole mitenkään pieni juttu.

Huutakoon hep se joka on saanut hevosoppiensa mukana mentaliteetin, että irti ei pääsetä eikä periksi anneta. Hep!

Tämänpäiväisen periksi antamisen kokemuksen minulle toi kengitys. Se on Penan kanssa aina pieni jännitysmomentti, kuinka se käyttäytyy ja saadaanko hommat hoidettua nätisti ja järkevässä aikataulussa. Ei Penalla itse kengittämistä vastaan ole mitään, se antaa vuolla ja nostaa jalat (no okein joskus se kuopii ja potkii vähän ensin) eikä naulaaminenkaan aiheuta siinä mitään reaktiota. Se on se perhanan paikallaan seisominen. Kun se ei vaan jaksa seistä tekemättä mitään. Ja kun sitä ei uskalla vetopaniikin pelossa hirttää kiinnikään niin tiukasti, että häälyminen ja touhuaminen estyisi. Ja vetosolmut on pakko olla, mutta kun se osaa avata itse kaiken. Ja jos sen pää on vapaasti, se ei saa vetopaniikkia, mutta sitten se repii kaikki loimet telineistä, hamuaa kaltereita ja seiniä ja omaa jalkaansa ja lopulta vetää taukoamatta kengittäjää housunkauluksesta tai essunhelmasta. Sitä on vaikea selittää niin että paikallaan seisovien hevosten ihmisetkin ymmärtäisivät, mistä on kyse. Pena tekee jotain koko ajan. Aivan koko ajan. Se näkee ja kokee ja fokusoi koko ajan, se ei vain voi olla ja riiputtaa päätään. Ja jos se ei saa tehdä mitään, se hyvin nopeasti alkaa kiukutella kengittäjää vastaan, nyppiä jalkojaan ja loppuviimein tempoa pystyyn. Ja siinä on sitten vaaranpaikka jos se onkin tiukasti kiinni.

Viimeksi koitin palkita sitä porkkanalla aina kun se malttoi seistä hyvin. Ei hyvä, lisäsi mahdotonta nypeltämistä ja venymistä minun taskujani kohti ja touhu meni entistä levottomammaksi.

Tänään ykskaks tuli mieleeni kokeilla heinää.
Hain ison saavin ja sinne heinää ja kannattelin saavia Penan edessä syömäkorkeudella. Ja avot. Kengittäjä sai tehdä työnsä, nyppiminen väheni, edestakaisin ei seilattu, ketään tai mitään ei heinän lisäksi purtu.

Miksi se sitten tuntuu periksi antamiselta?
Hevosenhan "kuuluu" osata seistä paikallaan. Kyllä ne kaikki muutkin osaavat seistä kahta puolen ketjuissa ja riiputtaa päätään ja antaa kengittäjän nakutella. Ja jos ei, niin ne täytyy rauhoittaa.

Olen ajatellut, että se on yliherkkien täti-ihmisten haihattelua syöttää hevosta kengityksen ajan, jotta homma hoituu. Että kyllä ne nyt osaa seistä ilmankin. Penan kanssa olen tässäkin asiassa joutunut nöyrtymään. Jos minä annan periksi omista periaatteistani, Penan on mukavampi olla ja kengittäjän on helpompaa ja turvallisempaa työskennellä. Enkä nyt tuomitse niitäkään jotka rauhoittavat hevosensa kengitykseen, joskus se todella on se stressittömin vaihtoehto, mutta itse pidän sitä ihan viime hädän ratkaisuna (vaikkakin lääkekaapissamme on aina Domosedan-pastaa varmuuden varalta). Haluaisin, että hevonen voisi itse valita seistä rauhassa. Mutta kun ei se aina mene niin, aina ne eivät valitse. Joten minä annan hiukan periksi, teen asioista hevoselleni hiukan helpompaa.

7 kommenttia:

  1. Entäs jos käännät asian toisin päin? Penalle ei ole kukaan koskaan opettanut että kengityksessä pitäisi seistä paikallaan. Nythän tämä oppimisprosessi on käynnistetty sillä, että paikallaanseisomisesta tehdään kannattavaa koska silloin saa syödä heinää. Vuoden päästä riittää ehkä jo paljon vähempi?

    Oma ruunani on näitä niin sanottuja helppoja kengitettäviä, mutta se ei suinkaan ole syntynyt sellaiseksi vaan se on oppinut siihen. Se seisoo siivosti paikallaan, vähän joskus nojailee tai nyppii muttei mitään suurempia ongelmia. Silti roikun sen pääpuolessa kiinni joka naulauksessa koska se selvästi tilannetta edelleen jännittää. Silti sillä on aina kaverihevonen kengityksessä mukana koska se stressaa yksin ja nyppii paljon enemmän. Se on helppo kengitettävä koska tilanne tehdään sille helpoksi. Jos sen "omia juttuja" ei ottaisi huomioon, se voisi hyvin nopeasti olla niitä domolla kengitettäviä.

    Hevosen kuuluu osata ne asiat jotka sille on johdonmukaisesti opetettu, ja kengityksen suhteen työ on selvästi aloitettu :)

    VastaaPoista
  2. Minusta heinänsyöttö on ihan hyvä ratkaisu. Meilläkin AD/HD-Elmo söi nuorempana aina heinää kengityksen aikana ja yhdellä löysällä narulla seinässä kiinni. Se oli ihan kengittäjän oma ehdotus, kun kyllästyi jatkuvaan jalkojen nyppimiseen ja narujen repimiseen (alkuun uhosi, ettei noin pienestä ponista ole vastusta eikä se mitään naruja saa rikottua...:D).

    Vanhemmiten se pärjäsi jo ihan hyvin kahtapuolta kiinni (kunhan narut tarpeeksi löysällä) ja ilman syömisiä. Mut aina välillä piti siltäkin koittaa nypätä se jalka jos kengittäjä ei ollut hereillä.. ;)

    VastaaPoista
  3. Hei! Satuin eksymään tänne, kun etsin juttuja hevosten hiekkakertymistä. Tuntui ihan kun oisin omia ajatuksiani lukenut, kun oireita ennen ja jälkeen diagnoosia, mikä voi mennä pieleen ja mitä uskaltaa tehdä yms. Meilläkin alkoi hevosen rintalihakset aristaa jokin aika sitten ja nyt ollaan psyllium-kuurilla, niin kait nuo jotenkin liittyy yhteen. Millasia annoksia te syötitte tuota psylliumia? -K-

    VastaaPoista
  4. Niin ja unohtui tähän päivitykseen laittaa, että Penaa on kengitetty nyt aika lailla vuoden ajan, eli kymmenisen kertaa. Vuoltu on, ja sen se on kestänyt ihan hyvin nopean sepän kanssa ja kiinni pitäen, ei sidottuna. Mutta eipä sitä vuosi sitten vielä sidottu edes harjaukseen "kunnolla" kiinni, eikä juuri käännetty sille selkää.

    Jos vain se kiinnitettynä pitäminen olisi turvallista, kokeilisin mielelläni kengityttää Penan niin etten ole itse paikalla. Silloin sillä olisi vähemmän ihmisiä provosoitavana, ja se saattaisi keskittyä paremmin olemaan kengittäjän kanssa läsnä. Kenties. Tai sitten kaikki menisi vielä huonommin!

    Talliyrittäjänä kohtaan aika monesti niitä hevosia, jotka käyttäytyvät kengityksessä paremmin kun omistaja ei ole tallissa lainkaan. Vaikka omistaja ei varsinaisesti kengitykseen osallistuisikaan, niin jotenkin sen oman ihmisen läsnäolo tekee hevosista levottomampia. Tämän on myös kengittäjämme vahvistanut, että joihinkin paikkoihin on mennyt tahallaan aina hiukan etuajassa jotta on ehtinyt aloittaa niistä hevosista jotka sähläävät kun omistaja on tallissa, ja pelkän kengittäjän kanssa hevoset ovat seisseet mallikkaasti. Mutta herkille omistajille tätä ei aina uskalla sanoa ääneen, ottavat pian loukkauksena jos pyytää poistumaan...

    Ja hei ja tervetuloa -K-! Meillä mentiin psylliumin kanssa klinikan ohjeen mukaan, eli kokonaista Eclipsen siementä 1 g/elopainokilo. Penan kokoiselle siis 450 g / vrk, jaettuna kahteen erään niin että illalla 300 g ja aamulla 150 g. Olennaisena osana meillä oli magnesiumsulfaatti ensimmäisen viikon ajan, jota yleensä letkutuksissa käytetään, mutta jota voi myös syöttää jos sen vaan saa kelpaamaan. Magnesiumsulfaatti on voimakas laksatiivi joka kerää nestettä paksusuoleen ja täten auttaa tukosmassaa liikkeelle. Toivottavasti myös sinun hevosesi tulee kuntoon, näitä hiekkatapauksia on tullut nyt vastaan ihan liikaa :(

    VastaaPoista
  5. Vaikeinta on, kun hevosystäväni ei psyllium-kuurin alettua ole juonut kunnolla, niin pitää koko ajan olla tarjoamassa maustettua vettä, ettei pääse kuivahtamaan. Painaa mieltä, että entäs jos jotain muutakin pielessä, koska hiekkakuvia ei ole otettu, mutta kotikutoisessa hiekkatestissä näkyi jonkun verran hiekkaa, minkä perusteella ja puhelimitse ell kanssa jutellen aloitettiin psyllium. Vasta kuurin jälkeen mennään röntgeniin. Vatsa kuitenkin tähystettiin pari vk sitten, eikä haavaumia, eli vatsahaavasta ei kyse, mutta enpähän sitten tajunnut samalla käynnillä hiekkakuvia pyytää, eikä ell ollut kovin oma-aloitteisesti ajattelevaa tyyppiä. Musta tuntuu, että vaihtuu päivän-parin välein puolelta toiselle, mitä kohtaa arkoo enemmän koskettaessa, huomasitko samaa hevosellasi? Omani tuntuu saavan välillä myös kipu"piikkejä", kun vatsassa jotain lähtee liikkeelle, säikähtää. Äh...sori vuodatus, tää on vaan niin järkyttävän stressaavaa...-K-

    VastaaPoista
  6. Voi, ymmärrän kyllä stressin! Hyvä jos teillä kuitenkin maustettu vesi kelpaa, meillä ei mennyt muu kuin ihan tavallinen oma vesi, ja omasta juoma-automaatista ja tarhassa omasta saavista. Juottamalla ei vain huolinut mitään. Toki sitten psylliumista tein viherpelletin ja pellavan kanssa tosi juoksevan vellin, jolloin syömishetkellä meni ainakin nestettä.

    Meillä Pena oli ja on osittain vieläkin vähän yliherkkä mahan koskemiselle, ja reagoi jo siihen kun sinne aiottiin koskea. Toisinaan taas ei ollut millänsäkään normaalista harjaamisesta. Meillä suurimmat reaktiot tuli ihan keskeltä mahavyönpaikkaa, mutta merkittävästi myös ihan vain kaulan ja lavan liitoskohdasta sekä etujaloista/olkavarsista. Joskus nälkäkuopan kohdasta, mutta pääasiassa kivut olivat etupäässä. Ja vasen puoli on koko ajan ollut pahempi.

    Meitä ohjeistettiin pitämään hevonen liikkeessä, jotta suoli saa liikettä. Se oli sitten liinassa hölkkyyttämistä, irtojuoksutusta, taluttamista, ja kun pahin äkäily alkoi väistyä, liikutin myös selästä käsin. Laukka oli kurjinta joten sitä ei menty juurikaan, käyntiä ja ravia vaan ilman sen kummempia vaatimuksia.

    Tsemppiä, kyllä se siitä! Kauanko teillä on vielä kuuria edessä? Me syötiin kolme viikkoa psylliumia, ja kyllähän siihen aikaan mahtui monenlaista tunnetta.

    VastaaPoista
  7. Tämä on eka viikko, eli vielä parisen viikkoa jäljellä. Koitin tänään hiukan juoksuttaa löysillä sivuohjilla, muuten meni ok, ei näyttänyt kipuilevan, mutta laukka selkeästi teki pahaa ja pyysin jo ekan puolen kierroksen jälkeen takaisin raviin. Normaalisti tehdään aika pitkiäkin laukkatyöskentelypätkiä juoksuttaessa, oikein sydäntä särki, kun tämä hevonen on niin miellyttämisen haluinen, että koitti urheasti nostaa aina uudestaan laukkaa ihan ominkin päin samassa kohdassa missä olin sitä alkujaan pyytänyt (yleensä tehdään paljon ravi-laukka-siirtymisiä ympyrällä), vaikka selkeästi tuntui pahalta :( Piti ihan hyssytellä, että älä nyt hyvä hevonen yritä liikaa.
    Musta tuntuu, että selkä, lavat ja rintalihakset on jumissa tuo kipuilun takia, sääliksi käy ressukka, toivottavasti helpottaa pian. Kipulääkettä en oikein uskalla antaa, ettei peitä ähkyoireita ja että osaa mennä ajoissa klinikalle, jos pahenee. -K-

    VastaaPoista