tiistai 27. lokakuuta 2015

Huonompaa, parempaa ja satulasambaa

Eilen ei oikein sujunut mikään. Piti tehdä siirtymisiä mutta Penan asenne oli sellainen etteivät nämä harjoitukset koske häntä ja hän voi siirtyä ihan miten tykkää ja milloin tykkää, ja jos häntä korjataan niin hän menee kuplaan eikä tule sieltä pois. Pari kertaa tuli otettua kovempi ja rumempi pidäte kuin mitä haluaisin joutua käyttämään ja ratsastettua muutenkin hermo piukassa. Laukka tosin oli ihan jees koska päätin etten kannattele enkä auta edestä. Lopputulemana saatiin pari aika kivaa siirtymistä laukasta raviin ja siihen lopetettiin. Käytiin heittämässä loppukäynnit radalla ja sinne selvittiin hyvin, vaikka matkalle oli ilmestynyt uusia pelokkeita (puunrankoja pinossa, laidunpelto kynnetty ja aitalangat kerätty kerälle tolppien päähän, juoma-astiakylpyamme aivan väärässä paikassa).

Tällä hetkellä vaadin aika paljon itseltäni ja Penalta ja huomaan pettyväni, kun joka treenikerta ei olekaan silkkiä ja samettia.

Tänään otettiin uusi yritys ja kas, siirtymisiä ei tarvinnut hinkata yhtään koska ne sujuivat hienosti! Jotain oli siis yön aikana marinoitunut pääkopassa. Työstin avo- ja sulkutaivutuksia verryttelyasenteella ja yllätyin miten kivasti ne sujuivat. Tein pitkille sivuille loivat kiemurat, joihin lähdin avossa, pituushalkaisijan kohdalla vaihdoin taivutuksen toiseen suuntaan ja palasin uralle sulussa. Eli esimerkiksi vasemmassa kierroksessa tuli kiemuran alkupuoliskolle avotaivutus vasempaan ja loppupuoliskolle sulku oikeaan. Taivutukset pidin maltillisina ja halusin että Pena pysyy rentona ja ravaa liikkeiden läpi. Ennen välikäyntiä ravasin vielä kokonaisia lävistäjiä avotaivutuksessa siten että vaihdoin aina lävistäjän puolivälissä taivutuksen suuntaa, ja päätyihin tein ympyrät laukassa. Välikäyntien jälkeen sitten hiukan kokoamista laukassa ja ravissa, käänsin keskiympyrän aikana kaksi volttia ympyrän sisään kooten niiden ajan. Penan asenne töihin oli superisti parempi kuin eilen, ei tarvinnut hinkata eikä kinata vaan poni oli herkkänä mutta antoi minun korjata ja vaikuttaa. Ja silloinhan siihen ei tarvitsekaan kauheasti vaikuttaa kun se on henkisesti läsnä, pääsen tekemään tosi pienillä avuilla tosi paljon. Taas loppukäynnit radalla ja nyt jäi hyvä mieli suunnata illaksi vielä ratsastuskouluun hyppelemään.

Vaan satulasambailu ei jätä minua rauhaan. Sain Penalle estesatulan melkoisen intensiivisen sambailun päätteeksi, sokko-ostoksena, vau ja ok. Sittemmin olen myynyt Emmille liian kapeaksi jäänyttä satulaa ja sain sen viime viikolla kaupaksi, jes. Tosin menetin nenäni edestä kaksi Emmille sopivaa leveämpää satulaa - miten voi olla että ne olivat keikkuneet myynnissä yli puoli vuotta kummatkin, ja sitten kun viimein minulla olisi rahat tehdä kaupat, molemmille löytyi ostaja? Nyt ostin taas sokkona satulan, ja toivon kaikki raajat ristittynä että se sopii Emmille. Merkki ja malli ja leveys ovat ne mitä haettiin, mutta satula on koulupainoitteinen yleissatula. Olen sovittanut ko. mallista vain koulusatulaa ja siitä tiedän että se istuu.

Ja jos kävisi niin onnellisesti että Emmin satulamurheet olisi takanapäin, olen nyt melko vakuuttunut että Penan koulusatulalle tarttis tehdä jotain. Oletan että selviämme vain toppauksia tsekkaamalla, satula on uutena reilut 2 vuotta sitten ostettu eikä sen villoille ole tehty tähän mennessä mitään. Nyt Pena on hieman ruvennut liikahtelemaan kun nousen sen selkään, ja lisäksi minusta tuntuu että satula hieman kallistuu vasemmalle. Penalla on myös tullut selkään pienet lapakuopan alut ja mielestäni satula laskeutuu niiltä kohdin vähän turhan pontevasti selkää vasten. Villat tuntuvat omaan käteen vähän littaantuneilta.

En millään jaksaisi ryhtyä taas säätämään näiden kanssa, mutta pakko on. Johan tässä onkin mennyt Penan kohdalla melko pitkään melko huolettomasti. Paras kuitenkin toimia ennen kuin Pena alkaa vastustaa työntekoa enemmän, en millään haluaisi hukata tätä tatsia nyt.

7 kommenttia:

  1. Taas on niinkuin omasta elämästä lukisi... Ei kai tässä tarvi omaa blogia kirjoittaa edes ;) Tosin meillä on ollut kinaa siirtymisissä jo viikon. Laukka on alkanut toimia paremmin kun päätin etten kannattele enkä tuuppaa vaan on laukattava itse. Miten saisi ravin ja siirtymiset toimimaan, sitä en ole vielä keksinyt. Ja satula-asiat aiheuttaa päänvaivaa... Toivottavasti Emmille löytyi nyt sopiva.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ravissa ja siirtymisissäkin kannattaa käyttää asetusta apuna - joko vasta-tai myötäasetusta ihan sama kumpaa. Sen verran hevosta ehkä yliasettaen (ei kuitenkaan kaulaa kippuralle), että varmasti tuntuu hevosesta jo jarrulta ja pääset korjaamaan sen siirtymisissä pysymään pohkeen edessä. Ihan vain uraa tai ympyrää ravatessa vasta-asetus on kovin tehokas keino kartoittaa, ollaanko pohkeen edessä vai takana, ja jos asetuksesta syntyy ajatuskin hidastamisesta tai tahdin muutoksesta, on kuskin nopea jalka tai raippa oltava sekunnin sadasosana huomauttamassa, että asettuneenakin, ohjasotteista välittämättä on ihan kohteliasta jatkaa kerran pyydettyä tahtia :) Käytän itse aika paljon tätä kontrollina, ratsastan ns. korostetusti jalka irti ja jos saan asetukseen vastauksena hidastuksen korjaan sen aika napakalla ja nopealla pohkeella tai kevyellä raipan kosketuksella välittömästi eteen. Toimii ainakin omalle kopukalle, ei montaa kertaa kehtaa kysellä apujen merkitystä.

      Poista
    2. Kiitos Lauralle täsmävinkeistä ja Nooralle samaistumispinnasta! Meillä mätti siirtymisissä se että Pena luikahti muodosta pois jo kun ajattelin valmistelemista ja valui ravista käyntiin miten huvitti, itseään rasittamatta. Ja kaikki napakka eteenpäin korjaaminenhan tarkoittaa sitä että kaula kannattaa imeä ns. peräsuoleen asti piiloon ja poukkoilla paniikissa pupuloikkaa eteenpäin, kun "ei minuun saa koskee!!!"

      Poista
    3. Ei se asetus huono keino tuohon Penankaan keissiin ole, ehkä jopa avotaivutus loivana tai pohkeenväistöstä siirtymän tekeminen ;)

      Poista
    4. Kiitos täältäkin Laura, sun vinkit yleensä toimii ja niin oli tästäkin apua kun heti eilen koitin :) Mulla siirtymisissä ongelmana on se että poni siirtyy todella nahkeasti ja hitaasti raviin. Alaspäin siirtymiset on helpompia. Tuo vasta-asetus auttoi ylöspäin siirtymisissä.

      Poista
    5. Hyvä jos jollekin löytyy apua meikäläisen oho-eikuista :)

      Poista
    6. Meillä taas ylöspäin siirrytään hyvin, alaspäin huonosti. Loivasta avotaivutuksesta tein siirtymisiä laukasta raviin ja siinä taivutus oli selvästi avuksi!

      Poista