sunnuntai 24. huhtikuuta 2016

Open mouth, behind vertical

Open mouth. Tongue out. Behind vertical. 

Paljon on keskusteltu kouluratsastuksesta ja sen tuomaroinnista, ja paljon on keskusteltu tuomareiden pisteskaalan käytöstä ja siitä, millaista muotoa arvostetaan ja millaisesta rokotetaan. Otantani on nyt kovin suppea, kolme päivää ja kaksi tuomaria (kaksi kansalaisuutta myös), mutta siinä sihteerinpallilla kuuntelin korvat hörössä jokaisen tuomarienvälisen neuvonpidon ja kyselin minkä kirjoittamiselta ehdin ja kehtasin. Nämä kolme antoisaa dressagepäivää auttoivat minua muodostamaan jonkinlaisen mielipiteen, ja siitä halusin nyt kirjoittaa sanasen.

Lyhenee liikaa edestä. Nenä eteen. Luotiviivan takana. Aukoo suuta.

Kirjoitin arvostelupöytäkirjoihin lukemattomia kertoja näitä fraaseja. Luokkien taso vaihteli helposta A:sta Grand Prix'hin. Minun näkemykseni mukaan tuomareilla oli hyvin jämäkkä linja siinä ettei luotiviivan takana kulkemisesta palkittu - jos paperiin tuli maininta avoimesta suusta tai liian syvästä muodosta, oli ko. liikkeen arvosana korkeintaan 6.

Myös hermostuneisuuteen ja tyytymättömyyteen kiinnitettiin mielestäni paljon huomiota, tai ehkä pikemminkin niin päin että levollisuudesta ja harmoniasta palkittiin. Tosin levollisuus ja harmonia eivät ole synonyymeja puutteelliselle kokoamiselle tai löysyydelle. Tässä on varmasti etenkin matalamman tason ratsastajilla paljon opiskeltavaa. Ja toki kääntäen korkeamman tason ratsukoille: kunnon kokoaminen, energisyys ja voimakkuus eivät ole hermostuneisuutta, viuhuvaa häntää, vaahtohikeä ja pyöriviä silmiä. Hevonen voi olla tehtäviensä tasalla, riittävässä fyysisessä kunnossa ja henkisessä tasapainossa sekä työskennellä mielellään vaikeitakin asioita, mutta tällaista harmoniaa ei saavuteta väkisin vääntämällä. Enkä minä edelleenkään tiedä, onko kaikista ratsastajista ratsastamaan kauniisti.

Eniten ilahtunut olen ehkä kuitenkin siitä tuomarisupinasta ja -jupinasta, joka ei päädy pöytäkirjoihin asti (ja jota minä häpeilemättä salakuuntelin aina kun tilaisuus tuli, ja siinä sihteerinpallilla tilaisuus tuli aika usein):

Päästä nyt se hevosen nenä pois sieltä ryntäistä. Anna sen nyt venyttää eteen. Jaha sieltä tulee taas yksi otsa edellä. Vitsi miten hieno se olisi jos se olisi paremmassa asennossa, sehän oli ihan näin *kuvaava elehdintä vetämällä oma leuka rintaan kiinni*

Sisäinen kouluratsastajani tuli taas pikkuisen onnellisemmaksi tästä viikonlopusta. Iso pyörä kääntyy hitaasti. Tuomari antaa pisteet siitä mitä näkee, mutta tuomari ei ratsasta hevosen turpaa luotiviivan taakse. Ratsastaja ratsastaa.

14 kommenttia:

  1. Niinhän se on, että iso laiva kääntyy hitaasti, mutta jokainen oikeaan suuntaan oleva viittaus on upea asia! Tuli hyvä mieli tätä lukiessa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin se on. Ja ihan jokainen meistä on vastuussa siitä, millaista ratsastusta arvostaa, ei vain tuomarit (vaikka heidän roolinsa näkyvä ja merkittävä onkin).

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Ole hyvä! Samaa mieltä että tämmöistä lisssää :)

      Poista
  3. Paremmin ei olisi voinut sanoa!

    Olen jo pitkään ärsyyntynyt kommtenteista ".. kun tuomarit palkitsee luotiviivan takana kulkemisesta... kun eivät anna huonompia numeroita..".

    Kyllä ne tuomarit katsoo juurikin näitä asioita ja pisteyttää sen mukaan! Tuntuu että ei vain ymmärrettä, että jos suorittaa täydellistä piaffia, mutta hevonen on luotiviivan takana, ei se ole heti numerona 0, vaan niinkuin sanoit, se on maksimissaan 6, vaikka muutoik esittäisi täydellistä piaffia.

    Paljon oppii kun kuuntelisi tuomareita! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta. Kyllä muuten harmitti tuomariakin antaa pitkä rivi vitosia kun hevonen työnsi kielensä ulos suusta. Ei siinä herunut yhtään vitosta korkeampaa vaikka kuinka muuten liikkeet näytti hyvältä, kun se kieli roikkui. Hevonen sinällään ei näyttänyt mitenkään ahdistuneelta tai tuskaiselta, se nyt vain jostain syystä päätti lepattaa kieltään, ja muuten hyvänoloinen suoritus meni sitten siihen.

      Poista
  4. Miksei luotiviivan takana kulkemisesta voisi olla numero 4 eli ala-arvoinen? Sehän on virhe.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Virheen suuruus ei kuitenkaan ole kuutta pistettä. Arvosteluhan tapahtuu siten, että "oletuksena" joka liikkeestä on 10, ja sitten katsotaan, paljonko suorituksesta puuttuu. Eli arvostellaan ikään kuin täydellisestä alaspäin, ei olemattomasta ylöspäin.

      Jos ratsastaa esim. sulkutaivutusta, on siinä liikkeessä kuitenkin paljon muutakin kuin vain turvan sijainti - kokoamisaste, taivutusaste, ratsastettu linja, rytmi ja sen säilyminen, askellajin puhtaus jne jne.

      Poista
  5. Tehtävän oikea aikainen ratsastus ja oikein ratsastettu tie, antaa myös pisteitä. Sen vuoksi harva saa 1, 2, 3 tai 4 luotiviivan takana tai kuolaimen alla hinkuttamisesta. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, suoritus koostuu muistakin osatekijöistä kuin turvan sijainnista. Ja muotoa pisteytetään siellä "alakerrassakin", mutta sielläkin on samassa arvostelukohdassa muita asioita. Minä olin oikeastaan aika yllättynyt siitä, miten esim. vaihtosarjoista annettiin vain 4 tai 5,5 jos siellä meni joku vaihto sekaisin tai tuli laskuvirhe. Peli on aika tylyä: ei riitä että 10 vaihtoa on hyviä jos se yhdestoista menee räpellykseksi.

      Poista
  6. Hyvä kirjoitus ja kiva kuulla, että tuomarit todellakin puuttuvat tähän ongelmaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! On varmasti myös tuomareita jotka eivät niin painota tätä, mutta ainakin nämä kaksi joiden kanssa istuin ja joiden pisteskaalan käytön näin, olivat sitä mieltä että turvan paikka ei ole ryntäissä.

      Poista
  7. Tätä oli mukavaa ja lohdullistakin lukea. Ja hienoa, kun kerrankin kuulee myös oikeita mielipiteitä sieltä tuomarin suunnasta, eikä aina vain pelkkiä stereotypisiä arvailuja siitä, mitä tuomarit ajattelevat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei oo hääviä se tuomarinhommakaan! Sieltä näkee toisinaan tosi vähän ja sitten pitäisi antaa joku numero joka olisi jonkinlaisessa linjassa muiden tuomareiden näkemyksen kanssa. Ymmärrän jossain määrin nyt myös sen "turvakuutosen" käytön. Mutta faktahan on ettei 60 % tulos ole se mitä tavoitellaan, joten vaikka olisi iso rivi kuutosia niin ei se vielä ole juhlan paikka. Ja jos ajatellaan että kaikki ratsukot ovat ei-toivotussa muodossa mutta suorittavat muuten ok ja saavat kutosen keskiarvon, niin silloinkin "palkitaan huono muoto", koska vaihtoehtoja ei vain ole... Mitä siis pitää tehdä? Ratsastaa paremmin ;)

      Poista