maanantai 9. maaliskuuta 2015

Sen seitsemän satulaa

Satulanvaihto on syvältä.

Nyt siis vuorossa Emmi, jonka vanha satula on yhä myynnissä (vinkvink kaikki leveiden tankkien omistajat!). Satula on ihana, mutta jotenkin se ei vaan enää istu. Se jää vähän takakenoon, ja siellä takapaneelien kohdalla selässä on pientä lihasaristusta. Emmi on sellainen rehti työmyyrä joka ei pienistä vingu, siksi sen satulansovitus on sata kertaa vaikeampaa kuin Penan, joka ilmaisee herneen kymmenen patjan altakin. Nyt kuitenkin luulen, että Emmi selkäfileiden hienoisella häviämisellä ja noilla satulan oireilla on yhteys. Siispä rumba käyntiin.

Hain sovitukseen seitsemän (7) satulaa. Ratsailta niistä saan sovittaa ehkä nippanappa yhden... Muut sai latoa syrjään samantien. Huoh. Ei oo helppoa.

Kirjanpito
Sovituksessa oli Albioneja ja Cliff Barnsbyja eri mallisina. Emmi on jossain widen ja extrawiden välimaastossa - joku näistä sovitetuista wide-levyisistä oli ihan riittävän wide, sitten taas seuraava sovitettu wide oli aivan liian kapea. Hemmetti. Extrewidejä tuntuu olevan huonosti tarjolla satuloita myyvissä liikkeissä?

Parhaiten selkään sopi Albion SLK XW/17". Sellaista sovitin Emmille jo kesällä, mutta silloin se oli tuntiratsastajien takapuolelle liian kuppimallinen ja pakottava satula. Nyt kun voin valita satulan vain omaan takapuoleeni sopivaksi, kelpaa kunnon kuppimallinenkin istuin. Mielestäni satula sopi kesällä paremmin... Nyt aprikoin, onko se kuitenkin liian kaareva. Tätä testaan selästä.

Satuloiden yksilöllisyydestä kertoi myös seuraavaksi sopivimmat: Albion K2 Genesis, W, 17,5" ja 17". Leveys mukamas sama, silti toinen tuntui hiukan liian kapealta ja toinen oli hyvä. Tietenkin se joka oli leveydeltä hyvä, oli sitten liian pitkä... Lisäksi pienemmän istuimen K2:ssa oli vastinhihnat hullussa paikassa, vyö jäi kämmenenmitan liian taakse. En tiedä kannattaako näitä laittaa edes selkään kun pitkä on pitkä vaikka voissa paistaisi, enkä kyllä vaihda himpun liian kapeaa satulaa toiseen himpun liian kapeaan.

CB:n N-gage 17,5" / 4 oli malliltaan aika hyvä, mutta leveys ei riitä. Leveys 5 pitäisi olla siitä.

Siinähän niitä on

Jos joku satulanikkari siellä lueskelee, niin heittäkää vihjeitä!

Koulusatula suorahkoon selkään, LEVEÄ. Lavat erottuvat ja tulee helposti "lapaläskit" jos satula ahistaa. Säkä ei kovin kummoinen, on kuitenkin olemassa. Satulansija ei erityisen lyhyt mutta ei tänne yli 17,5" satulaa saa eikä tarvitse saadakaan. Satulassa saisi painopiste jäädä aika eteen, ei siis kovin pitkää etukaarta.




Albionilta on sopinut aika moni malli, nyt todennäköisesti metsästetään vain sopivaa yksilöä. Myös nuo CB:t kiinnostaa mutta niiden mallien suhteen olen vähän eksyksissä. Mitä muita suorarunkoisia on?

3 kommenttia:

  1. Oletko kokeillut Emmin oman satulan alle memory foam-romaania? Meillä se oli ratkaisu satulaongelmaan. Oli hieman lapakuoppaa vielä, niin ettei satulaa voinut oikein pitää ilman mitään lisäpalaa kuoppien kohdalla, mutten saanut pintelipatjastakaan kuitenkaan tarpeeksi ohuita paloja alle. Memoryfoam-tyynystä leikkasin n. 15 x 35 cm palasen ja laitoin sen satulan etuosan alle. Vaikka näytti ilman ratsastajaa aivan liian paksulta sinne alle, niin ratsastajan painon alla muotoutui juuri sopivasti ja litistyi tarpeeksi ohueksi tarvittavista kohtaa, sen jälkeen hevonen ollut todella tyytyväisen oloinen, liikkunut hyvin ja selkä ollut hyvässä kunnossa :) Tuonhan voi tehdä etuosan alle vaikka pituussuuntaan leikatusta foam-tyynystä tai sitten koko satulan alle saa mf-romaanin esim. Satula.comista 39 e hintaan tai tuolta eri paksuuksissa Eihän tälläiset kaikilla auta, mutta on yksi vaihtoehto satulaongelmissa. -Kathy

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tää Emmin oma satula on liian kapea eikä kapeus ainakaan helpotu jos sinne laittaa lisää vällyä alle. Ylipäätään on aika ihme, että puoliksi ardenneri käyttää vain wide-levyistä satulaa :D

      Poista
  2. Sitä en tainnutkaan huomata, kun niin pikaisesti luin tuon postauksen. Jotenkin oletin, että jäänyt leveäksi kun selkäfileiden kuihtumisesta oli puhetta :) Toivottavasti joku ratkaisu löytyy. -Kathy

    VastaaPoista